Nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét

2014. december 23.
Ruzsics Ferenc Keszthely polgármestere tartott sajtótájékoztatót december 23-án a keszthelyi Phoenix Kikötővel kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón elhangzottakat meghallgathatja itt! Kattintson a nyílra!Sajtóközlemény

A bezárástól mentette meg három évvel ezelőtt a Phoenix vitorláskikötőt a keszthelyi önkormányzat, amikor felépítményeit bérbe vette a Balatoni Hajózási Zrt-től.

A Phoenix vitorláskikötő földterülete önkormányzati ingatlan, a felépítmények és a kapcsolódó ingóságok pedig a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonát képezték s az üzemeltetés 2011 végéig a társaság kezében volt. A veszteséges működés miatt a Balatoni Hajózási Zrt. kilátásba helyezte a keszthelyi kikötő megszüntetését, eladását. Keszthely város fejlődésének turisztikai szempontból fontos érdeke, hogy az ingatlanon vitorláskikötő működjön, ezért az önkormányzat 2012 januárjában bérleti és opciós szerződést kötött a Balatoni Hajózási Zrt-vel, megmentve ezzel a létesítményt. Az üzemeltetési feladatok ellátására Keszthelyi Jachtkikötő Kft. néven egyszemélyes gazdasági társaságot alapított. A szerződések értelmében az önkormányzatnak – vagy társaságának – 2014 év végéig vételi jogosultsága volt a kikötő felépítményeire és ingóságaira.

Az elmúlt három évben az addig évi csaknem húszmilliós veszteséget termelő vitorláskikötő folyamatosan felfejlődött, jelentősen megnövekedett a hajóhely-bérlők száma, élénk vitorlásélet bontakozott ki a területen. Bár nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatai közé, az önkormányzat a turizmus fellendítésének érdekében – átmeneti megoldásként – élni kívánt az ingatlan bérleti, s későbbi vételi lehetőségével. Ám mivel sem a humán, sem a pénzügyi erőforrások nem állnak tartósan rendelkezésre a kikötő-üzemeltetéshez, a hosszú távú cél az volt, hogy a létesítményt az elvégzett fejlesztésekkel vonzóvá tegyék komoly befektetők számára. Ez sikerült is: a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. kedvező vételi ajánlatot tett az üzemeltető Keszthelyi Jachtkikötő Kft. üzletrészének megvásárlására, és a vételárat a napokban át is utalta az önkormányzat számlájára. A vételáron felül a vevő még ez év végéig megfizeti az önkormányzati tulajdonú cég elmúlt három évben felmerült minden költségét, melyet a város a bérleti és működtetési költségek fedezetéül szolgáló tagi kölcsönként nyújtott az önkormányzati cégnek. A vételi opciónak eleget téve a Balatoni Hajózási Zrt-től a felépítményeket és az ingóságokat a Keszthelyi Jachtkikötő Kft. megvásárolta, így a működtetés költségei a jövőben már a cég új tulajdonosát terhelik.

Az ügylet eredményeképpen egy jól működő kikötővel a város turisztikai bevételeinek növekedésére lehet számítani.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Szennyai Anita (2), balatoni strandbelépő (1), Szőcs Tamás (1), rezsi (18), Street Festival Keszthely (1), Kapolcs (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), jog (3), helyesírás (1), Dublecz Karoly (2), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), kutatas (81), család (1), szilveszter (6), Silver fitness (1), Hírek képekben (10), keresztény (2), szex (9), Magyarország tortája (1), vonat (7), díj (4), egeszsegugy (266), oscar (13), Balatoni Múzeum (98), Bradley Cooper (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Halház kft (1), tűzoltó (32), pálinka (2), ajánló (1148), Ruzsics Ferenc (434), karate (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), utca embere (8), Pál Attila (1), Balatoni Szövetség (3), kávé (2), jég (5), Zalai Kutyasuli (1), Laky András (2), Centrál Színház (1), Bock Bisztró Balaton (16), pápa (1), sztárportré (3), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), repülőtér (21), Mátrai Gabriella (2), egyetem (188), óvoda (7), FINA vizes világbajnokság (1)