Nyári ingyenes napközi - Hévízi testületi döntések

2012. június 26.
A nyári időszak egy komoly problémáját, a szünidő alatti gyermekfelügyelet kérdését kívánja orvosolni az önkormányzat azzal, hogy az Illyés-iskolával közreműködve nyári napközi indítását határozta el. A 6 és 14 év közötti, hévízi lakcímmel rendelkező, illetve a hévízi általános iskolában tanuló 6 és 14 év közötti gyerekek felügyeletéhez és szabadidős tevékenységek végzéséhez 1,5 millió forintot biztosított legutóbbi, soros ülésén.

A napközi szolgáltatás a gyerekek számára ingyenes, a táborok július 2-án indulnak heti turnusokban, az Illyés-iskolában. A résztvevők számára nem pusztán felügyeletet, de étkezést és programokat is biztosítanak.
A június 26-án tartott ülésen ezen túlmenően sportosztály indításáról hozott elvi határozatot a képviselő-testület. Az osztály a Bibó-gimnáziumban indulna, a lehetőség a Hévízi Sportkör labdarúgó és kézilabda szakosztály részéréről merült fel.
Az elmúlt években ugyanis több leigazolt sportoló is azért távozott a Sportkörtől, mert más városban kezdte meg tanulmányait és a folyamatos bejárást nem tudta összeegyeztetni az edzésekkel és a versenyekkel, esetleg annak a városnak a leigazolt játékosa lett, ahol a tanulmányait folytatja. Ha helyben maradnának a hévízi sportolóink, illetve más városból ide érkező tehetséges, a Sportkör által kiválasztott játékosok igazolnának le a szakosztályokhoz, az pozitívan befolyásolná a városi versenysportot – hangzott el az előterjesztés kapcsán. A képviselő-testület a polgármestert kérte fel az osztály indításához szükséges feltételek és a költségvetési vonzat kidolgozására, illetve a Hévíz Sportkörrel és a Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskolával, továbbá az egyéb véleményezésre jogosultakkal a szükséges egyeztetések lefolytatására. A döntés kidolgozásában a Hévízi Sportkör elnöke is részt vesz.
Az Egregyen tervezett turisztikai attrakció fejlesztéshez korábban már döntött pályázat beadásáról a testület, a mostani ülésen ehhez szükséges ingatlanok megvásárlását is támogatták a képviselők.
Kepli József János alpolgármester elmondta: az ingatlanvételeket nyertes pályázat esetén teljes mértékben elszámolhatja majd az önkormányzat. A turisztikai fejlesztés Egregy már meglévő, római kori emlékeire épülve élményközpontú turisztikai elemek beemelését jelentené, valamint a Dombföldi utca rekonstrukciója valósulna meg.
Módosította a Hévíz Hazavár ösztöndíj rendeletét a testület úgy, hogy a bármely tárgyból elégtelennel záró tanulók ösztöndíjra nem pályázhatnak, az útiköltség támogatás azonban továbbra is igényelhető esetükben is.
Változott a közterületek használatáról szóló rendelet is úgy, hogy a portrérajzolás közterületi díját 50 százalékkal csökkentették. A lovas hintó üzemeltetésére vonatkozó kérelmet útvonalterv hiányában később tudják tárgyalni.
A Hungaro Pannon Egészségturisztikai Innovációs Klaszterhez való csatlakozási szándékát is kinyilvánította a testület az ülésen. A Hungaro Claster Consulting Kft. ügyvezetője tájékoztatta a képviselőket: a Klaszter az egészségturisztikával foglalkozó vállalkozások és szervezetek önkéntes együttműködése. Legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a helyben megtalálható erőforrások hozzáféréséhez és teljes körű kihasználásához, egyben az ágazat versenyképességének növekedéséhez.
Támogatta a testület a Helikon Kastélymúzeum Nyári Szabadtéri Játékok megrendezésének támogatására beérkezett együttműködési ajánlatát. Másfél millió forint hévízi támogatás fejében a hévízi szálláskiadók kedvezményes árú színházi jegyeket értékesíthetnek majd a keszthelyi nyári játékokra, ezzel is bővítve és színesítve a hévízi vendégeknek nyújtott programkínálatot.
Szeptembertől önálló városi lap jelenik meg Hévízen, az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásával a testület a Hévízi Tv Nonprofit Kft-t bízta meg, egyúttal módosította a kft. feladat ellátási szerződését. A meglévő térségi újsággal kötött szerződés augusztusi lejártát követően a lapindításhoz szükséges forrásokat a térségi újságra biztosított pénzek átcsoportosításával oldja meg az önkormányzat.
A képviselő-testület a Hévíz-Balaton Airport területén működtetett légimentő bázis további működését turisztikai szempontból elengedhetetlennek tartja, így a megyei önkormányzatnak a bázis megtartásáért kifejtett lobbi tevékenységét támogatja – erről is határoztak az ülésen.
 

megosztás
hozzászólások
állatkínzás (2), kormanyhivatal (93), konyvtar (103), gasztronómia (5), kulturalis (4), oscar (13), LMP (4), Mohácsi József (8), rádió (1), KFT (1), Szennyai Anita (2), drog (3), jutalom (1), Silver fitness (1), Csokonai társaság (1), ponthatar (6), bezárás (1), Donkó Imre (1), ellazulás (1), férfi (1), tűzijáték (1), lovaglás (2), alkohol (4), óraátállítás (3), Magyar Államkincstár (2), vállalkozó (4), hazassag (6), Sziládi-Kovács Tibor (2), keszthely balaton kekszalag (5), gyermekfelügyelő (1), közétkeztetés (4), Carbona (9), táplálkozási tanácsadó (1), táplálkozás (1), vízkereszt (1), keszthelyi-hegység (1), fesztival (93), Ranolder (1), Bagyinka Tímea (1), Burucs Szabolcs (2), termálfürdő (1), menekült (1), Balatoni Szövetség (3), bolt (3), áruház (1), Tar Ferenc (3), ARC (1), érettségi megoldás (5), Suba Alexandra (1), hulladék (3)