„Nyár van, alig fürdőruhában…” - Veszélyekkel is járhat a forróság!

2013. július 31.
A tűző napon 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk, keressünk inkább árnyékos helyet, ha éppen nyaralunk, vagy a Balatonnál pihenünk – tanácsolja dr. Divinyi Tamás keszthelyi járási tiszti főorvos. Védjük a bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, hordjunk világos színű, bő szabású pamutöltözetet. Védjük a fejünket sapkával, kendővel, a szemünket pedig napszemüveggel, és használjunk 30–50 faktoros napvédő készítményeket.

Forróbbak mostanában a nyarak. A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében a hőséghullámok számának növekedésével kell számolni nálunk is. Tavaly 26 forró napot regisztráltak hazánkban, ami a második legmagasabb érték az utóbbi tíz évben. Emellett az előző tíz év harmadik legmagasabb átlag- és maximum hőmérsékletű nyara szintén a 2012-es volt. Az idei nyárról még korai lenne nyilatkozni, de már most látszik, volt sok és még lesz is hőségriasztás, amely lehet első, másod- és harmadfokú.
I. fok: figyelmeztető jelzés abban az esetben, ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 °C-ot.
II. fok: riasztás, ha az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 °C-ot. A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.
III. fok: riadójelzés, amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 27 °C-ot.
Az országos tiszti főorvos által kiadott hőségriasztás elsődlegesen az egészségügyi ellátórendszer felkészítését szolgálja a várhatóan megnövekedő feladatokra, ugyanakkor a védelmi igazgatás, az együttműködő szervezetek, az önkormányzatok és a lakosság – főként a gyerekek, az idősek, a krónikus betegek – tájékoztatása is kiemelt fontosságú.

Miért fontos a tájékoztatás? A napi átlaghőmérséklet 5 °C-os emelkedése 12 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát, 15 százalékkal pedig a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát.
Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

Mit tehetünk a megelőzésért? Fogyasszunk több folyadékot, inkább csapvizet vagy ásványvizet, esetleg teát, gyümölcslevet, mellőzzük a cukrozott üdítők, az alkoholos italok és a kávé napi többszöri, mértéktelen fogyasztását. Hogy miért? – kérdeztük dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvost. Ezek az italok vizet vonnak el a szervezettől, az eredeti céljukat, hogy csökkentsék a szomjúságot, nem igazán érik el.
Zuhanyozzunk langyos vagy hűvös vízzel naponta akár többször is. Az izzadás miatt sok sót veszít szervezetünk, ezek pótlásáról is kell gondoskodni ásványvíz fogyasztásával. Érdemes ventilátort használni, egy-két órát légkondicionált helyiségben tölteni, a klimatizált és a kinti hőmérséklet közötti különbség azonban ne legyen több 8-9 foknál. Fontos az is, hogy a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben, használjunk redőnyt vagy reluxát. Este és reggel szellőztessünk inkább.  

Divinyi Tamás elmondta azt is, hogy használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, egy szőke hajú, világos bőrű vagy vörös hajú, szeplős gyerek hamarabb leég a napon. A fokozatosság legyen jelen a napozáskor, szoktassuk a bőrünket az UV-sugarakhoz, elegendő az elején 10-15 perces napfürdőzés, de ne 11 és 15 óra között. Használjunk 30–50 faktoros védőkrémet. Árnyékban, felhős időben is érhet minket az UV-sugárzás, és hiába érezzük azt, hogy hűsítő a Balaton vize, a visszatükröződés miatt fokozódhat a napsugárzás, felhevült testtel pedig semmiképpen ne ugráljunk a medencébe, a tóba.

Miért aggódnak a szakemberek, hogy leégünk a napon? Hiszen szükségünk van a D-vitaminra, a napfényre, egészséges a barna bőr. A túlzott napozás azonban öregíti a bőrt, illetve ki vagyunk téve az anyajegyekből kiinduló rosszindulatú daganat kockázatának. Igen fontos ezért az anyajegyek önvizsgálata, ha elváltozást tapasztalunk, nagyobb, kiemelkedő lett az anyajegy, forduljunk bőrgyógyászhoz.

Gyógyszerek a melegben
A rendkívüli hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben is körültekintést igényel. Az olyan gyógyszerek, amelyek nem igényelnek hűtést, szobahőmérsékleten, azaz 15–25 °C között tárolandók. A gyógyszerek egy részét fénytől védve szükséges tartani, ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

megosztás
hozzászólások
születés (16), gépjármű (1), Ruzsics Ferenc (434), Zala Megyei Főügyészség (4), tispol (3), betegség (12), Balaton-átúszás (1), Koncz Zsuzsa (1), angus marha (1), Libás (2), DJ Gerysson (1), keszthelyi nyari jatekok (55), energia (7), test (1), ló (1), közmunka (1), Klenovics Mónika (2), Zala folyó (1), kereszt (1), Zalai Borcégér (5), recept (178), Pálfi László (1), Cserszegtomaj (124), esküvő (9), Sárdi Katalin (1), tollaslabda (1), baleset (169), politika (37), Rtime (5), Cséby Géza (5), kábítószer (9), fagylalt (6), nyelvvizsga (2), Nagykanizsa (1), borünnep (24), örömszerző pillanatok (17), gerincvédelem (1), vonat (7), diakhitel (7), Miss Balaton (1), keresztény (2), szabadsag (2), szilveszter (6), béremelés (2), Divinyi Tamás (4), Kis-Balaton (1), Otthon Centrum (1), Helikoni ünnepség (4), kulfold (245), muzeum (55)