Novemberben ismét tárgyalnak a vendéglátóipari üzletek éjszakai nyitva tartásáról

2012. szeptember 28.
Az őszi ülésszak első ülésén huszonöt napirendi pontot tárgyalt a keszthelyi képviselő-testület. Hosszas vita folyt a vendéglátóipari üzletek éjszakai nyitva tartásáról. A Helikon liget városrész több lakója szólalt fel a testületi ülésen, sérelmezve a strandi szórakozóhelyek által keltett zajhatást.

Jelentős turisztikai szereppel bíró város lévén Keszthelyen a szórakozáshoz való jog éppúgy méltányolandó, mint a nyugodt pihenésre való igény, ezért a testület kompromisszumos megoldásra törekedett: a lakókat zavaró hangok csökkentésére különböző lehetőségeket (például zajvédő fal építése) vizsgálnak meg, és novemberben újratárgyalják az ügyet.

Az idén életbe lépő szabálysértési törvény értelmében önkormányzati rendelet már nem határozhat meg szabálysértési tényállást, csak tiltott, közösségellenes magatartásokat, ezért ezekről alkotott rendeletet a képviselő-testület. A jogszabály azt a magatartást bünteti, mely nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes; ilyen lehet például a helyi védett értékek megrongálása, a hó- és síkosságmentesítés elmulasztása, az állattartás szabályainak megsértése, a közterületi szeszesital-fogyasztás vagy épp a jogosulatlan jelképhasználat. Az elkövetőkkel szemben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

Megtárgyalta a képviselőtestület a VSZK jövő tanévi beiskolázási tervét, ennek értelmében két szakközépiskolai (turisztikai illetve vendéglátás-szervező) és három szakiskolai (szakács, pincér/cukrász és eladó) osztály indul. Két alap- és egy középfokú szakképzési osztály kezdi meg működését jövőre, és a szakiskolások középiskolájában egy osztály keretében készítik fel a szakképzéssel rendelkező tanulókat az érettségi vizsgára. Emellett 9 kollégiumi csoportot indítanak.

A városban működő köznevelési intézményekre vonatkozóan a működtetési szándék kinyilvánításáról döntött az önkormányzat. Ez összesen nyolc intézményt: a Csány-Szendrey, Egry és Zöldmező utcai általános iskolákat, az Asbóth és Közgazdasági Szakközépiskolát, a VSZK-t, a Vajda János Gimnáziumot és a Festetics György Zeneiskolát érinti. Az állami intézményfenntartó központnak megküldendő szándéknyilatkozat nem minősül végleges döntésnek, az a későbbiekben – a központi költségvetés pontos ismeretében – még megváltoztatható.

A keszthelyi autóbuszos személyszállítási feladatok ellátására pályázat kiírásáról döntött a testület. A felhívás a város területén az elkövetkező öt éves időtartamra keres üzemeltetőt; a hivatalos megjelenéstől számított hatvan napon belül várják a pályázatokat. A képviselőtestület – a felállított szakértői bizottság javaslata alapján – a december 13-ai ülésen dönt majd a nyertes kiválasztásáról.

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervet fogadott el a testület, mely kimondja, hogy a „vagyon megőrzésének elsődlegessége” elv érvényesül a hosszú távú működési stabilitás biztosítása érdekében. A vagyonfejlesztésnél a pályázati lehetőségek kihasználásának fontosságát emeli ki a terv (például az ipari parkként vagy idegenforgalmi fejlesztéssel hasznosítható terültek esetében), és kimondja, hogy értékesítésre elsősorban csak a gazdaságosan nem üzemeltethető, bérbe nem adható vagyon kerülhet.

megosztás
hozzászólások
Mándó Zsuzsanna (1), Kardos Gábor (6), menekült (1), korcsolya (4), Zalaszántó (1), bolt (3), nyelvtanulás (3), esztétika (8), KRAFT (5), kornyezettudatos (4), Pelso Társaság (6), kalendarium (831), Béres Attila (2), világbajnokság (2), Hosszú Katinka (2), Szent Márton (3), sárkányrepülő (1), Fenyves allé (1), Ugrimanók (1), étel (3), Polgár Zsolt (1), farsang (2), tavasz (1), munkanelkuli (2), munkaszünet (1), munkaviszony (1), telihold (1), Mátrai Gabriella (2), koraszülött (1), ötös lottó (101), Főzzünk játszva (2), Szabó Ilona (1), holokauszt (1), footgolf (1), TDM (3), szakács (1), ünnep (141), luxus (4), tollaslabda (1), Tóth Csaba (3), gyermekbarát (2), szépségápolás (8), biztosítás (2), Pál Attila (1), test (1), alkalmassági (1), múzeumok éjszakája (4), Monitor konyhája (80), Katedra nyelviskola (5), gyilkosság (1)