Növekedés az építőiparban – valójában csak az állami beruházásoknak köszönhető!

2014. augusztus 01.
Az ingatlanpiaci árak alakulása legalább annyi kérdést felvetett az utóbbi időben, mint az építőiparban tapasztalható tendenciák. Az MTI szakértőket kérdezett a témáról, melynek kapcsán arra derült fény, hogy bár kétségtelenül kedvezően alakulnak az építőiparra vonatkozó adatok, de ez jórészt csak az állami infrastruktúrális beruházásoknak köszönhető.

Az ingatlantájoló szakértői úgy vélik, hogy ingatlan vásárlás terén továbbra is érvényes lesz a piaci szereplőkre a hitelektől való ódzkodás, ami az ingatlanpiac élénkülésére biztosan nincs jó hatással. De mégis miért mutatják akkor az adatok azt, hogy fellendülőben az építőipar hazánkban?
Többek között erre is keressük a választ cikkünkben.

A legfrissebb információk szerint az egy évvel korábbihoz mérten mind a munkanapok, az építőipari vállalkozások szerződéskötéseinek száma növekedést mutat, ez utóbbi mintegy hatvan százalékosat. Sokat elárul azonban már az a tény is, hogy az épületek építésére vonatkozó szerződések száma ha minimálisan is, de elmarad a tavalyi számoktól, viszont az építmények majdnem 85 százalékkal nagyobb anyagi támogatottságot élveznek.

Nem meglepő, hogy a tavaszi-nyári időszakban beindulnak az állami infrastruktúra-beruházások, s ezekhez az EU-támogatások biztosítják a szükséges hátteret. A szakemberek szerint félő azonban, hogy a most tapasztalható építőipari növekedés hamarosan mélyrepülésbe kezd, ugyanis az állami építkezések zárultával a magánszemélyek körében ismételten kevés lesz az érdeklődés e terület iránt.

Miért van ez így?
Az ingatlantajolo.hu is úgy véli, hogy a magánszektorban sok esetben hiányzik a megfelelő anyagi háttér, melynek megteremtéséhez még mindig nem túl szívesen élnek az emberek a hitelintézetek által kínált lehetőségekkel.

Nem meglepetés az sem, hogy manapság hazánkban sokan el vannak adósodva, és megelégelték az egyik hitelfelvételtől a másik személyi kölcsönig rohangászást. Anyagi biztonságot szeretnének teremteni, a lakásvásárláson, és építkezésen pedig csak ezután mernek gondolkodni. A helyzetnek az sem kedvez, hogy a munkaerőpiacon tapasztalható viszonyok cseppet sem adnak okot a bizakodásra, és a munkahelyek megszerzése, megtartása még mindig sokak boldogulásának elébe gördít akadályt.

Bár a hitelintézetek egyre kedvezőbb ajánlatokkal igyekeznek a lakásvásárlási-, és építési kedvet újra fellendíteni, de kevesen mernek az elmúlt évek tapasztalataival újra belevágni a hitelfelvételbe. A szakértők szerint a lakáspiac fellendülése, és az építőiparban tevékenykedő cégek és a lakosság között létrejövő szerződések számának növekedése még minden valószínűség szerint várat magára.

A jelenlegi állami megrendeléseknek, elsősorban az út-, és vasútépítési munkálatok állnak tehát az építőipari növekedés hátterében- egyelőre szép mutatókat produkálva, ám hogy meddig, az valószínűleg a beruházások befejeztével derül majd ki.

megosztás
hozzászólások
Hollywood (1), színház (5), kereskedelem (1), test (1), Zalaszántó (1), Pálfi Attila (1), Erdély (2), Amazon (3), csokoládé (2), labdarugas (25), Budapest (3), Balaton Szinház (959), szuperhold (1), női gombolkodó (5), tanulmány (11), medve (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), unicef (1), Major Veronika (5), szauna (2), gyes (2), méregtelenítés (1), parlament (72), gasztronómia (5), statisztika (2), Horváth Mariann (1), nap (2), Vajda János Gimnázium (22), Udvaros Dorottya (1), karácsonyi képeslap (1), tanulás (2), sorkötelezett (1), Gyarmati Noémi (1), hulladék (3), vendeglátás (6), Visionet (1), percdíj (1), police (513), garázsvásár (1), vegetariánus (1), szalloda (59), emléknap (1), pünkösdi regatta (5), film (8), jégpálya (4), Ugrimanók (1), pápa (1), cukorbetegség (2), Bóka István (1), CT (3)