Nincs koncepció, nincs felelős: egymillió köbméternyi iszap fogságában

2015. július 19.
A hetvenes-nyolcvanas években a Keszthelyi-öböl megmentésére iszapcsapdákat létesítettek Szigligettől Balatonberényig, s több mint egymillió köbméternyi üledéket termeltek ki. Ezt az anyagot évtizedeken keresztül a part menti nádasokon létesített zagyterekbe szivattyúzták át. Senki nem számolt azonban azzal, hogy mi történik majd, ha az iszapcsapdák megtelnek iszappal. Márpedig tizenöt éve megteltek.- Kocsis Miklós, a vonyarcvashegyi Eldorádó fogadó és kemping vezetője szerint a vonyarcvashegyi kikötő épp egy ilyen zagytérre épül. A kikötő előtt 100 méterre a part teljes hosszában iszapcsapda rejtőzik.

‒ Elpusztult a nádas, évek óta pusztul a gyékény, bomlik, bűzlik minden. Az egyre gyakoribb déli szelek felkeverik a csapdákban lévő iszapot, és a part felé sodorják. A halnak nincs ívóhelye, nincs rejtőzködőhelye. Ha a kikötő elkészül, kétévente kotorhatják ki az iszapot, csak azt nem tudom, hová. A györöki zagytározó egy részét két éve előkészítették az iszap fogadására, és tavaly tavasztól őszig a felső-balatoni kikötőkből uszállyal hordták ide, pedig már így is derékig járunk benne…
A zagytereken lévő iszapot leülepedés után el kellene szállítani. Ez az anyag kiválóan alkalmas bányák rekultiválására, talajjavításra.
Komoly kutatásokat és nagyszerű pályázatokat lehetne készíteni az iszapcsapdák kezeléséről, sok millió euró uniós pénzt lehetne rá kapni.

- Két környezetvédelmi minisztert és a keszthelyi polgármestert is megkerestem ez ügyben, sőt a városi agráregyetemet is, akik udvariasan meghallgattak, de nem történt semmi. Senki nem foglalkozik azzal, hogy egymillió köbméternyi iszap csapdába fogva áll, és pusztul alatta minden. A horgászturizmus fellendüléséről álmodozunk, s közben be kell evezni a tó közepére, mert a part menti rész  alkalmatlan a horgászatra. Vonyarcvashegyen eltűnt a nádas varázsa, ami nagyon hiányzik - mondja halkan Kocsis Miklós.
 

megosztás
hozzászólások
horgász (5), törvény (1), Filharmónia (1), drog (3), párbajtőr (1), gyes (2), Rózsakert étterem Hévíz (1), egészség (131), ponthatar (6), ajándék (8), traffipaxrendszer (1), Lel Ki Főzde (1), parkolás (8), Fodor Edith (3), tour de france (1), kresz (2), Év fája (1), méregtelenítés (1), balatongyorok jazz (23), Varga Endre (4), Eurostat (1), bolt (3), Brüsszel (1), Vajda János Gimnázium (22), Illés Fanni (1), Babos Lajos (1), palyazat (164), programajánló (19), szabadsag (2), vonyarcvashegy (158), Golden Globe (3), hegyalja fesztival (3), gazdasag (363), kenyér (7), tiltakozás (1), képviselő-jelölt (5), goldmark muvelodési kozpont (60), deviza (1), operatőr (1), Bezerics (1), vb (8), Stohl András (1), betegség (12), keprol kepre (7), Március 15 (2), drogmentes (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), keszthely program (1241), építész (3), szakács (1)