„Nincs Keszthelyen a tudásunknak megfelelő munka”

2016. január 02.
Horváth Ákos a húszas évei végét tapossa, fiatal, határozott. Vonyarcvashegyen nőtt fel, Budapesten tanult gépészmérnöknek, most pedig Szombathelyen dolgozik. De visszavágyik. Ha Keszthelyen lenne a végzettségének, képzettségének megfelelő munka, amelyben még fejlődni is tudna, akár kevesebb pénzért is hazaköltözne. Állítja: barátai, osztálytársai közül számosan vannak így. Szerettek, szeretnének Keszthelyen élni.

– Megfordult a fejükben a gimnáziumi években, hogy a munka miatt el kell majd hagyniuk a várost?
– Abban az életkorban változásra vágytunk, szerettük volna egy nagyobb városban kipróbálni magunkat. A baráti körömben a baráti-testvéri-szülői kapcsolatok erősek, a közösségünk stabil, a szünetekben nem haza kellett, hanem haza akartunk jönni.
– Az egyetem után, a munkahelykereséskor Keszthely számításba jött?
– Keszthelyhez a legközelebb Marcaliban lett volna álláslehetőség, de szakmailag nem fejlődtem volna. Multicég a környéken, amely gyártással, kutatás-fejlesztéssel, gépépítéssel foglalkozna, ötven kilométeres körzetben nincs.
– Hogy látja, mi hiányzik Keszthelyről?
– Területileg és logisztikailag a város nincs rossz helyen. Ha lenne a környéken egy nagyobb cég, egy gyár, egy termelőüzem, amely 500-600 embernek és a kiszolgáló infrastruktúrának télen-nyáron munkát ad, talán az is hazatérne, aki máshol tanult, akár kevesebb fizetésért is. A környezet, az otthon, a megszokott atmoszféra, a család, a barátok többet számítanak. A családalapításhoz, a sportoláshoz, az alapfokú tanulmányokhoz minden adott. Megfelelő munkát és megfelelő fizetést kellene mellérendelni. Tény, hogy ez hiányzik, és mert Keszthelynek mindent a nulláról kell kezdenie, ezért hátrányban van más településekkel szemben. Úgy gondolom, hogy egy termelőtevékenységet folytató nagyobb vállalkozás idetelepítéséért kormányzati szinten sokkal intenzívebben kellene lobbizniuk a város vezetőinek. Nagy jelentőségű változásra nem látok esélyt a következő öt-hat évben, így arra sem, hogy a jelenlegi tudásommal a szakmámban Keszthelyen tudjak érvényesülni.
– Miért nem indítanak vállalkozást azok a harmincasok, akik szeretik ezt a vidéket?
– Milliárdos tőkére lenne szükség, hogy valaki ne csak három embernek adjon munkát hosszú távon. Ahogy az alföldi régiót fejlesztik, úgy ezt a régiót is kellene, hogy több lábon álljon Keszthely is, kétkezi munkásembernek és értelmiséginek is megélhetést nyújtva. A turizmus két-három hónapjából nem lehet egy évet kihúzni. A város vezetésének kellene megtalálnia a pályázati lehetőségeket, a megfelelő lépéseket. Lobbizni kell!

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
operatőr (1), A Dal (3), Novinszky Petra (1), Szeiler Gábor (1), okmányiroda (1), kalendarium (831), antsz (15), bank (7), Balatoni Szövetség (3), helyesírás (1), MTI (595), Balaton-part (10), szakma (1), Szőcs Tamás (1), Astellas-díj (2), gyilkosság (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), balatoni strandbelépő (1), tour de france (1), közétkeztetés (4), Love your belly (2), szüret (4), cipősdoboz (3), parkoló (4), Via Hotel (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Zalai Borcégér (5), Z. Karvalics László (1), Reischl-sörház (1), kormánymegbízott (1), olimpia (152), videó (1), Tata (1), homoszexualis (1), Gelencsér Kálmán (2), Forstner Anna (1), állatorvos (1), Naszádos Péter (12), téligumi (1), Fidesz (14), Kovács Ernő (1), rezidance (5), kutya (23), jóga (1), HIV (1), oscar (13), ZalaSprings Golf Resort (2), gyógytó (1), Telecom (2), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6)