Newton Kupa huszonegyedszer

2013. november 26.
A keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika, fizika munkaközössége 21. alkalommal rendezte meg az általános iskolák végzős tanulói számára meghirdetett komplex tanulmányi versenyt, a Newton Kupát.

Az idei versenyre is az eddigiekhez hasonlóan Zala, Veszprém és Somogy megyéből érkeztek iskolák, csapatok.
A 17 induló iskolát egy-egy tanuló képviselhette matematika, fizika és informatika tantárgyakból, vagyis az általános iskolák legtehetségesebb reálérdeklődésű diákjai mérhették össze tudásukat.

Mindhárom tantárgyból 2 óra alatt 4 feladatot kellett megoldani a diákoknak. Amíg a versenyzők a feladatokon elmélkedtek, addig a kísérő tanárok megismerkedhettek azok megoldásaival.
A verseny befejeztével - amíg a versenybizottság, a gimnázium matematika, fizika, informatika szakos tanárai a feladatokat javították - Tóth Pál tanár úr, (Fizibusz, Budapest) a fizika „utazó nagykövete”, látványos és érdekes kísérleteket mutatott be a versenyzők, diákok aktív részvételével.

A díjátadó ünnepségen Szörényi Zoltán, a gimnázium igazgatója és Farkas László a verseny szervezője köszöntötte a versenyzőket, az őket felkészítő pedagógusokat és a meghívott vendégeket.
Először a versenyt évek óta önzetlenül támogatók, és az elmúlt évek legeredményesebb felkészítő tanári vehették át az erre az alkalomra megjelenő, a Newton Kupa elmúlt 20 évét összefoglaló könyvet. A kiadványban 240 feladat, azok megoldásai, az egyes versenyek eredményei, beszámolók, színes fényképekkel emlékeztetnek a korábbi versenyekre. A könyvet Farkas László és Fonyóné Németh Ildikó szerkesztette.

Az eredményhirdetés a már az évek óta megszokott „koreográfia” szerint történt, vagyis az informatika, fizika, matematika tantárgy első hat helyezettje vehette át az oklevelet és az értékes jutalmakat. Érdekes, hogy az idei versenyen mindhárom tantárgyból somogyi siker született, a marcali Noszlopy Gáspár és a tavalyi győztes balatonszemesi Reich Károly Általános Iskoláknak köszönhetően.

MATEMATIKA

FIZIKA

INFORMATIKA
 
CSAPAT

 
Az iskolák közötti csapatversenyt ez alkalommal az összesített pontszámok alapján a marcali Noszlopy Gáspár Általános Iskola nyerte, s így egy évig őrizheti a most először útjára indított nagyon szép vándor kupát. Az elmúlt húsz esztendő során a régi serleg 10-szer Keszthelyen, 3-szor Tapolcán illetve Marcaliban, 2-szer Balatonszemesen és egy-egy alkalommal Vonyarcvashegyen, Balatonbogláron „töltötte” a tanévet. Ezt a kupát véglegesen elnyerte a 7-szeres kupagyőztes a keszthelyi Csány-Szendrey ÁMK. Belvárosi Általános Iskolája. Gratulálunk Nekik!

A legeredményesebb felkészítő tanárnak járó díjat, több évi sikeres munkájáért Kissné Ható Beatrix tanárnő (Marcali, Noszlopy Gáspár Ált. Isk.) kapta.


A győztes csapat( balról jobbra): Szarka Álmos, Bene Fruzsina, Valkó Bence


Farkas László
a Newton Kupa szervezője,
fizika szaktanácsadó

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Cserszegi fűszeres (1), okmányiroda (1), Owaimer Zoheir (1), La Montanara (1), viz (1), jog (3), vízimentő (5), Hegyi Roland (HR) (5), Biró Róbert (15), Burgonyakutatási Központ (2), Biró Lajos (1), holokauszt (1), képviselő-testület (37), életveszély (1), Gelencsér Dental (3), medve (1), Bartha Gábor (34), Bagyinka Tímea (1), Udvaros Dorottya (1), Carbona (9), áruház (1), GESZ (11), ötös lottó (101), állatok (16), facebook (15), szalon (1), jutalom (1), balatongyorok jazz (23), beruházás (2), hosegriado (7), Use Unused (1), tenisz (3), minimálbér (1), polgármester (153), google (3), sorkötelezett (1), világnap (1), könyvbemutató (2), tartozás (1), Pampetrics György (21), ipsos (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), diakhitel (7), gyász (1), Balsai Móni (1), újév (6), Max (83), közmunka (1), Balaton-átúszás (1), oktatas (347)