Nemzetközi közlekedésbiztonsági akció kezdődött Zalában

2013. június 04.
A magyarokkal együtt hét ország hatóságainak részvételével, elsősorban a kamionforgalomra irányuló háromnapos nemzetközi közlekedésbiztonsági ellenőrzési akció kezdődött kedden Zala megye határtérségében.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott Rédicsen, az egyik ellenőrzési pontnál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rendkívül nagy forgalmú M70-es autóúton és a 86-os főúton a magyar mellett a szlovén, a cseh, a szlovák, a horvát, a román és az osztrák hatóságokkal közösen zajlik az akció.
Zala megyében tavaly 13 ezer ellenőrzést végeztek a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőségének munkatársai, akik 306 szabálysértési eljárást indítottak, 51 esetben javításra kötelezték a kiszűrt kamionokat, és 81 millió forint helyszíni bírságot szabtak ki rájuk - tette hozzá a kormánymegbízott.
A megyén áthaladó teherjárművek mintegy 70 százaléka külföldi, elsősorban szlovák, cseh, lengyel és román rendszámú, a szabályszegések megoszlása is nagyjából ezt az arányt mutatja. Zala sajátos helyzetéből adódóan tudják végrehajtani a kiterjedt ellenőrzést, mert autópályáról problémás a teherforgalom kiterelése, de az M70-es és a 86-os határközeli szakaszain ez a forgalom zavarása nélkül megoldható.
Rigó Csaba felidézte, hogy a két évvel ezelőtti, az M70-esen történt, románokat érintő halálos buszbaleset után alakult egy munkacsoport, amelynek javaslatára olyan közlekedésbiztonsági beavatkozásokat hajtottak végre a veszélyes útszakaszon, amelynek köszönhetően javult a baleseti statisztika.
Kitért arra is, hogy az elektronikus útdíj bevezetésével javul a veszélyes anyagot szállító kamionok nyilvántartása, és miután a szállítmányuk baleset esetén jelentős problémát okozhatnak, az idén a zalai védelmi bizottság ezzel kapcsolatos gyakorlat szervezését tervezi.
Tóth András, a megyei közlekedési felügyelőség igazgatója kifejtette: a leggyakrabban feltárt probléma, hogy kopottak a kamionok gumiabroncsai, manipulálják a menetíró-készüléket, vagyis nem tartják be az előírt vezetési és pihenőidőt, gyakorta kopottak a fékek, és előfordul az is, hogy az autópálya-matricát csak személyautóra vásárolják meg.
Az MTI kérdésére elmondta: Rédicsen naponta mintegy hatezer, az M70-esen pedig mintegy kilencezer teherjármű lépi át kifelé és befelé a határt. Szándékaik szerint - éppen a forgalom nagysága miatt is - szeretnék az egy-egy kamionra jutó ellenőrzési időt csökkenteni, hatékonyabbá tenni.

megosztás
hozzászólások
Télikert (5), Rézsó Tamás (6), arckezelés (1), hegyalja fesztival (3), influenza (2), halál (42), gyógyítás (2), Horváth Szabina (1), Eurostat (1), shotokan karate (3), vb (8), Bródy János (1), Taliándörögd (1), Platán étterem (1), ökölvívás (2), munkaviszony (1), maraton (59), Zalaegerszegi Törvényszék (12), mellrák (1), nyelvvizsga (2), minisztérium (7), Tóth Levente (2), Tour de Hongrie (2), alternatív gyógymód (1), Balaton Szinház (959), efott (6), szüret (4), drogmentes (1), aranyérem (1), Magyar Turizmus Zrt (45), oktatas (347), jogsebész (9), vállalkozó (4), pálinka (2), Zalai Borcégér (5), Marsalkó Dávid (1), Balatoni Szövetség (3), szuperhold (1), Hévízi-tó (1), sztár (2), gyilkosság (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Krasznai István (1), Bock Bisztró (12), esztétika (8), Balsai Móni (1), erzsebet program (4), év fürdője (4), Jazz Fiesta (2), Táncpanoráma Keszthely (10)