„Nem támogatom azt, aki széttépi a papírjait”

„Nem támogatom azt, aki széttépi a papírjait”

2016. november 24.
Szeptember elején kapta meg a magyar állampolgárságot a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház radiológusa, Rashed Adel. Az orvos ismeri a város minden zegzugát, hiszen huszonhat éve él itt, és őt is mindenki ismeri. A jeles alkalom kapcsán rengetegen gratuláltak neki a legnagyobb közösségi oldalon. Állítja: a magyar nép befogadó, de a kölcsönös tisztelet elengedhetetlen.

Fotó: Facebook

– Miért a radiológiát választotta?
– A radiológia az orvostudomány alapja: a beteg gyógyítása a betegség diagnosztizálásával kezdődik.

– Szereti Nagykanizsát?
– Ismerem minden kis utcácskáját, az itteniek pedig családtagnak tartanak. Itt ismerkedtem meg életem párjával is, aki kanizsai lány volt, Dobos Anitának hívták, és szintén a kórházban dolgozott. Ez az egyetlen szomorú történet az életemben: éltem vele tizenöt évet, emlődaganata volt, nagyon fiatalon, mindössze 39 évesen, 2013-ban elhunyt. Nem tudtam segíteni rajta… Sok mindent köszönhetek neki, segített beilleszkedni. Amikor meghalt, rájöttem, hogy nem vagyok egyedül: mindenki mellettem állt, hogy támogasson.

– Nemrég kapta meg az állampolgárságot.
– Szeptember 8-án kaptam meg a magyar állampolgárságot, amire nagyon büszke vagyok. Magyarnak vallom és érzem magam, hiszen életem nagyobb részét itt töltöttem Magyarországon. Otthon már nincsenek ismerőseim. Az eskütétel meghitt ceremónia volt, aznap én egyedül vehettem át a magyar állampolgárságot igazoló oklevelet, a polgármester beszéde egyedülálló volt, mintha száz éve ismernénk egymást.

– Hazalátogat néha Jemenbe?
– Amíg a szüleim éltek, évente jártam haza. Az informatika megkönnyíti a kapcsolattartást, és ellustítja az embert. Videochaten beszélgetünk, írunk egymásnak, ez sokszor elég a léleknek.

– Hogy látja, változott valami Magyarországon az utóbbi két évben? Kevésbé befogadók az emberek?
– Ha valaki nem ismer, lehet, hogy furcsán néz rám, de a környezetemben nem érzek változást, ragaszkodnak hozzám.

– Emberi sorsokról van szó. Amikor kerítést húznak, elgondolkodik?
– Látom az emberi tragédiát, de vannak törvények, vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Minden országban megvan a hivatalos útja annak, hogy menekültstátust kapjon, aki rászorul. Óriási felelőtlenség egy gyermeket kitenni a hosszú és gyötrelmes vándorlásnak, a tengeri útnak egy gumicsónakban, mintha én adnám a saját kezemmel a halál torkába…! Nem vagyok ellenük, de nem támogatom azt, aki széttépi a papírjait.

– Tartja a kapcsolatot a jemeni évfolyamtársaival?
– A magyar befogadó nép, sokan itt maradtunk. A jemeniek, akik érkeztek, dolgosak. A magyar nép szereti, ha valaki dolgozik, tiszteli a törvényeket. Én tisztelem és segítem a magyarokat, és ez kölcsönös. Ezért sem örülök annak, ami most a határokon folyik: a honfitársaimmal együtt rengeteget dolgoztunk a jó hírnevünkért, amelyet most egy pillanat alatt lerombolnak azok, akik randalíroznak.  

– Hogy áll a vallással?
– Iszlám ember vagyok, gyakorlom a vallásomat, de ezzel nem zavarok senkit. Tiszteletben tartom a más hitét, sőt ha vasárnap egy baráti családnál vagyok, elmegyek velük a misére, beülök a templomba. Nincsen ebben semmi.

– Milyen tervei vannak a jövőre?
– Hamarosan házasodni fogok egy kanizsai lánnyal. Nem akartam, hogy úgy érezze, az állampolgárság miatt veszem feleségül, de most már szabad az út.

Névjegy
Az 1972-ben Jemenben született Rashed Adel átlagos anyagi helyzetű családból származik. 1990-ben tette le az érettségit, majd hat évet töltött a Pécsi Tudományegyetemen. 1997 óta dolgozik a Kanizsai Dorottya Kórházban, 2003-ban szakvizsgázott a Semmelweis Egyetemen radiológiából. Jelenleg a nagykanizsai kórház és egy keszthelyi magánklinika radiológusa.

 

megosztás
hozzászólások
Nagy Bálint (10), étterem (11), Pura Vida Port (1), Ranolder (1), Dublecz Karoly (2), Varga Terézia (1), himnusz (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Béres Attila (2), Dumaszínház (2), keszthelyi kilometerek (78), sport (1085), sztár (2), hulladék (3), igazgató (1), Március 15 (2), Kardos Gábor (6), Aradvári László (1), Use Unused (1), Virágos Magyarország (6), polgármester (153), kutatas (81), Rio 2016 (32), magyar (1), europa-bajnok (5), ajándék (8), aranyérem (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), vírus (1), Tar László (1), energia (7), OKJ (1), Bátortábor (1), hospice (1), videó (1), állatkínzás (2), Spar (1), Bartha Gábor (34), terápia (4), pszichoterápia (1), Szeiler (63), 2016 (2), ÉrtékTrend (35), Vajda János Gimnázium (22), gyermekszám (1), uzemanyag (24), reklám (1), Owaimer Aisha (1), georgikon (38), advent (226)