Nem szűnik meg, csak átalakul

2012. március 08.
Tavaly és mostanában is felröppent a hír Keszthelyen, hogy bezárják a Nagyváthy-iskolát. Mi a valóság?

A Nagyváthy 2005 óta nem önálló intézmény, hanem az Asbóth tagintézménye. Az előző tanévben a fenntartó Zala megyei önkormányzat előterjesztést készíttetett a Nagyváthy Asbóth-székhelyintézménybe integrálásáról, azaz a költözésről. Ezt a döntést akkor a diáklétszám csökkenése és ebből adódóan a fajlagos költségek drasztikus emelkedése indokolta – mondta Csótár András intézményvezető. Fontos hozzátenni, hogy évente négymillió forintba kerül Keszthelynek a karmelita rend tulajdonában lévő épület bérlése, a fűtésköltség pedig a duplája a bérleti díjnak. 2013-tól megszüntethető a bérleti szerződés.

Szakmailag is megalapozott

Január elsejétől a Zala Megyei Kormányhivatal Intézményfenntartó Központja lett a fenntartó, állami intézménnyé vált az iskola. Törvényszerű, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az új tulajdonos is gondolkozik a tavaly elindított folyamaton. Minden intézménynek a legkörültekintőbb módon, a lehető leginkább költségtakarékosan kell működnie, hogy egyensúlyban tudja tartani a költségvetését. Szakmailag is megalapozott az elképzelés, nem beszélve arról, hogy modernebb körülmények közé költözhetnek a diákok és a tanárok, ráadásul könnyebb lesz a közlekedés is – tette hozzá a vezető.

Kollégiumból iskola?

– Az Asbóth-iskola kollégiuma háromnegyedét áldozta fel azért, hogy a Nagyváthy osztályai odaköltözhessenek. Ősszel teljesen átalakítottuk az épületet – mondta Csótár András. – A hálótermek összenyitásával, komplett külső szigeteléssel, korszerű nyílászárók beépítésével, külső és belső kőműves- és festőmunkákkal, a fűtésrendszer és a világítástechnika modernizálásával tettük esztétikus, egészséges, energiatakarékos és korszerű épületté a kollégiumot. Ebben az épületben minden helyet kapott, amire a nagyváthysoknak szükségük van, amit használnak jelenleg is a kellő számú tanteremtől, csoportszobától kezdve a szaktantermekig és a laborokig. Mi, asbóthosok a nagyváthysokat már most is szeretettel tudnánk fogadni, de úgy látszik, hogy tanév közben nem kerül sor a költözésre.
A kollégium sem szenved hiányt, jelenleg telt házzal üzemel, de az igazgató hangsúlyozta: nem szorul ki senki a kollégiumi ellátásból.
Csótár András kifejtette azt is: a nyár során viszont már elkerülhetetlen lesz a lépés. – Mindenkit megnyugtathatok, jó helyen fog folytatódni az a munka, amit a Nagyváthy-iskola végez. Senkit nem érhet érdeksérelem, a diákok semmiben nem fognak hátrányt szenvedni.

Továbbviszik a szellemiségét

– Azok a nyolcadikosok, akik a Nagyváthy környezetvédelem–vízgazdálkodási, egészségügyi és humánoktatási szakmacsoportos képzéseire jelentkeztek, helyesen döntöttek, nekik a magas minőségű képzést biztosítani fogjuk, ahogy eddig is. A jelentkezések száma reménykeltő arra nézve, hogy az osztályokat a meghirdetésnek megfelelően el is tudjuk majd indítani. Az oktatásban ugyanazok a pedagógusok vesznek részt, akik eddig, kizárólag a képzés helye változik meg – jelezte Csótár András.
A vezető biztos benne, hogy a két intézmény egybevonásával egy olyan nagy és sokszínű intézmény jön létre, amelyik a megye egyik legerősebb középiskolájaként biztosan meg tudja őrizni pozícióit a középfokú oktatás területén.

Tervek és felmérések

A Nagyváthy-iskola mögötti területen épült meg tizenkét éve a tornacsarnok, amely Keszthely második legnagyobb ilyen jellegű épülete. Ez a város tulajdonában marad. Az önkormányzat egy felmérést és egy előterjesztést fog készíteni a tornaterem és a hozzá tartozó hat tanterem sorsáról. A tervek szerint két közeli óvoda fogja használni az épületet, amivel egy központi óvoda jöhet létre. A tornaterem délelőtt a közeli általános iskola, délután a lakosság igényeit fogja kielégíteni.

megosztás
hozzászólások
Balatonfüred (3), skandinav lotto (81), Aradvári László (1), Forstner Anna (1), Biró Lajos (1), Hanse (2), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), labdarugas (25), Torsa Dániel (1), hatos lottó (93), fagylalt (6), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Horváth Lászlóné (1), árviz (2), dunantul (23), emléknap (1), Nagykanizsa (1), munkahely (8), vállalkozó (4), Semmelweis (2), kiállítás (16), megemlékezés (10), Zala Volán (1), kollégium (1), Gyarmati Noémi (1), menza (2), deviza (1), korcsolya (4), Koncz Zsuzsa (1), republic (1), Vaszily Zsolt (3), festetics (22), nő (2), e-kereskedelem (1), Év fája (1), szerelem (1), Czigány Sándor (2), keszthely foter (201), szüret (4), husvet (14), gasztroblogger (2), program (7), fejlesztés (12), Villányi Éva (1), pollen (3), Szemfüles egyesület (3), kulfold (245), repülőtér (21), Hévíz (1219), paralimpia (4)