Nem riasztja a vásárlókat a chipsadó egy felmérés szerint

2011. július 25.
Bár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését, az úgynevezett chipsadót, a megkérdezettek többsége mégis szkeptikus a társadalmi hatást illetően - derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. hétfőn az MTI-hez eljuttatott kutatásából.

A WEBBeteg.hu portál megbízásából júliusban 506 ember megkérdezésével készített, országos lefedettségű, online, önkitöltős, kérdőíves felmérés szerint a válaszadók 15 százaléka tartja jó ötletnek a kezdeményezést ebben a formában; a válaszadók végzettségének és jövedelmének emelkedésével csökken az egyetértők aránya.
A megkérdezettek csaknem 40 százaléka szerint biztosan nem, további ugyanekkora arányuk szerint valószínűleg nem éri el a célját az új termékdíj. Az adó hatásával kapcsolatosan elsősorban az idősebbek és a férfiak szkeptikusak.
A biztos pesszimisták elsősorban azok az emberek, akiknek a véleménye szerint az államnak nem kellene ilyen szinten beleszólnia a fogyasztásba - olvasható a közleményben.
Mint írták, az adó bevezetésével esetlegesen bekövetkező áremelés hatására várhatóan a felnőtt lakosság fele mérsékli majd az érintett termékek fogyasztását, mintegy 20 százalékuk biztosan, 30 százalékuk pedig valószínűleg kevesebbet vásárol ezekből.
A beszerzést várhatóan mérséklők tábora magasabb a fiatalabbak körében, míg a biztosan mérséklők aránya az életkor emelkedésével nő. A férfiak körében jellemzőbb, hogy az emelés visszavetheti ezen árucikkek vásárlást. Érdekesség, hogy a jövedelem tekintetében nem tapasztalható lényeges eltérés ezen a téren.
Az új népegészségügyi termékdíj elsődleges céljaként a legtöbben az állami adóbevételek növelését és a költségvetési hiány csökkentését jelölték meg, sokak szerint pedig támogathatja az egészséges életmódra nevelést, illetve az egészségtelen ételek, italok fogyasztásának visszaszorítását.
A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy az idősebbek, illetve magasabb végzettségűek, jövedelműek körében magasabb azoknak az aránya, akik szerint az intézkedés célja az állami adóbevételek növelése.
A megkérdezettek szerint az intézkedés ösztönözni fogja az adómegkerülést, illetve támogatja a külföldi, elsősorban határ menti vásárlásokat. Emellett kevesen gondolják, hogy az adóval jelentősen javulna az egészségtudatos életvitel és táplálkozás, vagy jelentősen nőnek a népegészségügyi célra fordítható bevételek. mti

megosztás
hozzászólások
Szőcs Tamás (1), alternatív gyógymód (1), Use Unused (1), nyelvtanulás (3), Bock Bisztró (12), OKJ (1), Pelso Társaság (6), Németh József (1), matolcsy gyorgy (1), kulturalis (4), Gulyás Orsolya (2), VOLT fesztival (7), hó (4), zala (1156), Balaton Sound (2), Top 50 (1), szakács (1), szabadsag (2), Balatoni Szövetség (3), gyógyfürdő (6), ellazulás (1), Lel Ki Főzde (1), georgikon dse (7), zeneszerző (1), kötélugró (1), katasztrofavedelem (44), Zala folyó (1), FINA vizes világbajnokság (1), Balatoni Kurzusok (8), halál (42), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Ferenc pápa (1), Dumaszínház (2), munkaszünet (1), nav (29), kutyás strand (5), újszülött (1), web (5), Mátrai Gabriella (2), Love your belly (2), operatőr (1), testkezelés (2), turisztika (94), Pápai Gábor (6), helyesírás (1), triatlon (13), debrecen uszo eb (16), repuloter (64), Bóka István (1), Ugrimanók (1)