Nem remélünk fizetésemelést 2012-ben

2011. december 15.
A magyar munkavállalók többsége szerint nehéz év áll mögöttünk, de 2012 még nehezebb lesz pénzügyileg. Ennek megfelelően a megkérdezettek több mint 80 százaléka nem számít fizetésemelésre a jövő évben – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb eredményeiből.

Meglehetősen egyöntetűek a magyarok várakozásai 2012-vel kapcsolatban: a Randstad Workmonitor adatai alapján a munkavállalók nagy többsége az anyagi helyzete romlásával számol. A felmérésben megkérdezettek 70 százaléka szerint az idei év pénzügyi nehézségeket hozott annak a cégnek, ahol dolgozik, de 68,9 százalék szerint a helyzet 2012-ben tovább romlik majd.
 
A felmérés résztvevőinek nagy része ezzel összefüggésben sem fizetésemelésre, sem a béren kívüli juttatások növelésére nem számít. A megkérdezettek 80,4 százaléka mondta azt, hogy valószínűleg nem fogják megemelni a bérét az év végén, és csak 4,9 százalék volt teljesen biztos a fizetésemelésben. Az egyéb juttatások tekintetében hasonló a helyzet, azonban az év végi prémiumokkal kapcsolatban kicsit optimistábbak vagyunk: csaknem a munkavállalók harmada nyilatkozott úgy, hogy előre láthatóan kap majd valamilyen bónuszt.
 
A régió többi országában a magyaroknál valamivel bizakodóbbak a munkavállalók: fizetésemelésre Lengyelországban a megkérdezettek 32, Szlovákiában pedig 39 százaléka számít. A lengyeleknél 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy az egyéb juttatásai is növekedni fognak, igaz, ők többé-kevésbé semlegesen ítélik meg a jövő évi gazdasági helyzetet. A magyar adatok leginkább a cseh eredményekhez hasonlóak: ott 60 százalék számol jövőre több pénzügyi nehézséggel, és csak 21 százalék remél fizetésemelést. Ugyanakkor Csehországban is több mint 40 százalék mondta azt, hogy számít az év végi prémiumra.
 
Csak a pénz miatt mennénk külföldre
 
A felmérésben többek között azt is megkérdezték a munkavállalóktól, hogy elköltöznének-e – akár külföldre is –, ha több lenne a fizetésük. A magyarok közül 57,5 százalék válaszolt igennel erre a kérdésre, míg a szlovákoknál és a lengyeleknél 52, a cseheknél pedig csak 39 százalék tűnik mobilisnak, ha több pénzről van szó. A magyarok közül azonban csak 21,2 százalék vállalná a költözést akkor, ha jobb munkát kapna ugyan, de a fizetése változatlan maradna. „Az adatok alapján azt mondhatjuk, hogy minket elsősorban a magasabb fizetés motiválja a külföldi munkavállalásra. Amennyiben a bérek között nem lenne különbség, a magyarok közül viszonylag kevesen hagynák el szülőföldjüket” – mondta Sinka Edina, a Randstad Hungary operációs vezetője.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
nav (29), georgikon dse (7), olimpia (152), Bródy János (1), vasárnapi pihenőnap (3), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Kovács Ernő (1), költségvetés (1), palyazat (164), cégtörlés (3), helikon (41), Bóka Péter (1), Bocuse (3), Joós Adél (1), Csősz-Tóth Norbert (1), gyógyszertár (1), migráns (3), Tóth Gergely (1), nyugdíjas (2), parlament (72), Torsa Dániel (1), Palásthy Bese (2), jég (5), Zala Megyei Főügyészség (4), hitel (5), diákolimpia (1), állami (1), vállalkozó (4), Bringatanya (2), gyógytornász (1), egynapos sebészet (1), Serenity Hill (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), Bóka István (1), vuz kft (17), Főügyészség (7), gyed (3), tűzoltó (32), Filharmónia (1), Liszkay (2), áramszünet (3), georgikon (38), sztár (2), esküvő (9), Tarkarét Biofarm (1), Szemfüles egyesület (3), Kocsis László (1), Bezerics (1), tűzijáték (1), Balatoni Kör (2)