Nem mondunk le a nyaralásról

2011. július 05.
A tavalyi évhez hasonlóan alakulnak a magyarok nyaralási tervei: a 18-64 évesek háromnegyede gondolkodik pihenésben, azoknak a fele, akik utazást is terveznek, külföldre is menne – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. A leghosszabb nyaralás jellemzően 4-10 napos.

Nem csökkent a nyaralási kedv a tavalyi évhez képest: a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felmérése szerint a 18-64 évesek háromnegyede tervez valamilyen pihenést. Jellemzően az idősebb, 45 feletti korosztály, valamint a községben élők mondanak le a nyári szabadságról. A pihenést tervezők többsége már májusban határozott elképzeléssel is rendelkezett, csupán a megkérdezettek egytizede nem tudta megmondani, hogy hogyan alakul majd a vakációja. A legtöbben utazásban is gondolkodnak, ugyanakkor minden tizedik válaszadó néhány napot előre láthatóan otthon is eltölt majd.
2010-hez hasonlóan a már konkrét utazási tervvel rendelkezők több mint fele csak belföldi, egynegyede csak külföldi útban gondolkodik, míg további egynegyedük itthon és külföldön egyaránt szeretne néhány napra kikapcsolódni.

Színesedik a népszerű úti célok köre

A külföldi utazást tervezők preferenciái némiképp megváltoztak. „Bár a határon túli desztinációk közül továbbra is Horvátország (30%), Olaszország (14%) és Görögország (12%) vezeti a népszerűségi listát, a tavalyi évhez képest visszaesett az érdeklődés irántuk. A legkeresettebb úti célokon kívül ugyanis sokan jelöltek meg egyéb, nem tipikus „nyaralós” országokat” – emelte ki Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. A külföldi utazást tervezők közt a 18-34 évesek és a felsőfokú végzettségűk vannak többségben. „Jellemző még, hogy a határon túlra utazók hosszabb vakációt terveznek, mint azok, akik belföldön maradnak” – jegyezte meg Sütő Anna. A külföldre utazók 63 százaléka ugyanis a leghosszabb nyaralására legalább hét napot szán, míg a belföldi pihenést tervezőknek csupán 43 százaléka gondolkodik minimum egy hetes vakációban. A többség (63%) ugyanakkor 4-10 napot tud a leghosszabb nyaralásra szánni. Elsősorban a fiatalabbak és az alacsonyabb végzettségűek terveznek rövidebb pihenést, míg az idősebbek és felsőfokú végzettségűek esetében az átlagnál gyakoribbak a 10 napnál is hosszabb nyaralások.

megosztás
hozzászólások
drogmentes (1), sztár (2), vitorlázás (37), Carbona (9), KRAFT (5), Bálint NatáLia (2), gyász (1), Bock Bisztró (12), Benkő Lívia (1), Illés Fanni (1), daganat (6), punkosdi regatta (9), republic (1), power-bank (1), vegetariánus (1), Burgonyakutatási Központ (2), kovács (1), Tóth Levente (2), drog (3), Németh Veronika (1), hévízi kifolyó (3), Bock Bisztró Balaton (16), Jobbik (10), megemlékezés (10), traffipax (4), Zalaszántó (2), goldmark muvelodési kozpont (60), vízimentő (5), idegenforgalom (174), étterem (11), atlétika (6), Novinszky Petra (1), fogorvos (5), hitel (5), zala (1156), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), óraátállítás (3), Selmeczy Zsuzsanna (5), divat (4), Puskás Tamás (3), állatvédő (5), vívás (1), Tar László (1), Balaton-part (10), nyelvvizsga (2), ZalaSprings Golf Resort (2), meiszner kati (16), ellenőrzés (2), ökölvívás (2), erzsebet program (4)