Nem megy ki a divatból az ajándékozás

2011. december 15.
A legtöbben úgy gondolják, hogy a családdal való együttlét a karácsony lényege, csupán a lakosság egytizede szerint szól a túlzott pénzköltésről – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. Az idősebbek inkább a szeretteikkel való törődésre, a fiatalok pedig pihenésre fordítják az időt.

Sokat hallani, hogy a karácsonyi ajándékozás értelmetlen pénzszórásba hajszolja az embereket, a legtöbben azonban mégsem értenek egyet ezzel – mutatott rá a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felmérése. Csupán a megkérdezettek egytizede gondolja úgy, hogy a karácsony csak a költekezésről szól, közel 80 százalékuk szerint a lényeg, hogy ilyenkor együtt legyen a család.  A férfiak kicsit szigorúbbak az ünnepek kapcsán: 14 százalékuk szerint jellemző a túlzott pénzköltés, míg a nőknek csupán 8 százaléka látja így.
„Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 10 százaléka túlzottnak tartja a költekezést, csupán 2 százalékuknál nem szokás elvi vagy anyagi okokból ajándékozni – mondta el Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. – Ebben is a férfiak járnak az élen: 3 százalékuk nem követi ezt a hagyományt, míg a nőknek csupán 1 százaléka.”
 
Nem pihennek év közben a fiatalok?
 
A karácsony a megkérdezettek közel fele szerint – elsősorban az 55-64 évesek gondolják így – jó alkalom arra, hogy többet törődjünk szeretteinkkel. Ugyanakkor sokan pihenésre is felhasználják a szabadidőt: a válaszadók egyharmada szerint ilyenkor végre jut idő erre is. Az ünnep leginkább a fiatalok számára szól a kikapcsolódásról, a 18-24 évesek 45 százaléka örül annak, hogy végre pihenhet, míg az 55-64 éveseknek közel 20 százaléka szereti emiatt az ünnepeket.
Bár a családdal való együttlét és a pihenés lehetősége miatt a legtöbben örülnek az év végének, akadnak olyanok is, akik nem szeretik a karácsonyt, és alig várják, hogy vége legyen: a válaszadók 7 százaléka nyilatkozott így. Elsősorban azok gondolják ezt, akik szerint a karácsony lényege a költekezés, és akik nem szokták megajándékozni szeretteiket.

megosztás
hozzászólások
beruházás (2), Pampetrics György (21), Bogi (13), Cséby Géza (5), Horváth Lászlóné (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Marsalkó Dávid (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), programajánló (19), Budapest (3), táska (1), hegyalja fesztival (3), hatos lottó (93), Nagykanizsa (1), fitt (1), regatta (2), influenza (2), méregtelenítés (1), jovedelem (2), jogszabály (1), keszthelyi-hegység (1), triatlon (13), Don (1), tabor (6), autizmus (2), Playboy (1), regisztráció (1), Fehér szalag (1), Krepsz Zoltán (38), ünnep (141), FINA vizes világbajnokság (1), paleo-ketogén (4), eltűnt (5), karnevál (1), onkormanyzat (481), augusztus 20. (5), sarmellek (53), telihold (1), bezárás (1), antsz (15), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Rózsakert étterem Hévíz (1), balatoni strandbelépő (1), oscar (13), vitorlásverseny (30), balatongyorok jazz (23), Berecz András (1), Pálfi László (1), repülő (3), büntetés (3)