Nem látjuk időszerűnek, hogy egy nagyobb beruházásba kezdjünk Keszthelyen

2015. február 10.
Dr. Koltai Péter befektető, vállalkozó a hetvenes évek elején hagyta el Magyarországot, ahogy akkoriban mondták: disszidált Németországba. Sikeres üzletemberként 1986-ban kezdte üzleti tevékenységét itthon is felépíteni, először egy utazási irodán keresztül nagy volumenű beutaztatással, majd üdülőlétesítmények építésével és működtetésével. Az általa vezetett cégcsoportnak ma Keszthelyen, Hévízen, Cserszegtomajon, Budapesten, Nemesnépen és Olaszországban vannak szállodái, üdülői.Életformája ma is igazodik a munkájához, ideje felét itthon tölti, a másik felét pedig Münchenben, ahol a gyermekei élnek.

– Miért éppen Keszthelyt választotta magyarországi vállalkozásai megvalósításához?
– Keszthely földrajzi fekvése kedvező volt üzleteink lebonyolítására; a városnak és a környéknek vitathatatlanul remek adottságai voltak és vannak, és  személyes kötődésem is volt.
– Hogy látta akkor Keszthely jövőjét, és hogy látja ma, huszonöt évvel később?
– Abban az időben sokkal rohamosabb fejlődésben reménykedtünk, úgy véltük, a város turisztikai központtá válhat. Keszthely mindig is a Balaton fővárosának számított, s úgy gondoltuk, ezt a rangot nem csupán kulturális, de gazdasági szempontból is meg fogja tartani. Ennek megfelelően Keszthelyen kezdtük el a beruházási tevékenységünket több épület renoválásával és apartmanházzá való átépítésével, ezek a létesítmények azóta is sikeresen működnek. Terveztük egy 140 apartmanból álló üdülőlétesítmény felhúzását is, de ez az akkori városvezetés hibájából meghiúsult. A hatóság nem engedélyezte az általunk beadott építési tervet, amely egyébként teljes mértékben igazodott ahhoz a beépítéshez, amelyet a város – mint az építési telek eladója – velünk mint vevőkkel szemben az adásvételi szerződésben garantált. Ily módon egy több száz millió forintos beruházás hiúsult meg, legalább 110 munkahely nem jött létre. Nem folyt be Keszthely kasszájába akkori számításaink szerint évi negyvenmillió forintnyi idegenforgalmi adó sem azon több tízezer turista után, aki évről évre Keszthelyre látogatott volna. Az ebből adódó jogvitát megnyertük ugyan, így a telek ma is a miénk, sőt a város kártérítésként további telkeket is átadott, és pénzfizetésre is kötelezve lett, de ez az elkövetett súlyos hibát nyilván nem tehette jóvá. A vállalataink ezek után máshol ruháztak be, jelenleg pedig nem látjuk gazdaságosnak, hogy egy nagyobb beruházásba kezdjünk Keszthelyen, már ami a turisztikai fejlesztéseket illeti.
– Az előző huszonöt évben megkereste önt a politika szakmai tanácsra, vagy hogy vigye jó hírünket a világban?
– Tekintve, hogy Keszthelyen tíz éve leállítottuk a beruházásainkat, nincs túl sok indok arra, hogy a várossal együttműködjünk. Ettől függetlenül a kapcsolatom a jelenlegi vezetéssel nagyon jó, talán mondhatom azt is, hogy baráti.
– Nemrég tárgyaltak a város fejlesztési lehetőségeiről, ahová a polgármester önt is meghívta.
– Minden tiszteletem azoké, akik a város ügyét sajátjuknak tekintik, s ezen a találkozón is többféle ötlettel álltak elő. A megvalósításukhoz azonban, úgy gondolom, az anyagi fedezet hiányzik. Manninger Jenő országgyűlési képviselő a politikusok retorikájával kifejtette, hogy a város sem az államtól, sem az Európai Uniótól nem számíthat számottevő segítségre. Nincsenek kilátásban olyan pályázatok sem, amelyeknek a megnyerése révén Keszthely masszív módon tovább tudna fejlődni, az önerős fejlesztéseknek pedig szoros határokat szab a város anyagi helyzete. Túlságosan sok optimizmusra érzésem szerint ez a beszélgetés nem adott okot, remélem, hogy a valóságban ettől sokkalta kedvezőbb a helyzet. Egy dolgot azonban ennek a megbeszélésnek az apropóján fontosnak tartanék megjegyezni: a város nem itt állna a múlt egyik-másik súlyos tévedése és elkövetett hibája nélkül, amire az előbbiekben csupán egy példát hoztam fel. Nagyon törekedni kellene arra, hogy Keszthely reális célokat tűzzön ki maga elé reális megvalósíthatóság mellett, s minden felvetést ebből a szempontból kellene alapos vizsgálat alá vetni. Néhány ötlet megvalósítása még akkor is hatalmas hiba lenne, ha volna rá pénz. Ilyen a fenékpusztai istálló újjáépítésének és egy nagy lovarda működtetésének az ötlete. A feleségemmel együtt a lovak szerelmesei vagyunk, s a Club Dobogómajorban csaknem húsz éve működtetünk lovardát. Éppen ezért jól meg tudjuk ítélni az ezzel kapcsolatos problémákat. A mondás szerint egy lovarda működtetésével az ember nagyon könnyen milliomossá válhat – ha előtte milliárdos volt. Tudomásul kell venni, hogy ma Magyarországon egy lovarda működtetésének nincsen meg a gazdasági alapja, aki ezt figyelmen kívül hagyja, nagy katasztrófa elé néz! Nincsenek megfelelő szakemberek sem, az itthoni lovas élet szörnyű állapotban van, a tényleges „lovas turizmus” az általában lovagolni nem tudó, az esetek többségében túlsúlyos külföldi turistáknak a zabot életükben nem látó, szerencsétlen gebéken való hüppögését illeti, nos ezt a lovas turizmust legfeljebb az állatkínzás kategóriájába lehetne sorolni. A fenékpusztai beruházással várnék addig, amíg egy lovardát az elődök színvonalához közelítő módon tudnék működtetni, s ezt a rendkívüli luxust anyagilag meg tudnám engedni magamnak. Keszthely ma nincs ebben a helyzetben.

 

 

megosztás
hozzászólások
keszthely (4040), Hévízi-tó (1), Bringatanya (2), lakás (3), Ifi Ferenc (1), néptánc (4), mobil (2), hirdetés (1), taverna (25), íjászverseny (1), gyed (3), Pete Krisztina (1), Balatoni Szövetség (3), Dublecz Karoly (2), hotel mirage (1), Tata (1), 3D (1), tiltakozás (1), kutyás strand (5), gyermekbarát (2), Babos Lajos (1), holokauszt (1), építész (3), alkohol (4), piac (6), kábítószer (9), Villányi Éva (1), adó (6), paleo-ketogén (4), oscar (13), repülőtér (21), zeneszerző (1), világnap (1), tappenz (1), férfi (1), szüret (4), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), fogyasztóvédelem (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), onkentes (3), barista (3), republic (1), zivatar (1), matolcsy gyorgy (1), luxus (4), állami támogatás (1), Magyar Telekom (1), közmunka (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Szent Márton (3)