Nem javul az élet az EU-ban

2012. október 28.
Az Európai Unió huszonhét tagállamában mérte fel a Gallup, milyennek értékelik életüket és kilátásaikat az állampolgárok. Az uniós átlag szerint a lakosok 37 százalékának gyarapodik az élete, 54 százalékuk küszködik, és 10 százalékuk szenved.

A Gallup kutatói az ún. Cantril létra segítségével értékelték az Európai Unió lakosságának életét. A válaszadók egy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékelték jelenlegi életük minőségét és jövőbeni kilátásaikat. Azokat, akik jelenlegi életüket 7 pont vagy a fölé, kilátásaikat pedig 8 pont vagy a fölé értékelték, a kutatók a gyarapodó kategóriába sorolták; azok, akik 4 pontnál kevesebbre minősítették helyzetüket, a szenvedő kategóriába kerültek; míg a két érték közöttiek a küszködő besorolást kapták. A válaszokból kiderül, hogy a gazdasági válság hatásaival küzdő EU-ban a lakosság életszínvonala alig vagy egyáltalán nem javul, sőt sokak helyzete rosszabbodik. Azokban az országokban, így Bulgária, Románia, Litvánia és Portugália esetében, ahol jelentősebben nőtt a gyarapodók aránya, a mutatók még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak. 


A kutatás szerint az EU lakosainak 37 százaléka prosperál (tavaly ez az arány 38% volt) az élete, 54 százalék küszködik, és 10 százalékuk szenved.


A relatív erős gazdaságú, hagyományosan jóléti észak- és nyugat-európai országokban, amelyeket kevésbé érintett a 2008-ban kirobbant válság, élnek a legtöbben, akik élethelyzete pozitívnak minősül. Dániában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban, Belgiumban, Írországban és az Egyesült Királyságban éri el, illetve haladja meg a gyarapodók aránya az 50 százalékot. A többi nyugati államban 50 százalék alatti, de 30 alatti a gyarapodók aránya.


A nyugati államokétól jelentősen eltérő képet mutat azon, kevésbé felkészült és szegényebb országok sora, amelyeket a legjobban érintett a válság. Bulgáriában, Görögországban, Lettországban, Portugáliában és Magyarországon például több szenvedő él, mint gyarapodó. Bulgáriában a szenvedők aránya 39, a gyarapodóké 10 százalék, míg Görögországban az előbbiek aránya 26, az utóbbiaké 14. Lettországban és Portugáliában a szenvedők 22 százalékos aránya 2 százalékkal haladja meg a gyarapodókét. Magyarországon a szenvedők aránya 32 százalék a Gallup kutatói szerint, a gyarapodóké 12 százalék, a küszködőké pedig 56 százalék.


A felmérés rámutat, hogy 2008 óta Görögországban és Spanyolországban esett vissza drámai mértékben a gyarapodók aránya: előbbiben 44-ről 14 százalékra, utóbbiban 60-ról 31 százalékra csökkent a mutató. A 2008-as adatokhoz képest szignifikáns a csökkenés Írországban, Olaszországban és Finnországban is.
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

megosztás
hozzászólások
Clemens Zsófia (1), punkosdi regatta (9), kormany (11), Playboy (1), Naszádos Péter (12), Radnóti Miklós (1), labdarugas (25), Selmeczy Zsuzsanna (5), Mándó Zsuzsanna (1), okmányiroda (1), munka törvénykönyve (1), nav (29), szunyog (3), Szent Mihály (1), építész (3), Révai Gábor (1), étterem (11), DRV Zrt. (3), police (513), Kovács Beatrix (1), Horvath Terez jegyzo (29), Zalaszántó (2), állami támogatás (1), lovaglás (2), GESZ (11), Pampetrics Milán (2), ökölvívás (2), konyvtar (103), Brüsszel (1), Bogi (13), alapítvány (2), Balatoni Kör (2), Zala folyó (1), néptánc (4), Koósz Attila (1), viz (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Erdély (2), Hévíz (1219), idojaras (262), Major Veronika (5), Balaton átúszás (5), gasztronómia (5), katasztrofavedelem (44), 1956 (1), gasztroblogger (2), Életfa iskola (2), Ferenc pápa (1), KDNP (1), Tóth Csaba (3)