Nem csak gyerekeknek! Fitnesz a parkban

2012. július 30.
Egy hónapja vehették használatba a tófürdő területén kialakított játszó- és parkfitneszeszközöket a vendégek. „Az elsődleges törekvésünk az volt, hogy a hozzánk érkező vendégek minél több és színvonalasabb szolgáltatást, amolyan vendégmarasztaló élményt kapjanak” – mondta Csörnyei Mária, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház ápolási igazgatója, beavatva a részletekbe.

Tíz eszköz kapott helyet a tófürdő nyugodt és árnyas területén. A fő szempont az volt a játszópark kialakításakor, hogy kapcsolódjon a mozgáshoz, az egészséghez, egyben a játék élményét is nyújtsa. Az eszközök kiválasztása során szem előtt tartották, hogy minden korosztálynak, így a gyermekeknek, a szülőknek és a nagyszülőknek egyaránt kínáljanak lehetőséget.
– Sajnálatos tény, hogy a mai emberek életmódját összességében a mozgáshiány jellemzi, mi arra szeretnénk ösztönözni a vendégeinket, hogy a mozgás, a sport öröm, és bármikor elkezdhető – hangsúlyozta az ápolási igazgató. – Mindig a felhasználótól függ, hogy megelőzésre, a fittség megtartására vagy csupán egy játékos próbálkozásra használja az eszközöket, ezek funkcióját, használhatóságát és az adott természeti környezetet vettük alapul. Figyeltünk arra is, hogy a felnőtteknél a mozgássorok kapcsolódjanak egymáshoz, az egész testet átdolgozzák. A gyermekeknél a készségfejlesztő, a koncentrációs és a motoros képességet segítő, egyensúlyérzéket növelő és ügyességet fokozó funkciót töltenek be az eszközök, figyelve az eltérő életkori sajátosságokra, képességekre. A tíz eszközből négy a gyermekek 3 éves korától egészen 14 éves koráig használható, a többi 14 évtől felső korhatár nélkül igénybe vehető. A legkisebbekre a Jumpy ugrósor és az egyensúlyozó rönkpálya vár, a nagyobbaknak pedig a rezgőhíd és a piramis elnevezésű eszközöket ajánljuk.
Csörnyei Máriától megtudtuk azt is, hogy a felnőtt korosztálynak olyan eszközöket alakítottak ki, amelyek a test valamennyi részét, izomcsoportját megmozgatják: ilyen a gyalogló, az evezőpad, a derék- és csípőformáló, a lábizom-erősítő és karerősítő, valamint a libegő.
– Fontos, hogy minden vendég megismerje a park rendeltetésszerű használatát, a test izomzatának, ízületeinek, csontozatának védelmét és a balesetveszély kiküszöbölését. A tájékoztató táblák négy nyelven és piktogram formájában is segítik a vendégeket a helyes és eredményes használatban. Feltüntettük, hogy mi mire jó, mire figyeljen a használó, aki minden bizonnyal elégedetten és fitten távozik a tófürdőből – zárta szavait az ápolási igazgató.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink