Nem csak az időt mutatják: íme, 4 meglepő tény az okosórákról

2022. március 28.
Már igazi mini számítógépeket hordhatunk a csuklónkon.


Az okosórák távolról sem csak az idő mérésére alkalmasak: számos egészségügyi adatot szolgáltatnak, hiszen mindenben követhetik használójuk mozgását és szervezetének működését. És ha ez nem lenne elég, még jól is néznek ki. Az Alza cikke következik.

1. A science fiction inspirálta őket
Ahogy mondani szokás, az élet gyakran utánozza a művészetet. Nincs ez másképp az okosórákkal sem, amelyek a sci-finek köszönhetik a létrejöttüket. A sci-fi szereplők Dan Dare-tól Kirk kapitányig gyakran viseltek olyan órát, amely sokkal többet mutatott az időnél.

2. Már jó ideje jelen vannak
Lehet, hogy az okosórák futurisztikusak, de az ötlet már egy ideje létezik. Az első „modern” okosóra, az RC-1000 csuklóterminál 1984-ben jelent meg, és korlátozott sikert aratott. Az okosóráknak csak az Apple Watch három évtizeddel későbbi kiadása hozott áttörést.

3. A luxuscikkek piacán is megjelentek
Az órák mindig is a divatvilág részét képezték, és ezalól az okosórák sem kivételek. A tech cégek és a divatcégek kollaborációjának hála gyönyörű limitált kollekciók születtek. Ezekből a legkarakteresebb talán a HERMESxApple óra.

4. Ma már olyanok, mint egy egészségügyi adatokat tároló számítógép
A legújabb Apple óra már bámulatos mennyiségű szenzort tartalmaz, amelyek a mozgás mellett a szívritmust, a véroxigénszintet, az alvás minőségét és a menstruációs ciklust is nyomon követik.

5. A “halálból” tértek vissza
Az okosórák komoly mélypontról tértek vissza: 2016-ban a Business Insider híresen kijelentette, hogy „a hordható készülkeknek annyi”. A hordható technológiák piacának nem volt egyértelmű iránya vagy identitása, és az eladások stagnáltak. Azóta azonban az Apple-hez és a Fitbithez hasonló vállalatok gondoskodtak arról, hogy termékeik egyértelmű célokat szolgáljanak, és a „dolgok internete” részét is képezhessék. Ennek eredményeként az eladások világszerte folyamatosan emelkednek világszerte. Csak az Apple 7,6 millió okosórát szállított ki 2020 első negyedévében, így nem meglepő, ha ez a szám az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik.

megosztás
hozzászólások
KeszthelyFest (15), múzeumok éjszakája (4), Centrál Színház (1), adó (6), Forstner Anna (1), euronews (1), mav (25), kávé (2), kert (1), orosz (1), Balatonátcsúszás (1), arckezelés (1), Az év orvosa (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), egyetem (188), Ruzsics Ferenc (434), szépségápolás (8), Szent István ünnepe (3), Vigántpetend (1), margaret thatcher (1), ruha (2), Hosszú Katinka (2), Semmelweis Egyetem (1), kereskedelem (1), jogszabály (1), középiskola (1), paralimpia (4), videó (1), humanitárius település (1), ország torta (1), LMP (4), esküvő (9), Biró Róbert (15), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Budapest (3), országgyűlési képviselőjelölt (11), vegetariánus (1), Balatoni Múzeum (98), keszthely foter (201), Bringatanya (2), Gelencsér Kálmán (2), trianon (2), jog (3), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Csótár András (58), SzezOn bevásárló közösség (1), nagyik karácsonya (1), könyv (1), Életfa iskola (2), viz (1)