Nem a méret a lényeg, és nem a külső számít

2015. szeptember 26.
A burgonya az alapélelmiszereink közé tartozik, amikor elmegyünk vásárolni, mégsem figyelünk arra, hogy különbség van krumpli és krumpli között. Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója elmondta: nem szabad beskatulyázni a fajtákat kizárólag a héjuk színe alapján.– Ha bemegyünk egy keszthelyi boltba, többféle burgonya közül választhatunk, ám sokszor nem tudjuk, mi a különbség közöttük. Hiányzik a fogyasztói tájékoztatás arról, hogy melyik burgonya milyen elkészítési módhoz a legmegfelelőbb. A választás során igényesnek kell lenni saját magunkkal szemben, ha finom ételt akarunk az asztalra tenni, és igényesnek kell lenni a kereskedővel szemben is, hogy megadja nekünk az igényelt információkat. Sajnos nem kötelezi őket jogszabály arra, hogy feltüntessék a fajták nevét, főzési típusát, pedig hatalmas különbségek vannak, könnyen mellényúlhat a háziasszony.

– Van-e biztos támpont a megkülönböztetéshez?
– Az ömlesztett burgonyánál soha nincs feltüntetve a fajta vagy a főzési típus. A mosva csomagolt krumpliknál azonban érdemes odafigyelni, mert egyre gyakrabban találkozhatunk a csomagoláson a fajtanévvel és a felhasználási típussal is (A saláta, B főzni, C elsősorban sütni). A vásárló is gyakorlatot szerezhet: a Somogyi kifli fajta felismerhető egyedi formájáról; a keszthelyi intézet Balatoni rózsa, Démon és Botond nevű fajtái ránézésre is mások, mint a többiek: a gumójuk felületén lévő rügy sötétebb a héjnál, míg a külföldi burgonyafajtáknál a rügy világos színű. Ez biztos támpont. A szintén keszthelyi nemesítésű Hópehely héja pedig se nem sárga, se nem rózsa, inkább barnás árnyalatú.

– A kísérletezés során az egyetemnek mik a prioritásai?
– Egy új fajta előállításakor legalább negyven tulajdonságra kell odafigyelni. A fogyasztói igények mellett a termelői szempontok is rendkívül fontosak: kórokozókkal, kártevőkkel szembeni rezisztencia, magas termőképesség, korai érésidő. A többség a rózsahéjú, sárga húsú, nem szétfövő burgonyát igényli (A, B típus). Ez nagyjából a 80 százalékát teszi ki a fogyasztásnak, 15 százalék keresi a sült krumplinak való lisztes fajtákat, a maradék 5 százalék pedig a salátaburgonya. A keszthelyi nemesítési programban vad fajok rezisztenciagénjeit használjuk, s velük gazdagabb ízek is érkeznek a fajtáinkba. Az eredmény? A keszthelyi fajták rendszerint finomabbak az esetleg olcsóbb vagy éppen szebb külföldieknél.

– Tartja magát a hit, hogy a burgonya hizlal.
– Nem a burgonya hizlal, hanem az olaj, amelyben sül… Egy amerikai vizsgálat során több mint 30 napig csak burgonyát fogyasztottak az egyetemisták, és nem lett hiánybetegségük. A burgonya egészséges, hiszen megfelelő arányban tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat, esszenciális aminosavakat és vitaminokat, sőt a színes húsú fajtákban lévő flavonoidok nyersen megkötik a rákos sejtek kialakulásában szerepet játszó szabad gyököket is.

– Milyen újdonsággal készül az egyetem?
– Szeretnénk lecserélni a régi Somogyi kifli fajtát rezisztensebb, könnyebben gépesíthető, bőtermőbb fajtára, ugyanis a minősége szenzációs, de drágán termeszthető. Új jelöltünk neve Basa (Balatoni saláta). Állami regisztrációja folyamatban van, és remélhetőleg 2017-ben forgalomba kerül. A külföldi piacra pedig szeretnénk kifejleszteni kiváló B típusú, sárga héjú, sárga húsú, nagy gumójú fajtát is, mert ilyen még nincs a fajtáink között.

megosztás
hozzászólások
úszás (22), vasárnapi pihenőnap (3), medve (1), LMP (4), zala (1156), taverna (25), sportlövő (2), Zalaszántó (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), kávé (2), parkolás (8), fogyasztóvédelem (1), pollen (3), Szent Márton (3), A Dal (3), Oláh Péter (2), telihold (1), Bedő Beáta (10), nyaralas (12), Kertész Sándor (5), piac (6), Z. Karvalics László (1), HUSZ (7), zeneszerző (1), luxus (4), police (513), maraton (59), Szutrély Péter (7), könyv (1), karnevál (1), Ranolder (1), karácsony (20), Ruzsics Ferenc (434), monitormagazin (107), Pete Krisztina (1), alakformálás (6), szuperhold (1), konyha (1), mav (25), Divinyi Tamás (4), Lidl (1), pálinka (2), Fenyves allé (1), miniszterelnök (2), család (1), Berecz András (1), Aradvári László (1), ZalaSprings Golf Resort (2), költészet napja (2), ipsos (1)