Nekem már van ökokarkötőm!

2012. szeptember 24.
Hévízen sokakat foglalkoztat a környezetvédelem, a tóvédelem, hiszen a város és környéke vonzereje, az idegenforgalom, a gyógyturizmus a gyógyvízre épül. Ez év szeptemberében egy új jegytípust vezettek be ökobelépőjegy néven. Ennek kapcsán beszélgettünk Bem Judittal, a társaság környezetvédelmi vezetőjével.

– Mi az oka az új belépőjegytípus bevezetésének?
– Az előrelátóan cselekvő, környezetvédelmi szempontból hatékony és hasznos tóvédelem folyamatos adatgyűjtés nélkül nem lehetséges. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen változások zajlanak, és mikor kell beavatkozni, nem elég tisztában lenni azzal, hogy milyen beruházásokat terveznek a környéken, hanem azt is tudni kell, hogy az adott beruházás milyen hatással lehet a tóra és környezetére. Ehhez a beruházások előtt előzetes hatástanulmányra van szükség. Egy ilyen tanulmány alapadatok nélkül nem készülhet el, ehhez viszont folyamatos adatgyűjtés/alapadatok kellenek.
– A Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft.-nek milyen lehetőségei vannak ezeknek az alapadatoknak a gyűjtésére?
– A hévízi kórház és a Hévízi-tó Alapítvány egy megfigyelőhálózatot működtet, amelyet több mint huszonkét éve hoztak létre, és 2004-ben újítottak fel. A rendszer megfigyelőkutakból áll, jellemzően vízhőmérséklet-, vízhozam-, vízszint- és meteorológiai adatokat regisztrál. Ez a rendszer az akkori kor legmodernebb technikai megoldásait tartalmazta, azonban azóta eljárt felette az idő.
– A rendszer hibája miben mutatkozik meg?
– A nagy esőzések alkalmával a földkábelek beáznak, és amíg ki nem száradnak, addig az adatátvitel szünetel, ami jelentős adatveszteséget okozhat. Ez rádiós adatátvitel esetén nem fordulhat elő.
– Milyen források vannak a megfigyelőrendszer felújítására?
– Évek óta figyeljük a lehetőségeket, de sajnos ez idáig nem volt olyan pályázati forrás, amely a rendszer felújítását lehetővé tette volna, viszont a felújítás már égetően szükséges ahhoz, hogy e természeti kincs kellő megóvása, a káros behatásoktól való, szélesebb értelemben vett védelme hosszabb távon is garantált lehessen. A fentiek miatt kitaláltunk egy új belépőjegytípust a tófürdőre, az „ökojegyet”, amelynek megvásárlásával a tóban fürdő és annak gyógyhatását élvező vendég hozzájárulhat a tó védelméhez.
– Mennyibe kerül majd ez a belépőjegy?
– Az új belépőjegytípus 400 forinttal kerül többe, mint a „hagyományos” háromórás belépő, a többletköltséget elkülönítetten gyűjtjük, és az ebből befolyó összeget a monitoringrendszer felújítására fordítjuk. A jegy mellé a vásárló egy zöld színű szilikon karkötőt kap ajándékba, amelynek hordásával másoknak is megmutathatja, hogy szívén viseli ennek a páratlan értéknek a sorsát.
– A karkötő külön is megvásárolható?
– Igen, aki fürdeni nem szeretne, azonban szívén viseli a tó sorsát, az a karkötőt külön is megvásárolhatja az alábbi értékesítési pontokon: a tófürdő és a fedett fürdő pénztárainál, a Fedett fürdő gyógyszertárban, valamint a Hotel Spa Hévíz recepcióján.
– Mi lesz az összegyűlő pénzzel?
– A Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. az ökokarkötőkből származó teljes bevételt a Hévízi-tó monitoringrendszerének felújítására fordítja. Az elért eredményekről folyamatosan tájékoztatjuk a közvéleményt. Meggyőződésünk, ez egy újabb lépés ahhoz, hogy a jövőben még többet tehessünk a tó védelmében.

Ökobelépőjegy karkötővel (3 órás)                     2900 Ft
Ökokarkötő önállóan                                           1000 Ft

megosztás
hozzászólások
Télikert (5), Rézsó Tamás (6), arckezelés (1), hegyalja fesztival (3), influenza (2), halál (42), gyógyítás (2), Horváth Szabina (1), Eurostat (1), shotokan karate (3), vb (8), Bródy János (1), Taliándörögd (1), Platán étterem (1), ökölvívás (2), munkaviszony (1), maraton (59), Zalaegerszegi Törvényszék (12), mellrák (1), nyelvvizsga (2), minisztérium (7), Tóth Levente (2), Tour de Hongrie (2), alternatív gyógymód (1), Balaton Szinház (959), efott (6), szüret (4), drogmentes (1), aranyérem (1), Magyar Turizmus Zrt (45), oktatas (347), jogsebész (9), vállalkozó (4), pálinka (2), Zalai Borcégér (5), Marsalkó Dávid (1), Balatoni Szövetség (3), szuperhold (1), Hévízi-tó (1), sztár (2), gyilkosság (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Krasznai István (1), Bock Bisztró (12), esztétika (8), Balsai Móni (1), erzsebet program (4), év fürdője (4), Jazz Fiesta (2), Táncpanoráma Keszthely (10)