Negyven százalékkal csökkent az önkormányzati hivatalok száma Zalában

2013. március 08.
A januárig működő körjegyzőségek és önálló polgármesteri hivatalok száma mintegy 40 százalékkal csökkent Zala megyében, ahol az új törvény alapján egy kivétellel mindenütt megalakultak a települési közös hivatalok - jelentette be pénteki zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Zala megyei kormánymegbízott.

Rigó Csaba elmondta: a törvény által előírt március 2-ai határidőig a megyében mindenütt megegyeztek az önkormányzatok a körjegyzőségeket felváltó közös hivatalok létrehozására, egy település esetében azonban a megyei kormányhivatalnak kellett kijelölni, hogy hova kell csatlakoznia. Zalaigrice ugyanis a korábbi gyakorlatnak megfelelően Pacsa városával akart együttműködni, de a két település lakosságszáma nem érte el az előírt kétezret, ezért - ha nem fellebbeznek a döntés ellen - Zalaszentmihályhoz kell csatlakoznia.
Rigó Csaba elmondta: a múlt év végéig Zala megyében 93 körjegyzőség és polgármesteri hivatal működött, az új szabályozás életbelépésével 57-re csökkent a hivatalok száma. Míg korábban 72 körjegyzőséget tartottak nyilván, addig mostanra 49 közös önkormányzati hivatal lett részleges vagy teljes egybeolvadások révén, az eddigi 10 önálló községi polgármesteri hivatal helyett pedig már csak kettő maradt a megyében.
A legtöbb település - szám szerint 12 - Rédics közös hivatalához tartozik, a legnagyobb távolság pedig 41 kilométer a társult településeken belül - Zalaszentbalázs és Belezna között. A megyében egy nemzetiségek alkotta közös hivatal is létesült, a jelentős részben horvátajkú Semjénházához tartozik Molnári és Petrivente is - ismertette a kormánymegbízott.
Sipos János, a megyei kormányhivatal törvényességi ellenőrzési és felügyeleti főosztályának vezetője a törvényi előírásokat felidézve elmondta: közös hivatalokat azoknak a településeknek kellett alkotniuk, amelyek önmagukban nem érik el a kétezer lakost és nincs városi rangjuk. Legalább hét település társulása esetén az összlélekszám lehet kétezernél kisebb is, amire az aprófalas Zalában van is példa. Nemzetiségi települések számára kedvezményként elegendő az 1500-as lakosságszám, de a nemzetiségek arányának meg kell haladnia a 20 százalékot.
Eddig évente lehetet változtatni a társulások összetételen, ezt ezentúl csak az önkormányzati választások idején tehetik meg a települések - tette hozzá. mti

megosztás
hozzászólások
transzfer (1), ÉrtékTrend (35), testkezelés (2), egynapos sebészet (1), turisztika (94), betegség (12), kovács (1), efott (6), holdfogyatkozás (1), uszoda (9), sztár (2), vívás (1), törvény (1), energia (7), influenza (2), megemlékezés (10), Zala folyó (1), videó (1), gerincvédelem (1), cselgáncs (1), Balatongyorok (136), Gulyás Orsolya (2), Szeiler Stúdió (32), drogmentes (1), Visionet (1), Hévíz (1219), Otthon Centrum (1), 2016 (2), Berecz András (1), operatőr (1), kilométer (1), FINA vizes világbajnokság (1), Via Hotel (1), Kovács Patrícia (1), tavasz (1), katasztrofavedelem (44), europa-bajnok (5), Havasi Bálint (13), Bóka István (1), sportlövő (2), íjászverseny (1), programajánló (19), matolcsy gyorgy (1), termálfürdő (1), kormanyhivatal (93), Együtt (1), Szeiler (63), nyugdij (8), bank (7), telefon (3)