Naszádos Péter: Világok pusztulásán – Klímaváltozás és népvándorlás

2019. augusztus 24.
Egyetlen kérdés van, amit nap mint nap hallunk, amiben azt várják felettünk, hogy döntsünk, és válasszunk oldalt: Klímaváltozás vagy népvándorlás?

Csak rossz a kérdés, mert a kérdést nem a logika teszi fel, hanem a politika. Valójában nincs is kérdés, és nincs vagy, a mondat pedig így hangzik: Klímaváltozás és népvándorlás!

Ugyanis ez egy ok-okozati viszony, melyben mindenkinek igaza van, felettünk mégis próbálják lejáratni a másik igazát, és elvárni tőlünk, hogy csak az egyik igazságban higgyünk, most mikor már tényleg az utolsó órában járunk. De nézzük meg ezeket az összefüggéseket.

Klímaváltozás természetesen bizonyos időközönként mindig is volt, és akkor is felforgatta a világot, de sohasem ilyen léptékben. Eszméletlen mértékben olvadnak a jéghegyek, exponenciális ütemben halnak ki fajok, ég az Amazonas, ég Szibéria, ég a Világ. Fel kell tennünk a kérdést, miért ekkora mértékű most a változás? A matematikában ilyen esetekben az ismeretlen helyére kell behelyezni valamit, hogy kijöjjön a képlet. Az ismeretlen változó pedig ma az ember, az-az mi mindannyian. A szívünk mélyén érezzük, hogy valahogy ehhez közünk van, mint Káin népének, aki többet vett el, mint amire szüksége volt.

Népvándorlás természetesen mindig is volt bizonyos időközönként, de tegyük fel a kérdést, mi lesz akkor, ha a klímaváltozás miatt, mikor kiapadnak a folyók, felperzselődnek a földek, háborúk kezdenek dúlni a túlélésért, és megindul több száz millió ember oda, ahol még van víz, föld és levegő. Ha lehet, ezt inkább nem fejteném ki bővebben, és az olvasók képzeletére bízom.
Egy biztos, eljött a kiegyezés ideje, vagy a világaink pusztulása, és ezt nagyon nem vártuk, mert lélekben nem vagyunk rá még felkészülve. A világnak természetesen nem lesz vége, csak annak, amit ismerünk.

Addig is, míg magyar nem nyújt kezet magyarnak, amíg az emberiség nem fogadja el a másik igazságát, nekünk nem marad más, mint Ady Endre szavai:
„Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.”

Naszádos Péter

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Balatoni Hajózási Zrt (4), meiszner kati (16), Pál Attila (1), holokauszt (1), Ekmann László (1), arckezelés (1), keszthely program (1241), hirdetés (1), Puskás Tamás (3), alkohol (4), viz (1), Varga Endre (4), munka törvénykönyve (1), bíróság (8), Balaton-part (10), vasárnapi pihenőnap (3), Könnyid László (1), Babos Lajos (1), freestyle foci (1), konyha (1), orosz (1), erzsebet program (4), bezárás (1), rezsi (18), természet (2), szauna (2), Balatongyorok (136), Csokonai társaság (1), áruház (1), ipsos (1), polgármester (153), webmark (2), menza (2), verklifesztivál (3), kilométer (1), Barista bajnokság (2), Havasi Bálint (13), rezidance (5), gyes (2), sztárportré (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), Lel Ki Főzde (1), országgyűlési képviselő (33), police (513), csapadék (1), ünnep (141), ló (1), vívás (1), születés (16), rendőr (3)