Naszádos Péter: Itt vagyok otthon!

Naszádos Péter: Itt vagyok otthon!

2017. május 18.
Áprilisban debütált új rovatunk, a Polgári vélemények, amelynek első írása Elfelejtett (?) középosztály címmel jelent meg Naszádos Péter tollából. A közgazdász, elemző, stratégiai tanácsadó, újságíró, zeneszövegíró, kutató havonta jelentkezik majd gondolataival a Monitor Magazinban és honlapunkon. A rovat célja, hogy hallgassuk meg egymást, és hogy párbeszéd induljon közöttünk – pártoktól függetlenül. A szerzővel beszélgettünk.

– Egy Budapesten egyre ismertebb közgazdász, elemző miért költözik vissza Keszthely–Hévíz környékére?
– Itt vagyok otthon! Innen kaptam a szárnyaim, a családi gyökereim pedig erősek és nagyon mélyre nyúlnak. Várvölgyön ministrált a nagyapám, Reziben és Nemesbükön volt igazgatónő a nagyanyám, majd Hévízen tanítottak – szerintem sokakban él még Bálint Jenő és Éva néni emléke. Keszthelyen végeztek a szüleim is, édesanyám itt tanított táncot, édesapám pedig Hévízen képviselő. Sokan elfelejtik, honnan jöttek – én nem szeretnék ebbe a hibába esni. Hazaköltöztem, itthon vagyok, és remélem, itthon is maradok.

– Nem komplikáltabb innen feljárni Budapestre tárgyalni, interjúkat adni?
– Amikor hazaköltöztem, kerestem itthon is munkát. Most minden reggel korán kelek, sportolok, majd bemegyek dolgozni, és mint minden tisztes vidéki magyar, ledolgozom a munkaidőm, hétvégén pedig a Hévíz II.-ben focizom. A kutatásokkal és a tanácsadásokkal csak szabadidőmben, másodállásban foglalkozom. Keveset vállalok, de azt megpróbálom magas minőségben hozni. Van, aki hozzám jön, van, hogy nagy ritkán én megyek Pestre, de akkor a tévészerepléseket és a megbeszéléseimet összekötöm az egyéb teendőimmel.

– Adott tanácsot a jobb- és a baloldalnak egyaránt. Ön minek vallja magát?
– Politikai irányzatok jöttek és mentek az elmúlt harminc évben, de mi, a nép, maradtunk, és csak élni szeretnénk. Jómagam középosztálypártinak vallom magam. Az őseimtől azt tanultam, hogy a saját értékrendjéhez mindig legyen hű az ember, de fogadja el másokét is; a barátait pedig a tettei és ne a szavai alapján válassza meg. Hogy én mit szeretnék? Erős középosztályt, erős magyar középvállalkozói réteget, mert szerintem enélkül nem lesz erős Magyarország – de én csak egy vidéki polgári gyerek vagyok, nincs ráhatásom a dolgokra. Csak remélem, hogy egyre többen leszünk olyanok, akik így gondolkodnak.

– Miért kezdett el értékeket kutatni?
– Nem akartam elhinni, hogy egydimenziós lények lennénk. Sokkal színesebbek vagyunk, és sokkal többek, mint egy X a szavazólapon. Néha olyan a magyar politikai piac, mint Rákosi húsboltja. Bemegy az egyszerű ember, és kér tarját, de nincs. Aztán kér combot, de nincs. A legvégén egy kis csirkeaprólékot kér, de az sincs, és még jól le is szúrja a hentes, hogy válogat. A kutatásokat nem valami ellen kezdtem el, hanem valamiért, a magyar közép- osztályért.

– Mi a véleménye az új generáció, a saját korosztálya politikai nézőpontjáról?
– Két, értékrendjében különböző fiatal generáció nőtt fel az utóbbi tíz évben. Az egyik a fővárosi értelmiségi, a másik pedig a vidéki polgári fiatalság. Fontos, hogy ez a két csoport ma nem pártszimpátiája, hanem értékrendje alapján különbözik, ugyanis a többségüknek jelenleg nincs pártja.

– Mi a Polgári véleményekkel a célja?
– Jó lenne egy hely, ahol meghallgatjuk a másikat, ahol nem a politika számít, de mégis politikáról szól. Jó lenne, ha megindulna a párbeszéd közöttünk – pártoktól függetlenül. Ehhez várom mindenki véleményét.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
erdekes (538), Kovács Patrícia (1), Platán étterem (1), felmondás (1), regatta (2), esküvő (9), Gelencsér Dental (2), csillaghullás (2), telihold (1), Szeiler Gábor (1), torkos csütörtök (3), pedagógus (6), programajánló (19), kereszt (1), Bocuse (3), gasztronómia (3), Balsai Móni (1), Koncz Zsuzsa (1), tengerpart (1), margaret thatcher (1), Gulyás Orsolya (2), Bringatanya (1), magyar (1), álláshirdetés (18), miniszterelnök (2), Brüsszel (1), Rezi (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Top 50 (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), footgolf (1), biztosítás (2), okmányiroda (1), internet (20), vízkereszt (1), Happy Dixieland Band (8), operatőr (1), HUSZ (7), zala (1156), Füzes Eszter (1), traffipax (4), retro (1), alapítvány (2), Vigántpetend (1), ajánló (1148), La Montanara (1), parlament (72), Clemens Zsófia (1), állatkínzás (2), vegetariánus (1)