Naszádos Antal: Itt találtam meg a szerelmemet, és vele mindent!

2019. október 05.
25 év független képviselőség után visszavonul Naszádos Antal. Sokan a labdarúgás révén ismerik, mások pedig mint számviteli szakember.

Pályája során sosem adott interjút, ez az első alkalom, hogy vállalta. Elkötelezett hévízi és nyugat-balatoni lokálpatrióta.


– Mit jelent számodra Hévíz, Keszthely, a Nyugat Balaton?
– A legfontosabb, hogy itt találtam meg a szerelmemet, és vele mindent. Itt leltem családra és életen át tartó barátságokra. Itt lettem emberré, és itt teljesedtem ki a tanulás, a labdarúgás, és a képviselőség területén.

– Hogyan ismerted meg a szerelmed?
– Az nagy kaland volt. Az Egyetemi Napokon láttam meg és messziről már, első pillanatra feltűnt és lenyűgözött a kisugárzása, a temperamentuma, és az egyénisége. Aztán megkérdeztem, hogy ki ő, és mondták, hogy a Bálint Zsuzsa. Megismertem a szüleit, Bálint Jenő bácsit, és Éva nénit, akik egyből befogadtak. Fantasztikus emberek voltak, akik nagyon hiányoznak. 1983-ban házasságot kötöttünk, és lett két csodás gyermekünk, Nóra, aki jogász lett és Péter, aki nemzetközi közgazdász.

– Az agráregyetemen végeztél, mégis mindenki számviteli szakemberként ismer. Hogyan jött ez az éles váltás?
– Amikor elkezdtem a mezőgazdasági gyakornoki időmet Csabrendeken, az akkori vezető azt mondta, hogy fiam, ha neked nincsen földed, birtokod, akkor jobb lesz, ha elmész a vállalatgazdálkodás irányába. Én pedig megfogadtam a tanácsát, visszamentem tanulni, leraktam a mérlegképes könyvelőit, majd mikor bejött az adótanácsadói, azt is. Azóta is évről évre folyamatosan képzem magam.

– Mindenképpen kell kicsit beszélnünk a fociról is.
– A foci gyerekkoromtól végigkísérte az életem. Pápai Textiles, Keszthelyi Haladás, Hévíz, Csabrendek, majd ismét Hévíz. Mindenütt a munka és iskola mellett sportoltam. Nagyon sok mindentől ez mentett meg, valamint lehetőséget adott a kitörésre és sikerek elérésére is. A lehetőségek szerint a legtöbbet kihoztam belőle. Vagy csak ennyire voltam képes, vagy nem volt igazi támogatóm, aki feljebb emelt volna.

– Van-e esetleg valami meghatározó élményed, történeted a labdarúgás kapcsán?
– Rengeteg, de van egy, ami a mai napig élesen bennem él. A Keszthelyben fociztam akkor még, és jöttünk a Hévíz ellen játszani. Kezdhettem, és fejeltem is rögtön két gólt, majd hirtelen lecseréltek. Amikor viszont kicsit szomorúan jöttem le a pályáról, azt kiáltották a szurkolók: Ne bánkódj fiam, nemsokára már a Hévízben fogsz játszani! Így is lett, és sosem bántam meg, mert utána a hévízi csapat játékosaként lettem 37 góllal gólkirály.

– A másik dolog, amit sokan tudnak rólad, hogy úgy éltél végig őrült időket, egy rendszerváltást, majd voltál 25 évig folyamatosan független képviselő, hogy se előtte, se utána nem voltál soha egyetlen pártnak a tagja sem. Hogyan tudtad ezt így végigcsinálni, és voltak-e megkeresések?
– Az előző rendszerben, mikor megkerestek, mondtam, hogy én önmagam akarok lenni, és nem pedig valamit szolgálni. Nem léptem be ezért se előtte, se utána egyetlen pártba sem, hogy az önállóságom és az egyéni véleményem mindenkor megmaradhasson.
Azért, mert én ezt helyi szinten sosem politikai kérdésnek tartottam, hanem annak, hogy egy település, az esetemben Hévíz egy lakója lehetőséget kap arra, hogy tegyen valamit a közösségért.

– Nem ért hátrány abból, hogy mindig nemet mondtál?
– Közvetlen módon nem. A sport például ettől biztosan megmentett, mert végül azt mondták, hogy jól van, akkor csak futballozzon. Közvetett módon viszont lehet: a rendszerváltáskor nem is tudtam részt venni a privatizációban, se a későbbi újra és újra elosztásban, melyek 4-8 évente megtörténtek hazánkban. De örültem neki, hogy így alakult, mivel sohasem kellett azon gondolkoznom az életemben, hogy kinek és mit mondhatok, még ha nem is beszéltem soha sokat, de az mindig az volt, amit a szívem diktált.

– Mi a legfontosabb ismerve egy jó városvezetésnek?
– A takarékosság elve. Én már csak ilyen konzervatív vagyok. Eszerint élek és ítélek. Nem szabad csak hitelekből és eladásokból fejleszteni, mert ha nem is egyből, lehet csak a következő generációt érintve, de idővel mindig megbosszulja önmagát.

– Mi a siker?
– A siker az, ha a környezetünk hitét és bizalmát ki tudjuk érdemelni azzal, ahogy élünk.

– 25 év után visszavonulsz a képviselőségtől. Miért, és nehéz döntés volt-e?
– Azt szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni mindent. És ehhez a csúcshoz kiteljesedett egy családtag, jelen esetben a fiam, aki megérett arra, hogy továbbvigye ezt a vonalat, mert kell a városnak és a környéknek egy új impulzus. Így nem volt nehéz döntés, mert én ebben bízom. Annyit szeretnék csak mondani még: Köszönöm nektek ezt a 25 évet!

megosztás
hozzászólások
Babos Lajos (1), Joós Adél (1), pszichoterápia (1), állami (1), vonat (7), kovács (1), beruházás (2), helikon (41), szavazas (9), közétkeztetés (4), média (1), traffipax (4), kollégium (1), alpolgármester (2), szüret (4), Tar László (1), Cserszegtomajfutás (5), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Forstner Anna (1), betegség (12), szűrés (1), munka törvénykönyve (1), képviselő-jelölt (5), vasárnapi nyitvatartás (1), Biró Lajos (1), Szemfüles egyesület (3), Hosszú Katinka (2), Papp Gabor (227), jég (5), Kertész Sándor (5), influenza (2), Fenyves allé (1), Z. Karvalics László (1), kiállítás (16), hirdetés (1), zivatar (1), rezsi (18), ló (1), zeneszerző (1), webshop (1), ötös lottó (101), Amazon (3), képviselő-testület (37), Burgonyakutatási Központ (2), Palya Bea (1), transzfer (1), kilométer (1), ország torta (1), pedagógus (6), Zalaköveskút (1)