„Nálunk a család nem vendégszegmens vagy kiegészítő termék”

2015. június 25.
A négygyerekes, 43 éves Baldauf Csaba igazán tudja, milyen egy nagy családdal pihenni. Saját és vezetőtársai ez irányú tapasztalatainak is köszönhető, hogy a négycsillagos alsópáhoki Kolping Hotel bekerült a legjobb tíz vendéglátóhely közé a TripAdvisor, a világ legnagyobb turisztikai értékelő oldalán családok kategóriában. A szálloda igazgatója villamosmérnök−közgazdász végzettségű, imád a jó borok mellé sajtot kóstolni, és eddig négy maratont teljesített. A turisztikai szezon rajtja előtt kerestük fel kérdéseinkkel.− Hogy került Alsópáhokra a Kolping?

− Magyarországon a kilencvenes évek elejéig nem létezett családi üdülő, de volt rá igény. Az első szabadon választott kormányfő, Antall József és Helmut Kohl német kancellár megállapodott abban, ha a Kolping a kezdeményezés élére áll, a német kormány támogatja, hogy hazánkban létrejöjjön az első családi üdülő. A helyszínválasztásnál a fő szempont az volt, hogy a családok pihenni tudjanak. Alsópáhokon a veszprémi püspökségnek volt egy szabad területe, amely a Balaton és Hévíz közelsége okán is tetszett a németeknek. A legenda szerint az akkori polgármester asszony, Vass (?) Gyuláné bográcsban főzött nekik, jól megpálinkáztatta őket, és még aznap este megszületett a döntés.

− Eltelt majdnem húsz év. Mit lehet még fejleszteni, mi motiválja?
− Hatalmas munka a társaság motivációs szintjét fenntartani és a versenykörnyezetben is helytállni. Őrületesen sokat kell dolgozni, és nincs garancia a sikerre. A gazdasági válság idején előremenekültünk: megpróbáltuk a saját javunkra fordítani a helyzetet, két nagy pályázatot jó időben adtuk be. Az utóbbi öt-hat évben 1,7 milliárd forintot ruháztunk be. A cél, hogy a jövőre húszéves szálloda még húsz évig versenyképes termék legyen.

− Az alsópáhoki hotel hangsúlyozottan családbarát, ezért egy lábon áll. A családokért azonban rengeteg szálláshely küzd. Miért nem sikerült még egy minősítési rendszert felállítani?
− Magyarországon még bevezetés előtt áll, de van egy európai családbarát szállodai kritériumrendszer, amelynek az alsópáhoki Kolping egyedüliként maradéktalanul megfelel. E feltételeket a családbarátnak nevezett szálláshelyek nem tudják teljesíteni. Mi nyugat-európai viszonylatban is az élvonalhoz tartozunk. Nálunk a család nem egy vendégszegmens vagy egy kiegészítő termék, mi rájuk specializálódtunk ennek minden előnyével és hátrányával. A versenytársaink lemásolhatják a programjainkat, de azt a szolgáltatási szintet, azt a hangulatot, amelyet mi garantálunk, nem tudják kopírozni. Gyerekekkel pihenni, elutazni mindig óriási logisztika, amelynek nem biztos, hogy pihenés lesz a vége. A vendégeknek meg kell tapasztalniuk a színvonalbeli különbséget a mi szállodánk és a többi családbarátnak mondott szálláshely között.

− Rengeteg titulusa van, többek között a szállodaszövetség elnökségének tagja. Van-e közös gondolkodás?
− A szállodavezetői reggeliken beszélgetünk arról, hogyan csoportosítsuk át az erőinket, hogy Hévíz ismertségét növelni lehessen Európában. A hévízi városvezetés és az idegenforgalmi szakemberek között egyedüliként a magyar városok közül intenzív a párbeszéd. Az elhangzó javaslatokat beépítik a marketingtervekbe, és meg is valósítják. Ebben az együttműködésben mindenki érzi, hogy bármikor számíthat a másikra.

megosztás
hozzászólások
világbajnokság (2), Dublecz Karoly (2), csillaghullás (2), VeszprémFest (1), erzsebet program (4), ingatlan (12), nyelvvizsga (2), shotokan karate (3), ötös lottó (101), Paleomedicina (1), europa-bajnok (5), tartozás (1), alkalmassági (1), Komoróczi Lajos (3), hitel (5), tűzijáték (1), levendula (2), vállalkozó (4), Szeiler (63), Hévízi-tó (1), munka (11), jövőkutatás (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), biztosítás (2), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Burgonyakutatási Központ (2), nagyik karácsonya (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), freestyle foci (1), marko peter (22), karácsony (20), erdekes (538), Az év orvosa (1), állatvédő (5), téligumi (1), kávé (2), retro (1), regisztráció (1), emléknap (1), Intersport (1), trianon (2), férfi (1), Filharmónia (1), korcsolya (4), Top 50 (1), gasztroblogger (2), labdarugas (25), ARC (1), luxus (4)