Nagyszabású projektek a Balatoni Múzeumban

2018. február 23.
Február 23-án, pénteken tartott sajtótájékoztatót Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója Keszthelyen, ahol beszámolt a már lezárult, a még folyamatban lévő és a következő hónapokban induló projektekről.

Egyre több igény érkezett arra, hogy német, illetve orosz nyelven is feliratozva legyen a múzeum állandó kiállítása. A modern technikát segítségül hívva kifejlesztettek egy Android és IOS rendszereken is futó mobilapplikációt, amelyen keresztül az állandó kiállítás orosz és német nyelvű multivisualguide-ja (multi vizuális tárlatvezető), azaz a kiállítás audioguide-ja (hangtárlatvezető), az ehhez kapcsolt szöveges és képi (mozgó és álló) tartalmak, valamint a kincskereső játékok is elérhetők.

Kiépítettek a termekben WIFI hálózatot is, valamint QR-kódok kerültek a termekbe, így ezek beolvasásával minden információt megkapnak a látogatók az adott teremről, sőt, a múzeum aktuális programjairól is - tudtuk meg Havasi Bálinttól. A fejlesztéssel cél volt még a 14-18 év közötti magyar nyelvű középiskolás diákok számára szintén az állandó kiállításhoz kapcsolódó játékmodul fejlesztése, ami segíti a téma befogadását, de felfedezésre, versengésre is ösztönöz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától a projekt megvalósítására 3 000 000 Ft, Keszthely város önkormányzatától 350 000 Ft támogatást kapott a Balatoni Múzem.


2018 februárjában záródott a Mi városunk másképp elnevezésű mintaprojekt, amely három környékbeli középiskolában – a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakközépiskolájában, valamint a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban – tanuló diákok számára nyújtott lehetőséget arra, hogy turisztikai, helytörténeti, kommunikációs és marketing ismeretek elsajátításával létrehozzanak egy „piacképes turisztikai terméket”, azaz megtervezzenek és kivitelezzenek egy tematikus, storytellingen, vagyis történetmesélésen alapuló városi sétát.


A sokszínű múzeum a címe annak a projektnek, melynek részleteiről Németh Péter múzeumpedagógus számolt be. A múzem 25 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert arra, hogy a megvalósítási időszakában 2018. március 01 - 2019. augusztus 31. között összesen 155 alkalommal 2400 résztvevőnek tart múzeumpedagógiai foglalkozásokat a Balatoni Múzeum szakembergárdája.

A másfélév során havi- és heti szakkörökön tehetséggondozó programokon, témaheteken, táborokon és kulturális órákon vehetnek részt három általános iskola, kettő szakgimnázium és a sármelléki óvoda ifjoncai. A foglalkozásformákat és azok témáit az oktató- nevelő intézményekkel együttműködve, azok pedagógiai és óvodai programjait figyelembe véve alakította ki a múzeum.


Néprajzi látványtárat alakítanak ki a Balaton Múzeumban a  Balatoni Kincsestár című projekt során. Az északi belső udvar kap üvegtetőt, az így létrejött új térbe egy galéria is beépítésre kerül. A földszinten 15 főnek elegendő hely lesz tanuláshoz, kutatáshoz, kézműves tevékenységhez, valamint egyéb múzeumpedagógiai foglakozásokhoz. Itt kapnak helyet azok az informatikai eszközök, melyek az informális tanulást és a kutatást segítik, valamint a megfelelő műtárgyvédelmi környezet biztosításához szükséges gépészeti berendezések is - részletezte Gyanó Szilvia néprajzkutató.

A néprajzi tanulmánytár (látványtár) mindkét szintje akadálymentesen megközelíthető lesz. A kialakítandó tanulmánytár, mint tudástár és élményhelyszín fog megjelenni a Balatoni Múzeum kínálatában.

megosztás
hozzászólások
2016 (2), Papp Gabor (227), meiszner kati (16), repülőtér (21), Zalai Kutyasuli (1), utca embere (8), garázsvásár (1), CT (3), bolt (3), Puskás Tamás (3), felsőoktatás (9), Kartali Zsuzsanna (1), politika (37), online (1), Örvényeshegy Piknik (3), tiltakozás (1), autóbusz (1), köztársasági elnök (1), Helikoni ünnepség (4), mobil (2), marko peter (22), testkezelés (2), Pampetrics Milán (2), Brüsszel (1), Laky András (2), kulturalis (4), tavasz (1), konyha (1), gyógytornász (1), hitel (5), Bogi (13), szűrés (1), Balaton átúszás (5), szalon (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), tollaslabda (1), Street Festival Keszthely (1), sorkötelezett (1), KiBeszél (14), vízkereszt (1), Semmelweis (2), alternatív gyógymód (1), családbarát (1), beruházás (2), tabor (6), luxus (4), alga (1), mozi (13), La Montanara (1), Max (83)