Nagyobb becsületet kér a fáknak a környezetvédő egyesület

2016. március 09.
Március 11-én 15 órakor A fák hangja – Élhető Föld, élhető város címmel tart előadást a Balaton Színház Simándy-termében a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. Forstner Anna elnök elmondta: 2016 számukra a keszthelyi fák éve, a rendezvényt – ahogy minden ez évi tevékenységüket is – ennek jegyében tartják.– A fák szerepét az életünkben alábecsüljük. Szeretni való, bölcs társaink ők, tanúi életünknek, otthonossá teszik világunkat. Elfelejtjük, hogy egy lombos fa egy felnőtt ember egész éves oxigénszükségletét fedezi. Meggondolatlanul „vágjuk magunk alatt a fát”, pusztítjuk a szén-dioxidot megkötő erdőket, és nem számolunk a következményekkel: a klímaváltozással. Ezért idei céljaink között szerepel, hogy az őszre tervezett faültetési akcióban minden iskola legalább tíz fát elültessen, három helyi általános iskolában pedig előadásokat tartunk az oxigén–szén-dioxid egyensúly szerepéről. Folytatjuk a védett lápterület gondozását, a madarak és fák napján az őshonos gyümölcsfákkal ismerkedünk, a környezetvédelmi világnapon erdei kirándulást szervezünk. Az év végén a Bakonyerdő erdőmegújító munkáját segítjük egyetemisták részvételével.
– Évek óta kérjük, hogy a város változtasson azon fametszési szokáson, amellyel kétévente lefejezi a közterületen álló fákat, megcsupaszítja a lombkoronát, hogy az ne érintkezzen a vezetékekkel. Ugyanazt a hatást lehetne ugyanis elérni, ha minden évben a kiskertekhez hasonló metszéssel távolítaná el a túlnyúló részeket. Érdemes lenne számszerűsíteni, hogy a fák megcsonkítása miatt mennyit romlott a levegő minősége – vetette fel Forstner Anna.
– Célunk csatlakozni más civil szervezetekkel együtt a Fatestvér programhoz, amely feléleszti azt a nemes hagyományt, miszerint minden gyermeknek legyen egy fatestvére. A múlt században szokás volt, hogy a családfő a csecsemő megszületésekor elültetett egy fát. E célból egy korábbi pályázatunkban már megtervezett kis parkot szeretnénk létrehozni a Nagyváthy-iskola kőkerítése mellett lévő játszótéren, ahol a lakótelepen 2015-ben született gyermekek kapnak egy-egy fát – folytatta a szervezet elnöke.
– Ennek a 2016-os programsorozatnak az egyik állomása a Balaton színházbeli előadás is. Hallgassuk meg együtt, hogy mit mesélnek a fák múltunkról, jelenünkről és jövőnkről – zárta szavait.

megosztás
hozzászólások
csillaghullás (2), Zalaszántó (2), örömszerző pillanatok (17), Pálfi Attila (1), kornyezettudatos (4), tornádó (1), statisztika (2), vasárnapi pihenőnap (3), Partics Roland Hunor (1), bezárás (1), sportlövő (2), Nagy Bálint (10), tartozás (1), karnevál (1), kultura (22), Player's Restaurant & Bar (2), munka törvénykönyve (1), Csengei Agota (16), Nyitott Balaton (2), onkormanyzat (481), keszthelyi nyari jatekok (55), szakács (1), szuperhold (1), golf (11), Novinszky Petra (1), Brüsszel (1), vívás (1), ország torta (1), Tóth Gergely (1), ajándék (8), zala (1156), kábítószer (9), pálinka (2), olimpia (152), Major Veronika (5), keszthelyi-hegység (1), gyermekbarát (2), munkaszünet (1), ÉrtékTrend (35), Pál Attila (1), természet (2), időkép.hu (2), Burucs Szabolcs (2), életmód (10), TRX (22), Centrál Színház (1), Ugrimanók (1), shotokan karate (3), online (1), utca embere (8)