Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékezünk

2015. április 02.
Nagycsütörtök estével megkezdődik a nagyböjti időszak végét jelentő szent három nap a Katolikus Egyházban. Délelőtt az egyházmegye székesegyházában jönnek össze a papság és a hívek, hogy a püspökkel közösen ünnepeljenek.Ezen a szentmisén a főpásztorok megszentelik a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a bérmálás szentségének kiszolgáltatásakor használt krizmát. Krisztus az utolsó vacsorán alapította meg az Oltáriszentséget valamint az egyházi rendet, ezért az olajszentelési mise keretében a papok közösen újítják meg a szentelésükkor tett ígéreteket.

Az esti liturgia az utolsó vacsora felidézésével kezdődik, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait. A szentírási olvasmányok felidézik az egyiptomi kivonulást, amikor azon a bizonyos éjszakán az angyal megkímélte az izraeliták házait, mert a bárány vérével megjelölték az ajtófélfákat. A húsvéti lakoma áldozati báránya Krisztus előképe: saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól. A nagycsütörtöknek éppen ezért ünnepélyes és örömteljes hangulata van.

Nagycsütörtök este a szentmise elején Krisztust dicsőítik a hívek. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ekkor szólnak utoljára: legközelebb a nagyszombati szertartáson hallhatjuk. A néphagyomány úgy tartja, a harangok Rómába mennek. A nagycsütörtöki szentmise különösen is megindító része a Krisztus tettére való emlékezés: az utolsó vacsorán, szeretetének jeléül megmosta tizenkét tanítványának lábát. A miséző pap sok helyen követi Jézusnak ezt a tettét.

Az oltár Krisztust jelképezi, és így a szentmise végén az oltárfosztás - amikor eltávolítanak az oltárról minden díszt - Krisztus ruháitól való megfosztására utal a keresztre feszítés előtt. Ezt követően pedig az Oltáriszentséget a pap egy külön az őrzésére kialakított mellékoltárhoz viszi. A mise végén a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból, kezdetét veszi Krisztus szenvedése. Ettől kezdve húsvétig az Egyház nem mutat be szentmisét.
Forrás: http://www.euroastra.info

megosztás
hozzászólások
felsőoktatás (9), balatongyorok jazz (23), tornádó (1), emléknap (1), étterem (11), farsang (2), kutatók éjszakája (1), eon (2), Biró Róbert (15), zápor (1), paleo-ketogén (4), idegenforgalom (174), Palya Bea (1), betegség (12), Otthon Centrum (1), Balaton Sound (2), Márki Péter (1), Nagykanizsa (1), utánpótlás (1), természet (2), minisztérium (7), Fejér György Városi Könyvtár (52), Filharmónia (1), étrend (4), Tóth Csaba (3), könyvbemutató (2), rendőr (3), Hírek képekben (10), Balatonátcsúszás (1), alpolgármester (2), Balaton (1157), bíróság (8), repülőtér (21), vonyarcvashegy (158), Pál Attila (1), Fenyves allé (1), kormanyhivatal (93), Jazz Fiesta (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), vírus (1), temetés (2), KFT (1), golf (11), életmód (10), Nagy Bálint (10), gyümölcs (2), méregtelenítés (1), telefon (3), Burgonyakutatási Központ (2), Centrál Színház (1)