Nagy rajzolással is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum

2014. szeptember 08.
A Főtérre tervezett nagy rajzolási akcióval, kerékpáros múltfeltárással és múzeumi titkok megismertetésével is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum - mondta el az intézmény igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Havasi Bálint kifejtette: az idény első kiállítása szeptember 20-án nyílik, Szilágyi Imre grafikusművész Hetvenen innen és túl című tárlatán a Debrecenben élő, de nyáron a Balatonnál alkotó művész munkáit tárja a közönség elé. Októberben, a Magyar festészet napjához kapcsolódóan egy elfeledett zalaegerszegi születésű nagybányai képzőművész, Udvardi Ignác Ödön zalai és balatoni kötődésű műveit láthatják az érdeklődők.

A keszthelyi intézmény a száz éve kitört első világháborúról is megemlékezik, a novemberben nyíló kiállításhoz azonban még helyi anyagokat, emlékeket is várnak. Decemberben az intézmény gazdag, és nemrég a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurált betlehemgyűjteményét is a látogatók elé tárják az advent első vasárnapjától látható "Szép jelen, szép csillag..." címet viselő, a karácsonyi ünnepkört a Balaton környékén megjelenítő kiállításon - sorolta Havasi Bálint.

Németh Péter múzeumpedagógus arról számolt be, hogy a kulturális örökség napjain, vagyis szeptember 20-án kerékpáros múltfeltárásra, 21-én pedig építészeti és szellemi emlékek megismerésére invitálják a látogatókat. A Múltfeltárás két keréken címmel meghirdetett programon Szendrey Júlia szülőházánál Petőfi Sándor egykori feleségéről, valamint a közeli Fenékpusztán a római kori erődről tudhatnak meg érdekességet a kerékpáros túra résztvevői. Másnap az első világháború és a holokauszt keszthelyi építészeti és szellemi emlékeit egy séta keretében, történész kalauzolásával kereshetik fel az érdeklődők.
Németh Péter kitért arra is, hogy a Múzeumok őszi fesztiváljához már kilencedik alkalommal csatlakozva októberben kerékpáros kulturális barangolásra hívják a Keszthely múltjára és értékeire kíváncsi közönséget. Ugyancsak abban a hónapban csütörtökönként esti beszélgetéseket szerveznek múzeumi titkokról, hogy a balatoni gyűjtemény kevéssé ismert kincseit is megismertessék.

Big draw, vagyis A nagy rajzolás címmel október 18-án, a keszthelyi Főtéren bárki nekifoghat élete nagy művének megalkotásához, az érdeklődőket ugyanis nagyméretű alkotások készítésére bíztatják. Keszthelyen is csatlakoznak a múzeum házhoz megy elnevezésű kezdeményezéshez, vagyis olyan helyre is elviszik a kulturális kincseket, ahonnan az ott élő hátrányos helyzetűek, idősek vagy fogyatékkal élők nem tudnak eljutni a keszthelyi kiállítóhelyre. (MTI)

megosztás
hozzászólások
TRX (22), vlog (4), Somogyi Zoltán (4), posta (1), Balatoni Kurzusok (8), Főügyészség (7), ló (1), Pappné Beke Judit (1), Szutrély Péter (7), vendeglátás (6), Négeli Noémi (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Paleomedicina (1), Bóka István (1), kormánymegbízott (1), Libás (2), étel (3), Sárdi Katalin (1), webshop (1), Lel Ki Főzde (1), olimpia (152), mellrák (1), menekült (1), Balaton Sound (2), Fidesz (14), alpolgármester (2), Villányi Éva (1), Balaton-part (10), Cserszegi fűszeres (1), Hanse (2), Ferenc pápa (1), vadász (2), Balaton átúszás (5), kereszt (1), állami támogatás (1), munkaviszony (1), tavasz (1), recept (178), kormanyhivatal (93), Jemen (1), Mohácsi József (8), Biró Róbert (15), Palásthy Bese (1), punkosdi regatta (9), keszthely (4040), gyümölcs (2), menetrend (3), balett (1), Fenyves allé (1), Rézsó Tamás (6)