Múzeumokról és oktatási intézményekről - Rendkívüli testületi ülés

2012. november 15.
A Balatoni Múzeum a jövő évtől önkormányzati fenntartás alá kerül, és több oktatási intézmény működtetésében is változások várhatók – ennek részleteiről is tárgyalt a képviselő-testület novemberi rendkívüli ülésén.

A jelenleg megyei múzeumi szervezetek 2013. január elsejétől a települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek – amennyiben a helyhatóság nem vállalja a fenntartást, az intézmények és gyűjteményeik további sorsa bizonytalanná válik. A keszthelyi Balatoni Múzeum az egyetlen olyan intézmény, mely a tó természettudományos és kulturális értékeit átfogó módon összegyűjti és bemutatja, ezért Keszthely városa fontosnak tartja, hogy további működéséről gondoskodjon: a testület a múzeum fenntartásáról döntött. Az átadás-átvétel részletei még nem ismertek teljes egészében, Ruzsics Ferenc polgármester az elkövetkező hetekben egyeztet az érintett szervezetekkel, és a megállapodások tervezetét a képviselőtestület elé terjeszti majd.

A Balatoni Múzeum mind külső megjelenésében, mind élményszerű kulturális kiállításaival, szolgáltatásaival jelentősen megújulva várta látogatóit 2012-ben. Tavaly lett teljes az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” című új állandó kiállítás, mely tizenegy teremben mutatja be a tó természeti és kulturális, művelődéstörténeti örökségét.  Pályázati támogatás segítségével idén elkészült a látogatóterek korszerűsítése és akadálymentesítése. A projekt keretében pihenő- és játszóparkot alakítottak ki a kertben és interaktív játékok egészítik ki a kiállításokat – ez tovább növelheti a gazdag és páratlan kiállítási anyag ismertségét, népszerűségét. Az állandó látnivalók mellett színvonalas időszaki tárlatok is csalogatják a látogatókat, és az intézmény emellett nagy hangsúlyt helyez ifjúsági múzeumpedagógiai programok megvalósítására is.

A keszthelyi Georgikon Majormúzeumot a változás nem érinti, mivel az nem megyei, hanem állami fenntartású intézmény, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum fennhatósága alatt működik.

Egyes oktatási intézmények esetében is változások várhatók január elsejétől – itt az önkormányzatnak nem fenntartói, hanem működtetési kötelezettsége lesz. Szeptemberi ülésén döntött e szándék kinyilvánításáról a testület, az azóta életbe lépett törvénymódosítás értelmében azonban a szakképző iskolák mégsem tartoznak ebbe a körbe. A fenntartó az összes köznevelési intézmény tekintetében az állami intézményfenntartó központ lesz, az ingó- és ingatlanvagyon működtetését pedig várhatóan négy intézmény (a Csány-Szendrey ÁMK, az Egry József Általános Iskola, a Festetics György Zeneiskola és a Vajda János Gimnázium) esetében a keszthelyi önkormányzat látja el.
 

megosztás
hozzászólások
Clemens Zsófia (1), punkosdi regatta (9), kormany (11), Playboy (1), Naszádos Péter (12), Radnóti Miklós (1), labdarugas (25), Selmeczy Zsuzsanna (5), Mándó Zsuzsanna (1), okmányiroda (1), munka törvénykönyve (1), nav (29), szunyog (3), Szent Mihály (1), építész (3), Révai Gábor (1), étterem (11), DRV Zrt. (3), police (513), Kovács Beatrix (1), Horvath Terez jegyzo (29), Zalaszántó (2), állami támogatás (1), lovaglás (2), GESZ (11), Pampetrics Milán (2), ökölvívás (2), konyvtar (103), Brüsszel (1), Bogi (13), alapítvány (2), Balatoni Kör (2), Zala folyó (1), néptánc (4), Koósz Attila (1), viz (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Erdély (2), Hévíz (1219), idojaras (262), Major Veronika (5), Balaton átúszás (5), gasztronómia (5), katasztrofavedelem (44), 1956 (1), gasztroblogger (2), Életfa iskola (2), Ferenc pápa (1), KDNP (1), Tóth Csaba (3)