Múzeumok éjszakája a múzeumok városában, Keszthelyen

2018. június 22.
Hagyománnyá vált, hogy Szent Iván napja, a nyári napforduló előestéjén rendezik meg a múzeumok éjszakáját. Az idén tizenhatodik alkalommal nyílnak meg az intézmények kapui, és országszerte ezernél több programmal készülnek a félmillió látogatónak.

A június 23-i rendezvény az idén a családok évéhez kapcsolódik: a szervezők igyekeztek minél több családi programot összeállítani, hogy kicsik és nagyok közösen fedezzék fel a művészet és a tudomány világát. A főszereplő város Pécs lesz, amely 2010-ben Európa kulturális fővárosa is volt. Az év arcának pedig Oláh Gergő zenészt választották, aki maga is háromgyermekes családapa.

Keszthely múzeumai gazdag programsorral várják az érdeklődőket. A tizenhat kiállítóhely most is összefogott, és közös jeggyel, változatos látnivalókkal várja a látogatókat.

A Balatoni Múzeum Zala és a szomszédos somogyi területek népi méhtartására vonatkozó tárgyi és szellemi emlékeket mutat be. Lehet majd mézet kóstolni, lesz bábelőadás és kreatív foglalkozás az egész családnak. A méhek mellett a denevérek színes világáról, a legendákkal övezett szárnyas emlősről is kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Az esti borzongásról egy bűvész és egy illuzionista gondoskodik.

A Festetics-kastély tükörtermében kórushangverseny, kamarakoncert és holdfényszerenád szórakoztatja a közönséget. Az északi szárnyban megtekinthetők és elsajátíthatók a XVIII. század legnépszerűbb táncai. A parkban lehet hintózni és lovagolni, éjfélkor pedig fényjátékban gyönyörködni.

A hintómúzeumban 104 év fakeréken címmel megtekinthető az egyetlen magyarországi 1914-es, egyedileg gyártott Ford T-modell. A Vadászati Múzeum Kércz Tibor fotókiállításával várja az érdeklődőket.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen családi délutánon lehet részt venni. Lesznek népi játékok, állatsimogató, népi orvoslás, kemencés varázspite és fűszeres itókák kóstolója. Megtekinthetők a veterán traktorok működés közben és a növénytermesztés eszközei, majd Szent Iván-napi tűzgyújtás és egészségvarázsló rituálék, éjszakába nyúló muzsikaszó, táncház szórakoztatja a nagyérdeműt.

A Nosztalgiamúzeumban gyertyafényes kivilágítás, zenei időutazás, népviseletes és reneszánsz ruhába öltözött vendégvárók fogadják az érkezőket. A Babamúzeumban játékkal és tombolával, a Játékmúzeumban ólomüvegtárlattal, a Múzeum Zooban kézműves-foglalkozással, látványetetéssel, éjszakai lepkézéssel és hüllősimogatással készülnek a gyerekeknek. A Vajda János Gimnáziumban premontrei öregdiákokkal beszélgethetünk, majd titkos helyekre tehetünk felfedezőtúrát a templom-rendház-gimnáziumban.

A felnőttjegy 2000, a gyermekjegy 6-tól 14 éves korig 1000 forintba kerül (6 éves kor alatt a belépés ingyenes). Fontos tudni, hogy a belépőjegy feljogosít a programban részt vevő összes intézmény látogatására!

Részleteket az időpontokról és a helyszínekről honlapunkon olvashatnak.

megosztás
hozzászólások
Év fája (1), zápor (1), Don (1), Visionet (1), felveteli (29), szalon (1), gyermekfelügyelő (1), footgolf (1), Palya Bea (1), Z. Karvalics László (1), unicef (1), videó (1), egyház (2), hospice (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Pálfi László (1), KDNP (1), vendégéjszaka (2), Horváth Szabina (1), korhaz (99), angus marha (1), Bocuse (3), Balatoni Limnológiai Intézet (1), alkohol (4), Március 15 (2), táplálkozás (1), Hegyi Roland (HR) (5), Otthon Centrum (1), idegenforgalmi adó (1), FINA vizes világbajnokság (1), Balatonátcsúszás (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Mátrai Gabriella (2), orvos (23), Szeiler Gábor (1), vitorlázás (37), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Széll Tamás (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), halottak napja (1), Rtime (5), Player's Restaurant & Bar (2), paleo (13), Biró Róbert (15), Pálfi Attila (1), rezidance (5), golf (11), Rezi (1), minimálbér (1), csapadék (1)