Múzeumok Éjszakája a múzeumok városában

2014. június 18.
Idén is változatos programkavalkádot kínál június 21-én a keszthelyi Múzeumok Éjszakája. Ezen a napon a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: a város művelődési központja és színháza – mint minden évben – idén is tematikus programmal csatlakozik az eseményhez. A Balaton Színházban idén India a középpont: a kiállítástól a gasztronómiai előadásig és ételkóstolóig, a mantra-meditációtól az indiai játszóházig, a jógaórától a radzsasztáni táncelőadásig és táncoktatásig minden program a varázslatos országot idézi.

A Balatoni Múzeumban – mely idén már önkormányzati fenntartásban működik – "Így éltünk a '70-es években" címmel nyílik kiállítás, mely az akkori kor mindennapjaiba repíti vissza az érdeklődőt. A témához kapcsolódóan szervezett beszélgetés során korabeli fotókkal és mozgóképekkel a ’70-es évek Keszthelye is megelevenedik, érdekes nosztalgiázásba csöppenhetnek a résztvevők. A gyerekek pedálos moszkvicsot hajthatnak, bárki elviheti és elmesélheti kedvenc diafilmjét, és a tábortűznél gitárkísérettel szól majd az ének. Este Hobó önálló estjét kínálja a múzeum, majd az este témájához illeszkedve a ’70-es évek zenéivel retró diszkó várja a táncos lábúakat.

A Festetics-kastély három éve, 2011-ben csatlakozott először a városi programokhoz, akkor több mint duplájára emelve a rendezvénysorozat látogatóinak számát. A múzeum összes kiállítása nyitva áll ezen az éjszakán a vendégek előtt, a kastélyépület enteriőr kiállítása mellett a hintómúzeum, a pálmaház, a vadászati és modellvasút kiállítás is várja az érdeklődőket. A kastélyban „ütős” programmal indul az este: a Boombatucada dobosaival nyitják a kapukat a nagyközönség előtt. „Sorrentói szerenád” címmel Denis Biancucci és Domenico Menini előadásában örökzöld olasz slágerek csendülnek fel a tükörteremben, lovas karusszel, díjugrató bemutató és díjlovas program szórakoztat a hintómúzeumnál, a vadászati múzeum pedig vetített előadással egybekötött csillagvizsgálatot kínál. Már hagyomány, hogy ezen az estén korhű ruhákba öltözött vezetők tartanak tárlatvezetést a kastélyban.

Idén is jól választ, aki nem hagyja ki a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyet. Az élménygazdaságban színes családi programokra lelnek az érdeklődők: lesz állatsimogató, növény- és állatbemutatók, majorbéli ügyességi játékok és térzene. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások, a borkóstoló, a veterán traktorok indítása és a már hagyományos tűzgyújtás és tűzugrás sem.

A belvárosban kínál érdekes tárlatokat a Rádió és Televízió Múzeum, a Népviseletes Babamúzeum, a Történelmi Panoptikum, Csigaparlament, a Játékmúzeum, a Nosztalgia- és Giccsmúzeum, valamint az Erotikus Panoptikum. A Múzeum Zoo az egzotikus hüllő- és rovarkiállítás mellett kézműves foglalkozást, gyöngyállatka-készítést, arcfestést, és jó idő esetén éjszakai lepkészést ajánl.

A Belvárosi Kereskedők Egyesülete ezen a hétvégén, június 20. és 22. között rendezi meg az „A bor összehoz Keszthelyen” elnevezésű háromnapos belvárosi borfesztivált, így szombat éjszakára a kulturális program mellé gasztronómiai élményt is kínál a keszthelyi belváros.

A Szendrey Júlia emlékszobában a névadó meséit és Andersen-mesefordításait olvassák fel.

A tavalyi év újonnan csatlakozó helyszíne a Kályhák Háza volt, ott idén a látogatók kipróbálhatják a kályhacsempe préselését, és maketteken megismerkedhetnek Magyarország népi tüzelőeszközeivel.

Ebben az évben új belépőnek számít a Cadillac Múzeum, amely első alkalommal vesz részt a programsorozatban. Ott a gyönyörű autók megtekintése mellett a Cadillac márkatörténetéről és más érdekességekről is tudomást szerezhetnek az érdeklődők.

Ruzsics Ferenc kiemelte: a változatos programkínálattal, csalogató rendezvényekkel azt szeretnék elérni, hogy ezen a napon azok is meglátogassák a város múzeumait, akik egyébként nem járnak ilyen helyekre.
- Keszthely a múzeumok városa, számtalan érdekesebbnél érdekesebb kiállítással büszkélkedhetünk. Ezért megéri távolabbról is ellátogatni hozzánk, akár kimondottan erre az éjszakára is. Emellett jó lenne, ha a keszthelyi lakosok is megismernék, megszeretnék ezeket a múzeumokat és tárlatokat, hiszen azok az ő kikapcsolódásukat, szórakozásukat is szolgálják – tette hozzá a polgármester.

A jegyár felnőtteknek 1600, 14 éves kor alatti gyereknek 800 forint, ezért az árért az összes kiállítás és minden program látogatható. A körjáratban közlekedő Dottó városnéző kisvonat (mely 18 és 23 óra között óránként indul a Helikon Kastélymúzeum elől) hagyományosan most is ingyen szállítja a belépővel rendelkezőket, de egy hangulatos esti séta is jó megoldás az egyes helyszínek közötti közlekedésre.

megosztás
hozzászólások
Libás (2), fitt (1), Szemfüles egyesület (3), kábítószer (9), golf (11), Bibó Gimnázium (1), párbajtőr (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), boldog (1), balatongyorok jazz (23), ünnep (141), keszthelyi nyari jatekok (55), tranzakciós díj (1), karácsonyi képeslap (1), autó (3), Balaton Szinház (959), gépjármű (1), vitorlázás (37), diakhitel (7), ÉrtékTrend extra (7), homoszexualis (1), sarmellek (53), helyesírás (1), Naszádos Antal (1), karrier (1), Zalacsány (4), power-bank (1), Szent István ünnepe (3), Kovács Beatrix (1), Monitor konyhája (80), Fidesz (14), Halott pénz (1), Zalaszántó (2), VÉDA (1), Bagyinka Tímea (1), Örvényeshegy Piknik (3), ellenőrzés (2), Fodor Edith (3), republic (1), gyász (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), onkormanyzat (481), Rio 2016 (32), Bóka István (1), költségvetés (1), FINA vizes világbajnokság (1), angus marha (1), vízilabda (2), jövőkutatás (1), hatos lottó (93)