Múzeumi élménygazdaságot avatottak Keszthelyen

2013. április 24.
Az alapműveltség elképzelhetetlen a mezőgazdasági ismeretek, a mezőgazdaság múltjának megismerése nélkül, ezt szolgálja a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és a most átadott élménygazdasága - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Keszthelyen.

Fazekas Sándor a 192 millió forintos, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből száz százalékosan finanszírozott beruházás avatásán úgy fogalmazott: a több mint 200 éve Festetics György által alapított első agrár-felsőoktatási intézményből lett múzeumot jól kiegészíti a látványgazdaság.
Ez az értékőrző hely nemcsak színesíti a palettát, hanem bizonyára több látogatót is vonz a térségbe - tette hozzá.

 

Kitért arra is, hogy Szent György napja a magyar mezőgazdaságban az újrakezdés napja - egyúttal a Georgikon alapítójának, Festetics Györgynek a névnapja is -, de az újrakezdés a múzeumi látnivalókra is igaz, hiszen új élményeket kínál az ide érkezőknek.
Nehéz elképzelni mai ésszel, hogy abban a korban, amikor Magyarország erős mezőgazdasággal rendelkezett, de már nem tudta ellátni a tradíciókra épülő agrárium a bel- és külpiaci igényeket, amikor még nem volt vasút és út, szabályozatlan volt a Balaton, "egy felvilágosult főnemes úgy döntött, hogy létrehoz egy agrár-felsőoktatási intézményt". A régóta múzeumként működő helyszín a látványgazdasággal kiegészülve újra szerves egységet képez, ahogy azt egykor az alapító akarta - fogalmazott Fazekas Sándor.

 

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Festeticsek öröksége Keszthely létezésének alapját adja. Az agrárképzésnek a múzeum biztosítja a kulturális hátteret, amellyel tovább erősödik a felsőoktatás is.
A majormúzeum beruházását az operatív programnak a Balaton turisztikai attrakcióinak bővítését szolgáló keretéből finanszírozták, emellett megszépült a Balatoni Múzeum, jelentős összegből fejlesztik a Helikon Kastélymúzeumot, de több magánkezdeményezésű gyűjtemény is várja a városba látogatókat. Mindezt már csak a lovasturizmust szolgáló beruházásoknak kellene kiegészíteniük - mondta a közgyűlési elnök.

Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában is ritkaságnak számít a keszthelyi majormúzeum, ugyanis nagyon kevés mezőgazdasági épített örökségi emlék maradt másutt. Az élménygazdaság tovább emeli a múzeum értékét, de további 25 millió forintos pályázat révén szakmai programokkal is szeretnék megtölteni.

A nem egészen két év alatt, egy eddig kihasználatlan, közel egyhektáros területen kialakított élménygazdaságban őshonos gyümölcsök ültetvényei, veteményes és fűszerkert, baromfiól, istálló és játszópajta várja a látogatókat.

Az élménygazdaság átadásának keretében a felszentelés után Fazekas Sándor megkondította azt a harangot, amely az egykori Georgikonban az iskolacsengő szerepét töltötte be. A harangláb egyben azokra a georgikonosokra is emlékeztet, akik az utolsó, 1847-48-as tanév után a szabadságharc katonáiként vesztették életüket.

megosztás
hozzászólások
szakma (1), állatorvos (1), gerincvédelem (1), zivatar (1), test (1), gyilkosság (1), cégtörlés (3), diák (4), Főzzünk játszva (2), Tóth Levente (2), Marsalkó Dávid (1), pünkösdi regatta (5), állami (1), minisztérium (7), OKJ (1), állami támogatás (1), holokauszt (1), labdarugas (25), Z. Karvalics László (1), ötös lottó (101), Palinkas Robert (83), cipősdoboz (3), Gyarmati Noémi (1), Bock Bisztró (12), kalendarium (831), KiBeszél (14), Béres Attila (2), Darren Cranmer (2), erdekes (538), pedagógus (6), szüret (4), barista (3), debrecen uszo eb (16), telefon (3), halottak napja (1), képviselő-jelölt (5), gyes (2), himnusz (1), Burgonyakutatási Központ (2), La Montanara (1), aranyérem (1), helikon (41), Ferenc pápa (1), könyvbemutató (2), Babos Lajos (1), Bartha Gábor (34), paleo (13), okmányiroda (1), pszichoterápia (1), Koósz Attila (1)