Multikulturális Hévíz – ez a jövő!

2013. február 10.
Az idegenforgalomért végzett munkájáért Könnyid László, a Hotel Európa Fit igazgatója kapta tavaly a Hévíz Város Turizmusáért díjat. Erről és a hévízi sikerekről, az orosz vendégek jelenlétéről beszélgettünk a szakemberrel amolyan szezonindításként.

– Hévíz turizmusa állandóan változik, ez elmondható a vendégek összetételéről is. A kínaiak és az arabok nem maradnak itt több napra, már az is nagy szó, hogy belevették Hévízt a körutazásukba, olyan nagyvárosok mellé, mint Prága, Bécs, Pozsony vagy Budapest. Nem számíthatunk kínai látogatók tömegeire, ez nem is realitás, arabok pedig egyelőre nincsenek a városban. Az orosz vendégeknél nem szabad elkövetnünk azt a hibát, amit a csehek: Karlovy Varyból ugyanis elkoptak az oroszok mellől a németek, csak az oroszokra koncentráltak. Tizenöt év után már nem annyira izgalmas nekik a cseh fürdőváros. Ezen jól költő és a turizmusnak fontos vendégek egy része most Magyarországra jön, többek között Hévízre is. Nekik ez új desztináció, de nem szabad elfelejtenünk a német vendégeket sem, ők is fontosak – hangsúlyozta a szakember. – Nemzetközi példák mutatják, hogy megférnek egymás mellett az oroszok és a németek. A környék fürdőit, így Sárvárt, Zalakarost és Kehidakustányt is látogatják az orosz vendégek, de Hévíz közkedvelt, központi helyszínük. A reptéren is várható, hogy megjelennek majd orosz járatok. Egy 180 fős gépről például biztosan jut az említett városoknak is vendég, ezzel nem lesz gond, de a többség hozzánk jön. Mi egyéni csomagokat, árakat találtunk ki nekik, elfelejtettük a törökök által alkalmazott tömegárazást, amelynek lényege, hogy tucatszámra, alacsony áron várják az oroszokat. Nem szabad áron alul eladni Hévízt, bár nemzetközi összehasonlításban még van ezen javítanivalónk – mondta Könnyid László.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy lenne létjogosultsága a minőséget kínáló luxuskategóriának, egy ilyen üzletsor megnyitásának. Több ilyen áruház kellene a városban, mert az oroszok átmennek Bécsbe vásárolni, ott hagynak nagyon sok pénzt, ami nálunk is maradhatna, bár már van néhány minőségi üzlet.

Díj az egyik alapítónak
A Hévíz Város Turizmusáért díj tulajdonképpen életműdíj, bár furcsa lehet 35 évesen kiérdemelni.
– A díj érdekessége, hogy én is benne voltam az alapításában, amikor a Hévíz TDM Egyesület elnöke voltam. Immár negyedik alkalommal adták át, tavaly pedig az elnökség engem tisztelt meg a díjjal. Az elismerést az kaphatja meg, aki sokat tesz Hévíz turizmusáért, a háttérben erőn felül, folyamatosan és hosszabb távon tevékenykedik. Ez szakmai elismerés, nem a politika által adományozott díj – nyilatkozta a Monitornak Könnyid László, aki nemcsak szállodaigazgatóként, hanem a turizmusért felelős külsős alpolgármesterként és a Hévíz–Balaton repülőtér felügyelőbizottsági elnökeként is sokat tett azért, hogy a város turizmusa dinamikusan fejlődjön.

Apropó, politika…
Két évet töltött alpolgármesterként a szakember Hévízen
– Felkértek, és én elvállaltam, segíteni szerettem volna, és segítettem is a városnak. Az alpolgármesteri titulus rangot adott a városnak, jelezte, hogy Hévíznek mennyire fontos az idegenforgalom. Csak egy példa: Berlinben volt egy nemzetközi előadás, ahol német nyelven tartottam bemutatót. A sajtó nagyobb érdeklődést mutatott, hogy egy alpolgármester, egy politikus beszél a turizmusról. Nem vagyok szalagátvágós típus, a háttérből szeretek dolgozni – tette hozzá Könnyid László.

megosztás
hozzászólások
Balatongyorok (136), ötös lottó (101), Művészetek völgye (7), husvet (14), jogszabály (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Otthon Centrum (1), Liszkay (2), gyermekszám (1), kalendarium (831), nő (2), vírus (1), euronews (1), footgolf (1), rezsi (18), betegség (12), étterem (11), ÉrtékTrend extra (7), Csángó Zsuzsa (1), Könnyid László (1), Giro d'Italia (1), oktatas (347), Naszádos Péter (12), Bródy János (1), lotus (1), Bartha Gábor (34), Reischl-sörház (1), miniszterelnök (2), sztárportré (3), újszülött (1), himnusz (1), hulladék (3), egyház (2), halottak napja (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), KDNP (1), munka (11), fagylalt (6), DK (13), sárkányrepülő (1), Magyarország tortája (1), Magyarország szépe (1), 3D (1), Amazon (3), szakács (1), dohany (15), természet (2), vasárnapi nyitvatartás (1), ló (1), Festetics kastély (139)