Múlt és jövő találkozása Keszthely belvárosában

2011. május 14.
Értékes középkori és római régészeti emlékek kerültek elő a föld alól Keszthely Fő terén, melyek alátámasztják a város több évszázados múltját, és meghatározhatják a belváros leendő arculatát is. A városvezetés fontosnak tartja a leletek méltó bemutatását, melyekkel a tér látványos elemekkel gazdagodik majd.

Az ásatások során rábukkantak a középkori várfalra, annak egy bástyájára és a kaputoronyra a plébániatemplom közelében, valamint egy római épület romjaira. Emellett több értékes tárgyi emlék is előkerült.

Az építészeti emlékek egy részének látványos bemutatását tervezi a város; a műemlékhatósággal és régész szakemberekkel együttműködve jelenleg is zajlik a tervek átalakítása ennek az igénynek megfelelően. Az új elképzelés szerint a modern elemek mellett markánsan megjelenne a település ősi voltára való utalás a téren; a múlt és a jelen harmonikus összekapcsolódása emeli majd a belváros attraktivitását. Az új körülmények miatt szükséges áttervezés és az ezzel járó engedélyeztetési eljárás okozhat időbeli változást a kivitelezés ütemtervében.

A munkálatok állásáról

A gimnáziumban zajló érettségi vizsgák miatt – az iskolaigazgató kérésére – a főtéri munkálatok átmenetileg szüneteltek néhány napig, de a május második felétől a kivitelező a gyorsabb munkavégzés érdekében hétvégén is dolgozik majd.

A templom állványozása jelenleg is folyamatban van, hamarosan megkezdődhet a torony felújítása. Eközben zajlik az új közművek lefektetése a téren, és a Várkert átalakítása.

A kamerák és sorompók felszerelésével, a parkoló-automaták beindításával a piac területén – az eddigi próbaüzemet követően – május 16-ától hivatalosan is megkezdi működését a P1 belvárosi nagyparkoló. Az Unterberger utca alsó szakasza ettől a naptól kétirányú, mely lehetővé teszi a piaci parkolóba való be- és kihajtást. A városvezetés ígéretének megfelelően a várakozás első órája ingyenes lesz ezen a területen.

megosztás
hozzászólások
diák (4), korcsolya (4), antsz (15), luxus (4), eltűnt (5), EU (14), Radnóti Miklós (1), hazassag (6), nagyik karácsonya (1), csillaghullás (2), medve (1), Lel Ki Főzde (1), kollégium (1), egyház (2), e-kereskedelem (1), Pampetrics György (21), pszichoterápia (1), uzemanyag (24), Cseh László (1), zene (23), emléknap (1), vívás (1), Giro d'Italia (1), olimpia (152), okmányiroda (1), vízilabda (2), piac (6), Love your belly (2), vízimentő (5), daganat (6), fogyasztóvédelem (1), KDNP (1), Jazz Fiesta (2), KiBeszél (14), Révai Gábor (1), Hévízi-tó (1), kereskedelem (1), Kardos Gábor (6), Taliándörögd (1), állatorvos (1), Bálint NatáLia (2), tavasz (1), Márki Péter (1), hűtőgépcsere-program (1), jogosítvány (1), Udvaros Dorottya (1), termálfürdő (1), tűzijáték (1), Szeiler Gábor (1), Palinkas Robert (83)