Most érdemes horvát nyaralót vásárolni

2011. augusztus 14.
Akinek pénze van, és a horvát tengerparton szeretne nyaralót vásárolni, érdemes mihamarabb belevágnia, mert Horvátország uniós csatlakozásával várhatóan jelentősen emelkednek az ingatlanárak.

Szemesi Róbert zágrábi ingatlan-tanácsadó a MTI-nek elmondta: minden országban emelkedtek az árak az uniós csatlakozás után. Horvátországban ez annál is inkább várható, mert az idegenforgalom nagyon erős, szinte az egyetlen ország, ahol a válság közepette nem csökkent a turisták száma, sőt nőtt, így az ingatlanok is megtartották az árukat. A nagyobb idegenforgalmi ingatlanok ára várhatóan növekedni fog, ami húzza magával a többiét is, s várhatóan az ingatlanokból származó bevétel is nőni fog. Hozzátette: ahol volt is árcsökkenés, nem olyan jelentős, mint más országokban, s az áremelkedés várhatóan jóval magasabb lesz, mint a válság miatti visszaesés volt.
Az ingatlanok a legjobban az Isztrián tartották meg áraikat, az emelkedés is ott indult meg először; nagyon sok olyan korábbi építésű ingatlan van - családi és hétvégi házak, apartmanok -, amelyeket már négyzetméterenként 3 ezer euróért is árulnak. Korábban 1.000 eurótól is lehetett kapni, most már 2.000-3.000 euró között vannak az árak - mondta Szemesi Róbert.
Dalmáciában kissé lassúbb a folyamat, de már ott is tapasztalható, hogy mennek fel az árak; egy jachtkikötőt például török befektetők a becsült érték többszörösén vásároltak meg. Ez nem meglepő, vélekedett az ingatlan-tanácsadó, hiszen ha valaki most akár dupla árat is fizet, még mindig olcsóbban kapja meg, mint az uniós csatlakozás után, amikor az árak valószínűleg a mostani legalább háromszorosára növekednek.
Az árak erősen szóródnak, egy kisebb nyaralót négyzetméterenként 1.000 euróért is meg lehet vásárolni, de annak mindig van valamilyen kisebb-nagyobb szépséghibája - mutatott rá. Dubrovnyikban vagy Opatijában ugyanakkor legalább 4-5 ezer euróval kell számolni, sőt négyzetméterenként 6-7 ezer euróért is keltek el ingatlanok. Ezertől hatezer euróig tehát minden van a piacon, attól függ, hogy hol és milyen állapotban található az ingatlan.
Magyarországról nagyon sokan szeretnék valamit vásárolni Horvátországban, az érdeklődés a válság alatt kicsit csökkent ugyan, de folyamatos - mondta Szemesi Róbert. A befektetői környezet az ingatlan-tanácsadó szerint még nem annyira barátságos, mint az uniós országokban. A helyi önkormányzatok támogatása még gyengébb, a jogrendszer viszont már elég jó, de maradtak még tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok, amire ügyelni kell.
A megfelelő papírokkal rendelkező telkekbe, ingatlanokba azonban érdemes a közeljövőben befektetni, mert biztosan felmennek az árak - hangsúlyozta a tanácsadó. A következő két-három hónapban már drágábbak lesznek az ingatlanok, mint két-három hónapja voltak, de jobb árak lesznek, mint később. A befektetési célú vásárlásoknál azonban figyelembe kell venni, hogy ha valaki meghatározott időn belül eladja az ingatlant, plusz adót kell fizetnie egyes fajta ingatlanokra - hívta fel a figyelmet Szemesi Róbert. mti

megosztás
hozzászólások
ponthatar (6), gasztroblogger (2), Joós Attila (1), Bóka Péter (1), Semmelweis Egyetem (1), TDM (3), bolt (3), ló (1), parkoló (4), szolárium (1), béremelés (2), vívás (1), korcsolya (4), shotokan (1), ajándék (8), felveteli (29), Télikert (5), túlsúlyos (3), szauna (2), boksz (3), Street Festival Keszthely (1), test (1), Radnóti Miklós (1), Rtime (5), kormánymegbízott (1), Brüsszel (1), gyógytornász (1), Rezi (1), világnap (1), FINA vizes világbajnokság (1), tengerpart (1), szalloda (59), Oláh Péter (2), Rézsó Tamás (6), Eurovíziós Dalfesztivál (1), 3D (1), állami (1), ünnep (141), Spar (1), paralimpia (4), Szabó Ilona (1), Havasi Bálint (13), Cserszegtomaj (124), Márton nap (1), sztár (2), köztársasági elnök (1), Szemfüles egyesület (3), Gyertyánági Endre (1), csillaghullás (2), vízilabda (2)