Mofetta Hévízen? Miért ne?

2011. október 13.
Ma már méltó helyet tölt be a gyógyászatban a száraz szén-dioxid-gáz is mint fizioterápiás tényező. Képzelje el, hogy belép egy medencébe, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb szén-dioxid-gáz van. Kipróbálná?

Nagyon fontos a megelőzés, a szűrési tevékenység, ugyanis csaknem kétszázezer ellátatlan érbeteg van hazánkban, ők vagy nem tudnak betegségükről, így nem is kezeltetik magukat, vagy nem szükséges még náluk sebészi terápiát alkalmazni.

Az érbetegek kezelése komplex terápiát igényel, amelybe beletartozik a belgyógyászati alapbetegségek gyógyítása, az érbetegség által kialakult tünetek gyógyszeres kezelése, valamint a műtéti beavatkozás, amennyiben szükséges – mondja dr. Hontvári Lívia, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház belgyógyász szakorvosa. A gyógyszeres és sebészeti kezelés mellett nagyon fontos a tüneti terápia a betegek életminőségének javítása céljából. Ebben a kiegészítő konzervatív kezelésben nyújt segítséget a hévízi gyógyfürdő, ahol több száz éves hagyományokat alkalmazva, korszerű szakmai elvárásoknak megfelelő környezetben várják a gyógyulni vágyókat.

Az érbetegek alapterápiája is kiegészülhet fizioterápiával. Dr. Hontvári Lívia elmondta: a fizioterápia során a természetes kezelési lehetőségekre helyezik a hangsúlyt: a mozgásterápia, a fizikai energiák alkalmazása, a masszázsterápia mellett a balneoterápia is jelen van. Újdonság Hévízen egy szén-dioxidos gázfürdőként működő gyógykabin, amely a természetes mofettakezeléshez hasonlóan kiaknázza a szén-dioxid érrendszeri hatásait. Hazánkban csupán egy helyen, Mátraderecskén található olyan természetes szén-dioxid-gázfeltörés, amely az emberi szervezetre jótékonyan hat, viszont nem mindenki teheti meg, hogy elutazzon a Mátrába. A hévízi gyógykabinba beülve a testet a mellkas magasságáig lepi el a gyógygáz, és kifejti hatását.

Milyen hatása van a kezelésnek a szervezetünkre? Növeli a szív verő- és percvolumenét, hosszabb távon csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket, javul a vérkeringés. A hatás kapillármikroszkópos vizsgálattal jól demonstrálható, és nemcsak a bőrre és bőr alatti kötőszövetre terjedhet ki, hanem a belső szervekre is.

Az alkalmazását kúraszerűen ajánlják, 10-15 kezelést javasolnak, egy alkalommal 25-30 percig tart a kezelés. A gáz, mint a levegő, a ruházaton is áthatol, ezért egy könnyű és kényelmes, pamut vagy más természetes anyagú öltözet szükséges.

A gázfürdő után a bőr kipirulása, a verejtékezés fokozódása, erőteljesebb szívkontrakciók, a légzés mélyülése következik be, a kezelést követően a páciens kellemesen elfárad. Belgyógyászati vizsgálat előzi meg a kúrát, amely háziorvosi beutalóval is elérhető. A gázfürdőkezelés viszont térítési díj mellett vehető igénybe.

megosztás
hozzászólások
shotokan karate (3), Mátrai Gabriella (2), egészség (131), Bezerics (1), luxus (4), 2016 (2), kiállítás (16), TRX (22), keszthelyi-hegység (1), tornádó (1), dunantul (23), Balatongyorok (136), Rúzsa Magdi (1), téligumi (1), érettségi megoldás (5), Ugrimanók (1), vasárnapi pihenőnap (3), Halott pénz (1), KiBeszél (14), költségvetés (1), golf (11), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Partics Roland Hunor (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), horgász (5), fitt (1), keresztény (2), diakhitel (7), Varga Terézia (1), Tóth Levente (2), Bányai László (2), erettsegi (72), terápia (4), zene (23), szabadsag (2), Benkő Lívia (1), szalloda (59), Burgonyakutatási Központ (2), kereszt (1), Krepsz Zoltán (38), tengerpart (1), béremelés (2), Udvaros Dorottya (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), boksz (3), gasztronómia (5), gyógyfürdő (6), Street Festival Keszthely (1), egyetem (188), menekült (1)