Mitől jó egy télikabát?

2022. január 07.
Azt, hogy egy télikabát jó, vagy nem jó, leginkább talán az határozza meg, hogy a bolygónknak melyik részén fogjuk viselni télidőn.

 

Jégcsapos szemöldökkel egy grönlandi kutatóbázison, vagy esetleg Kongóban? Mindkét hely más-más télikabátot követel meg. Az egyszerűség és az átláthatóság kedvéért mi most maradjunk a hazai időjárási viszonyoknál, és nézzük meg, melyek az ideális télikabát főbb ismérvei.

Az alapanyag
A télikabátunk legyen olyan, mint egy réteges páncél! A külseje dacoljon a természet elemeivel, jól állja a szelet, az anyaga legyen strapabíró és vízlepergető. A belseje kellemesen ölelje körbe a viselőjét és a kettő között mindenképpen legyen egy nem túl vastag bélés, ugyanis a puha, jó minőségű bélés a jó télikabát kulcsa. Ha ilyennel van dolgunk, pillanatok alatt átmelegszünk, amint magunkra öltöttük. A kabát különféle anyagainak illesztése (például varrás) legyen pontos, illetve erős és tartós, maradjon egyben akkor is, ha például sportolunk. A gyártás során felhasznált alkotórészek pedig működjenek megbízhatóan. A gombokkal általában nincs gond, de az rendkívül bosszantó tud lenni, ha például a cipzár rendszeresen megakad, vagy az alátét anyag folyton becsípődik amikor felhúzzuk. Ezeket mindenképpen ellenőrizzük vásárlás során.

A fazonja és a színe
Tárgyalásra igyekszünk a télikabátban, vagy éppen az erdőt járnánk benne? Választáskor lebegjen a szemünk előtt, hogy hol fogjuk viselni a kabátunkat. Az ideális természetesen az, ha a szélsőséges esetekre van legalább két télikabát a gardróbunkban. Kirándulásokra, sporttevékenységekhez, egy síkabát lehet a megfelelő választás, míg az elegánsabb darab az legyen egy szövetkabát, esetleg egy sportosan elegáns télikabát. A fazonja lehet hosszított, normál, vagy akár derékig érő is. Ezt leginkább a testi adottságok határozzák meg. A hosszabb kivitelek magasabb „védettséget” biztosítanak a téli fagyok ellen, és elegánsabbak is. A normál verzió viszont a kényelmesebb mozgás komfortjával kecsegteti viselőjét. Autóvezetéskor a hosszabb kabát nem túl szerencsés választás, bár sokan leveszik ilyenkor a kabátot, és az autó fűtésének komfortjára bízzák magukat. Az autó csomagtartójában egyébként alapvetően jó, ha vannak meleg ruhadarabok, mivel a téli időszakban az útviszonyok miatt jóval gyakoribbak a balesetek, vagy a lerobbanások.

Színek terén a kínálat szintén igazodik ahhoz, hogy a kabátok könnyen kombinálhatóak legyenek a többi ruhadarabunkkal, illetve hogy hosszú távon beleférjen a ruhatárunkba. Éppen ezért leginkább a fekete, barna, szürke, kék és zöld kabátok vannak túlsúlyban, ezeknek is főként a sötétebb árnyalatai. Mindezek ellenére időről-időre megjelennek élénkebb színű télikabátok is, így már csak rajtunk múlik, milyen színben szeretnénk pompázni. Érdemes néha bevállalósabbnak lenni ezen a téren, és meghökkenteni a közönséget valami újjal (például piros, vagy sárga).

A szükséges extrák
Ha anyagában, színében, fazonjában úgy érezzük, hogy megtaláltuk az ideális kabátot, vizsgálódjunk még egy picit tovább. Ami télvíz idején nagyon jól jön, az a kapucni. Még akkor is, ha az alatta lévő pulóveren már van egy. A pulóverek kapucnija ugyanis (a sapkákhoz hasonlóan) általában néhány perc alatt átázik. A kabát „sisakja” azonban merőben más anyagból készül, így, ha még alatta van a felsőnk kapucnija, vagy akár egy meleg sapka, nagyobb az esélye, hogy a hajunk megússza szárazon. Azt azért mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az elegáns kabátoknak, szövetkabátoknak nem barátja a kapucni. Ezekre a helyzetekre kínálnak megoldást az esernyők.

A férfiak másik nagy elvárása egy kabáton, a zsebek megfelelő száma. Hiába van a nadrágon zseb, farzseb, oldalzseb, bizony a kabátra is kell belőle. A férfiaknak nincs retiküljük, mint a hölgyeknek. A hölgyek a kis táskájukban megmagyarázhatatlan módon egy szekrénysornyi „kincset” képesek elhelyezni, amit a férfiak a zsebeikkel oldanak meg. A sok zseb praktikus, még akkor is, ha nyolcat kell átnézni az ajtó előtt toporogva, mire megtaláljuk, melyikbe rejtettük a kulcsunkat.

A méret
Ez a paraméter kulcsfontosságú! A kabát hatékonyságát újabb és újabb ruharétegekkel tudjuk fokozni. Az ideális aláöltözethez pedig hely kell. Extrém hideg esetén, ha egy pólót, egy vékony és egy vastag pulóvert felveszünk, már eleve úgy nézünk ki, mintha kabátban lennénk. Erre az aláöltözetre jön még rá a „páncélzat”. A kabát kiválasztásakor érdemes sok rétegre próbálni, vagy kalkuláljuk bele, hogy több réteg ruhának is legyen még hely alatta. Hiába menő a kabátunk megjelenése, ha nem tudjuk összehúzni magunkon vagy feszül hónaljban, esetleg mozgásképtelenné válunk benne, akkor nem tudjuk igazán kiélvezni a kabát hőtartó képességét sem. Ha konfekcióméretek vagyunk, nincs nehéz dolgunk, hiszen tudunk válogatni a kabátok közöt, és méretben is könnyedén találunk magunknak megfelelőt. Jó hír viszont azok számára, akik túlnőttek a konfekció méreten, hogy léteznek olyan üzletek, ahol a méretek ott kezdődnek, hogy 2XL.

Mivel a télikabátunkat legyen belőle akár több darab is, évente csupán két hónapig hordjuk, így ha valóban minőségi darabot választunk és egy kicsit oda is figyelünk rá, akkor egészen bizonyos, hogy hosszú évekig támogat majd minket még a legzordabb időjárásban is.

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
monitormagazin (107), bolt (3), művészet (1), szuperhold (1), kutatók éjszakája (1), alakformálás (6), cigaretta (13), tenisz (3), Jobbik (10), Magyarország szépe (1), TRX (22), Golgota Baptista Gyülekezet (1), torkos csütörtök (3), EU (14), helikon (41), szerencsejatek (630), nyelvtanulás (3), kormanyhivatal (93), jég (5), párbajtőr (1), Palya Bea (1), Szemfüles egyesület (3), Nagymező Gyenesdiás (1), munkaviszony (1), idojaras (262), Bedő Beáta (10), margaret thatcher (1), vitorlásverseny (30), Március 15 (2), család (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Horvath Terez jegyzo (29), korhaz (99), Tata (1), diák (4), relaxáció (1), Playboy (1), Via Hotel (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), bezárás (1), macska (1), Ranolder (1), tranzakciós díj (1), Zalai Kutyasuli (1), jóga (1), proa (1), kiállítás (16), Márton nap (1), ingatlan (12), Varga Endre (4)