Mit nézzünk meg a motorgumin motorozás előtt?

2018. február 20.
Ahogy megérkezik a tavasz, a motorosok egyre nagyobb számban vannak jelen az utakon és évről évre felfedezik a járgányukban rejlő lehetőségeket és fitogtatják annak erejét.

Azonban azt csak az igazán tapasztalt motorosok tudják, hogy milyen fontos, hogy megfelelő minőségű motorgumival induljunk el otthonról.
A megfelelő motorgumin ugyanis a közlekedés biztonsága és a testi épségük is múlik. A gumi a motor egyik legfontosabb eleme, hiszen ez az a rész, amely közvetlenül érintkezik a talajjal. Lehet nekünk bármilyen jó és menő motorunk, ha ócska, elhasznált gumikkal van felszerelve.

Használt vagy új motorgumit vásároljunk? Hogyan kell tárolni őket?

Árát tekintve természetesen sokkal olcsóbb egy használt abroncs. Azonban jobb észben tartani, hogy az abroncsok esetén általában igaz az a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. Tehát ha valaki használt abroncsot árul, akkor gondoljunk egyből arra, hogy mi az oka annak, hogy az illető el akarja adni a használt abroncsait? Valószínű az ő elvárásainak már nem felel meg. Ezért nem biztos, hogy nekünk meg kéne vásárolnunk.

Bár természetesen ki lehet fogni olyan motorgumit is, amely gyakorlatilag hibátlan és alig használt, mert lehet, hogy az illető éppen rossz méretű abroncsot vásárolt. Azonban nem ez a jellemző, ezért használt gumi vásárlás esetén mindenképpen vigyünk magunkkal egy olyan személyt, aki le tudja ellenőrizni, hogy az abroncs valóban jó állapotban van-e. A motorgumi is egy, azon dolgok közül, amelyekre tényleg érdemes költeni, hiszen lehetséges, hogy az életünk fog múlni azon, hogy egy csúszós úton milyen minőségű abronccsal indulunk el.

Ha a motorgumik megfelelő karbantartásáról beszélünk, az első és legfontosabb, hogy megemlítsük a megfelelő tárolás fontosságát. Mivel a téli időszakban csak a legmerészebb motorosok indulnak útra és a legtöbben nem is használják a járgányaikat, szükséges, hogy ilyenkor az ajánlásoknak megfelelően helyezzük el a gumikat.

A gumiabroncsokat óvni kell a melegről, a napfénytől, a nedvességről, a kosztól és minden olyan szennyeződéstől, amely károsítaná állapotukat. Óvjuk tehát mindenféle fékfolyadéktól, olajtól, oldószertől, hogy biztosan ne essen semmi bajuk, amíg nem használjuk újra őket.

Érdemes télen motorozni?

A nagyon hideg, zord időjárás a legtöbb motorost eltántorítja attól, hogy kitolják járgányukat a garázsból, ám sokan még ilyenkor sem tudnak lemondani a motozás öröméről. Egyesek vannak olyan vakmerőek, hogy a legnagyobb hidegben és hóban is képesek útra kelni. Nekik érdemes beszerezni azokat a kiegészítőket amelyek segítségükre lehetnek a hideg időjárásban.

Az egyik ilyen a kézmelegítő zsák, illetve a lábtakaró ponyva, amelyek nélkül szinte elképzelhetetlen lenne a téli motorozás. Ilyen időjárásban célszerű sűrűn átmosni a motort meleg vízzel, illetve ügyelni kell a megfelelő korrózióvédelemre is. A motorozást kedvelők általában tisztában vannak azzal, hogy ilyenkor még jobban oda kell figyelni a biztonságos vezetésre. Kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és fékezéseket, valamint a gyors kormányozást.

A jeges, havas úton a motorgumik is sokkal előbb megcsúsznak és egy motor sokkal könnyebben keresztbe tud állni az út közepén, mint mondjuk egy személygépjármű. Nem elég tehát, hogy a motorokat megfelelően fel kell készíteni a hideg időjárásra, de vezetési stílusunkon is finomítani, változtatni kell. Sokkal finomabban döntsük be a motort kanyarodáskor, fékezés során pedig folyamatosan adagoljuk a fékerőt, hogy az abroncs megfelelően tapadni tudjon akár a csúszós úthoz is.

Motorozás előtt mindig ellenőrizzük az abroncs állapotát, hogy nincs-e rajta sérülés. A motorgumik élettartama több tényező függvénye. A motorgumi minősége múlik a gyártón, az anyagösszetételen, a szerkezeti jellegzetességeket és persze a megfelelő karbantartáson és tároláson. Szakértők szerint maximum 10 év az az időtáv, amelyen túl semmiképp nem ajánlatos használni egy-egy motorgumit.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Magyar Államkincstár (2), alkohol (4), Cserszegtomaj (124), Novinszky Petra (1), egeszsegugy (266), Visionet (1), Tóth Gergely (1), Koósz Attila (1), labdarugas (25), Semmelweis Egyetem (1), vegetariánus (1), sárkányrepülő (1), kultura (22), levendula (2), Kapolcs (1), túlsúlyos (3), ajándék (8), Könnyid László (1), választás (46), traffipaxrendszer (1), Jobbik (10), Clemens Zsófia (1), keszthely (3983), mentő (9), vízkereszt (1), Kvárta Mátyás (44), Hegyi Roland (HR) (5), drogmentes (1), Babos Lajos (1), police (513), nyugdij (8), táska (1), Gelencsér Kálmán (2), magyar dal napja (8), Szent Mihály (1), nyelvtanulás (3), gyógyítás (2), Szent István ünnepe (3), Halott pénz (1), ország torta (1), Bocuse (3), karácsony (20), diploma (4), fagylalt (5), operatőr (1), időkép.hu (2), fitt (1), étel (3), Ékszertáska (2), onkentes (3)