Mintaszerű összefogás a 22 zalai település turisztikai projektje

2012. július 23.
Mintaszerű összefogással hozta létre 22 zalai kistelepülés azt a turisztikai projektet, amely a határmentiségből adódó egykori hátrányokat próbálja előnnyé kovácsolni az érintetlen természet és a hidegháborús bunkerek bemutatásával - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn a Zala megyei Kerkaszentkirályon.

Fazekas Sándor a "Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén" című projekt zárókonferenciáján arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a rendszerváltásig elzárt térség korábbi hátrányos helyzetében ma lehetőségeket fedezett fel. Az érintetlen természeti környezet és a hidegháború idején épült majd elhagyott bunkerek vonzerőt jelenthetnek a látogatóknak, ám a helyi termékek kínálatát is hozzátéve mintaszerű összefogást valósított meg a résztvevő 22 kistelepülés.
A 121,5 millió forintos európai uniós támogatással megvalósított programot a miniszter eredeti ötletnek nevezte, miután a Mura és a Kerka vízi turizmusát és a térség természeti értékeit egy kuriózummal összekötve kívánják megmutatni.
A miniszter utalt rá, hogy tavaly döntöttek az egyedülálló nemzetközi kezdeményezéssel öt európai államot is érintő Duna-Mura-Dráva bioszféra rezervátum létrehozásáról. Hozzátette, hogy ezekben a szerveződésekben a természeti és a tájértékek megőrzése mellett "az ember is megkapja azokat a lehetőségeket, amelyek által boldogulhat".
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt is elmondta: a Mura és a Kerka vidékét érintő programhoz a megyei önkormányzat biztosított önrésztámogatást a településeknek. Hasonló célra Zalában mintegy 50 millió forintos pályázati keretet nyújtottak.
A nyugat-dunántúli régió turisztikai fejlesztéseiről szólva beszélt arról, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a kulturális örökség megőrzésére kiírt pályázatok jelentős összegeket nyertek, Zalában azonban a Festeticsek örökségét bemutató korábbi pályázat sikertelen volt, de néhány napon belül döntés várható arról, hogy ez is kiemelt projektnek minősülhet.
A régióban a mostani hétéves uniós tervezési időszakban összesen 38 milliárd forintot fordíthattak turizmust támogató kiírásokra, ezen belül is Zala a gyógyfürdői jóvoltából az egészségturisztikai területen vezető szerepet játszik. Manninger Jenő kitért arra is, hogy a megváltozott szerepkörű megyei önkormányzatnál már készen áll munkaanyagként a turisztikai fejlesztési terv, amely éppen a kisebb települések fejlesztési feladataira helyez az eddiginél nagyobb hangsúlyt.
Pál Zoltán, Kerkaszentkirály polgármestere és egyben a térséget átölelő projekt menedzsere kifejtette: összesen 144,5 millió forintból valósították meg elképzeléseiket. Európai uniós forrásból 121,5 millió forint támogatást nyertek, a települések önrészeként szereplő 23 millióhoz pedig 11,5 millió forintot biztosított a megyei önkormányzat.
A program részeként kilenc új kikötőhelyet létesítettek a raftingolók számára a Murán és a Kerkán, a vízi természetet bemutató két tanösvényt jelöltek ki, Kerkaszentkirályon csoportok kiszolgálására alkalmas rafting bázist is építettek. Molnáriban látogatóközpontot hoztak létre a Mura élővilágának bemutatására, Kiscsehiben vidramegfigyelő állomást állítottak az ottani tó partjára, Tótszerdahelyen és Molnáriban a vízi turizmust kiszolgáló létesítményeket fejlesztették.
A bakancsos turisták kiszolgálására három településen információs központot hoztak létre, hét helyen kilátót állítottak, a túraútvonalak mentén pedig szabadidőparkokat és tűzrakóhelyeket, valamint tanösvényeket létesítettek. Az itt kitalált bunkerturizmus keretében Páka és Lovászi területén kiásták az egykori futóárkokat, megtisztították a bunkereket, valamint látogathatóvá tettek egy három kilométer hosszú légópincét.
Pál Zoltán úgy fogalmazott: a térség periférikus helyzetéből adódó hátrányokat, a kistelepülések válságát, a megyén belüli kiugró munkanélküliséget és a nagymértékű elvándorlást hátrányként élték meg. A horvát és szlovén határ menti fekvés, a multikulturális tér, a természet közeli környezeti állapot és a helyi közösségek ereje azonban lehetővé tette az összefogást, így jelölték meg elsődleges fejlesztési célként a turizmust. mti

megosztás
hozzászólások
Fidesz (14), beruházás (2), vívás (1), alkalmassági (1), sarmellek (53), Ruzsics Ferenc (434), menekült (1), ponthatar (6), étterem (11), Tar Ferenc (3), Divinyi Tamás (4), Halott pénz (1), autóbusz (1), polgármester (153), szakács (1), táplálkozás (1), Szabó Ilona (1), Pálfi Attila (1), repülőtér (21), erettsegi (72), Tóth Xénia (6), Balaton-átúszás (1), Balaton átúszás (5), adó (6), 3D (1), nav (29), traffipax (4), Balsai Móni (1), La Montanara (1), koktél (1), Budapest (3), drog (3), mav (25), Bradley Cooper (1), telefon (3), sztár (2), cukorbetegség (2), Don (1), magyar (1), punkosdi regatta (9), programajánló (19), menza (2), barista (3), Pálfi László (1), Happy Dixieland Band (8), horgász (5), Magyar Telekom (1), gyógyfürdő (6), VÉDA (1), Zala Volán (1)