„Minél pontosabb a diagnosztika, annál célzottabb a terápia”

2012. augusztus 16.
Elsősorban a váz-izomrendszeri fájdalmak objektív diagnosztizálására és kezelésére alkalmazzák azt az egyedülálló berendezést, amely a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban kapott helyett. Seregély Judit, az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornásza, a Spineliner gerincelemző- és korrigáló redszer forgalmazója és kizárólagos oktatója Magyarországon mutatta be a Spineliner készüléket és tartott 2 napos elméleti és gyakorlati oktatást a Hévízgyógyfürdő gyógytornászainak.

A diagnosztikai, analizáló és terápiát nyújtó orvostechnikai berendezés egy igen bonyolult szoftvercsomaggal rendelkezik. Az aktuális izomfeszültségi pontokat, az izomzatban lévő frekvenciakülönbségeket tudják vele bemérni, melyek grafikus formában jelennek meg egy monitoron, segítve ezzel a terapeutákat a pontosabb diagnózis felállításában. Ennek alapján történhet aztán a kezelés, amely lehet önálló vagy kiegészítő terápia is.

Igen széles alkalmazási terület

Kitűnően használható a lágyrészekben fellépő fájdalmas zónák kezelésénél, nyak-, hát- és derékfájás, porckorong elváltozások esetén, valamint különböző sportsérülések, így  Achilles-ín,  tenisz- és golfkönyök kezelésében. Ezek mellett hatásos fejfájás és izomgörcs esetén is.

Varga Teréziától, a Hévízgyógyfördő Kórház vezető gyógytornászától megtudtuk azt is, hogy egyenlőre a gyógytorna mellett kiegészítő kezelésként alkalmazzák a különleges műszert, amely hazánkban csupán 4-5 helyen található.
 Van a készüléknek egy betegoktató programja is, amely lehetővé teszi, hogy fantasztikus anatómiai ábrák és animációk segítségével tudjuk elmagyarázni a pácienseinknek betegségük hátterét. Szándékunk, hogy a heti rendszerességgel működő Gerinciskolában is felhasználjuk, bevezetjük ezt a programot, így még színvonalasabb oktatásban részesülhetnek betegeink - emelte ki a gyógytornász.

Fájdalommentes és nincs káros kisugárzása, mellékhatása

A berendezés legnagyobb előnye, hogy a pontos diagnosztika után beállítja a szükséges terápiát. Egy számítógéppel van összekapcsolva, így ki van zárva a fájdalom, a rendszer biztonságos. A Spineliner nem okoz a környezeti hatásoknál nagyobb behatást a szervezetre, mert a maximálisan alkalmazott erő nem haladja meg a 2,4 bar-t és a használt frekvencia is kisebb, mint 12 Hz.

A terápia végén, az ellenőrző mérés megmutatja az új státuszt, amely objektív összehasonlítást tesz lehetővé a kezelés előtti és utáni állapotról.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kell Spineliner kezelésre járni, csak az egyedi eset pontos megismerése után lehet válaszolni. Általában, akut fájdalom esetén 1-2 kezelés ajánlott hetente, 2 héten keresztül, de már az első kezelés után is 50-80 %-os fájdalomcsökkenés tapasztalható, valamint nagymértékben nő a kezelt terület mobilitása.

Vannak bizonyos ellenjavallatok, amelyekben nem ajánlott a Spineliner használata. Ezek a következők: súlyos gyulladásos folyamatok, csonttörés a kezelt területen, csontáttét a kezelt területen, előrehaladott csontritkulás, extrém fájdalom.
A Spineliner kezelések egyre elterjedtebbek a sportolók köreiben is, mivel hatására kiegyensúlyozottabban működik a mozgásszervi rendszer, nő a fizikai- és mentális teljesítmény.
 

megosztás
hozzászólások
Torsa Dániel (1), nyaralas (12), jótékonyság (3), Márton nap (1), gyógytó (1), Varga Terézia (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), munkaviszony (1), konyha (1), szépségápolás (8), sárkányrepülő (1), Fenyves allé (1), viz (1), macska (1), autó (3), kerekpar (27), bank (7), hosegriado (7), szolárium (1), Mándó Zsuzsanna (1), antsz (15), Helikoni ünnepség (4), repülő (3), Hévíz (1219), Benkő Lívia (1), Füzes Eszter (1), Berecz András (1), kutatas (81), voroskereszt (24), VÉDA (1), Semmelweis (2), vallás (1), Manninger Jenő (384), aranyérem (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Szeiler Stúdió (32), tanulmány (11), trianon (2), pápa (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Balatoni Kör (2), VOLT fesztival (7), egynapos sebészet (1), környezetvédelem (2), holdfogyatkozás (1), zene (23), Bibó Gimnázium (1), vb (8), Suba Alexandra (1), Pappné Beke Judit (1)