Mindenkinek megvan a maga útja

2014. augusztus 24.
Így véli Meiszner Katalin táplálkozási tanácsadó, aki vegetáriánus, a bevált, tradicionális, több ezer éves táplálkozási rendszerek pártján áll, és azt mondja: az ember a saját érzéseire hallgasson, figyelve a testi-lelki állapotára, az életkorára. A legfőbb irányelv, ami mindent felülír, az a mértékletesség.

Bármi, amit az ember tesz az egészségéért, az jó, és ha elindul egy úton, akkor nemcsak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is változik, fejlődik. Ha bebizonyosodik, hogy nem nekünk való valamelyik táplálkozási rendszer, akkor keressük tovább az utat – tanácsolja a szakember.

 

Mindenki egyéniség

A modern táplálkozási elvek általában úgy alakulnak ki, terjednek el, hogy valaki kipróbálja, meggyógyul, és szeretné terjeszteni, mint egy igét. Azt azonban ne feledjük el, ahányan vagyunk a világon, mind egyedi alkattal bírunk.
Majd az idő megoldja, eltelik néhány száz év, és kiderül, miként válik be a paleó – vélekedik Meiszner Katalin, aki nem tartja negatív iránynak ezt a táplálkozási formát, hiszen láthatóan nagyon sok embernek segített, megoldotta az akut problémáját, ráadásul megtapasztalta, hogy az étkezése hatással van az egészségére. Tény, hogy vannak olyan alkatok, akiknek megfelel ez a táplálkozási forma.

Az ételek íze

– A lényeg, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nekünk valók, és valóban jól érezzük magunkat tőlük. Tudom, hogy ezt nehéz megvalósítani a mai rohanó világban, mert sok a kísértés, még több a kifogás, de ha tudatosul bennünk ennek a jelentősége, megtaláljuk a helyes utat, amely lehet, hogy a vegetáriánus életmód lesz, lehet a paleolit – vallja Meiszner Katalin. – Az ízek és a fűszerek segítenek, hogy el tudjuk sajátítani, amit megeszünk. Ebben nem jár élen a magyar konyha, igen kevés fűszert használunk. Az íztelen, nem finom ételt, a felmelegített vagy mikrohullámú készülékben kezelt ételt a szervezet nem tudja feldolgozni. A változatosság nélkül nincs teljes értékű emésztési folyamat – hangsúlyozza a táplálkozási szakember.
Az egyoldalú táplálkozásnál figyelni kell arra is, hogy megfelelő ásványi anyag és nyomelem jusson be a szervezetbe, és az fel is tudjon szívódni. A vegetáriánus táplálkozásnak is teljes értékűnek kell lennie, a hús és az állati fehérje helyett kerüljön elegendő növényi fehérje az étrendbe. Sokan éppen abban hibáznak, hogy nem fokozatosan hagyják el a húst, és nem találnak más fehérjeforrást helyette.

A gabona a ludas?

A gabona azért okoz a mai embernek egészségi problémákat, mert nem megfelelő módon termesztjük (vegyszerek, környezetrombolás), és nem megfelelően dolgozzuk fel (finomítás). Túl sok finomított fehér lisztet fogyasztunk, amelyből nyálka lesz a szervezetünkben, s az nem az egészséget szolgálja. Problémát okoz az is, hogy keverjük a húst a gabonával. Mit csinálunk, ha éhesek vagyunk? Bekapunk egy szendvicset, amelynek az alapja fehér kenyér, ráteszünk valamilyen húskészítményt, szalámit vagy sonkát, májast. Pedig mennyi lehetőség van arra, hogy a kenyérre más is kerüljön, például sajt, körözött, zöldségkrémek, saláták!
Talán a legelfogadhatóbb a nyugati embernek a szétválasztó étrend, amely szerint állati fehérjét és gabonát nem fogyasztunk egy étkezésen belül. Jó, ha sok és sokféle zöldség kerül az étrendünkbe megfelelően társítva, fűszerezve és kíméletesen elkészítve. Így megkapja szervezetünk a szükséges tápanyagokat. Ezzel az egyszerű módszerrel sok problémát megelőzhetünk.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
hosegriado (7), Polgár Zsolt (1), köztársasági elnök (1), Magyar Turizmus Zrt (45), menetrend (3), tanulmány (11), programajánló (19), proa (1), pedagógus (6), Paleomedicina (1), vonat (7), Ifi Ferenc (1), közétkeztetés (4), pollen (3), Gyertyánági Endre (1), georgikon dse (7), karrier (1), Mándó Zsuzsanna (1), életveszély (1), Pampetrics Milán (2), íjászverseny (1), lakás (3), orosz (1), keszthelyi-hegység (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Golgota Baptista Gyülekezet (1), paralimpia (4), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), 1956 (1), TRX (22), Musica Antiqua (2), előadás (14), Liszkay (2), cigaretta (13), ZalaSprings Golf Resort (2), Player's Restaurant & Bar (2), közmunka (1), okmányiroda (1), Astellas-díj (2), Központi Statisztikai Hivatal (3), autizmus (2), Fidesz (14), Barista bajnokság (2), tranzakciós díj (1), Naszádos Péter (12), autóbusz (1), diakhitel (7), program (7), balatongyorok jazz (23), Bocuse (3)