Minden ötödik gyermek túlsúlyos

2013. szeptember 25.
A szülők szignifikánsan soványabbnak ítélik meg gyermeküket, mint a tényleges testtömegindex-kategória. Sőt ez a tendencia a gyermek testsúlyának növekedésével csak erősödik – ez is kiderült abból az eddigi legnagyobb európai felmérésből, amely a gyermekkori elhízással foglalkozik, és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyermekgyógyászati Klinikájának részvételével folytatódik.

Az IDEFICS-projekt során a gyermekkori elhízás kutatásába nemcsak a gyerekeket, hanem a családtagokat is bevonják. Így Európában ötvenezer, Magyarországon tízezer személy vizsgálatára lesz lehetőség ebben az évben. A napokban több baranyai és zalai városban is készítenek felméréseket a PTE munkatársai.

Az európai szintű felmérés előzetes adatai az elhízás fokozódását mutatják a megmért gyermekek 36 százalékánál az öt-hat évvel korábban mért adatokhoz képest. A megmért személyek 18 százaléka szembesült azzal, hogy már a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriába tartozik. Nekik nagy segítséget nyújthatnak a szakemberek az egészségük megőrzésében. Elgondolkodtató megállapítás, hogy a szülők szignifikánsan soványabbnak ítélik meg gyermeküket, mint a tényleges testtömegindex-kategória.

A korábbi felmérésekből kiderült, többen isznak hetente többször is édesített tejet, mint natúr tejet. 13 százalékuk fogyaszt naponta egyszer édesített joghurtot. A résztvevők több mint 50 százaléka soha nem eszik natúr joghurtot. Itt jegyezném meg, hogy gyümölcsjoghurtot házilag is készíthetünk, a natúr termékbe belekeverünk idénygyümölcsöket, most például szeletelt almát és barackot, lekvárral pedig édesíthetjük.

megosztás
hozzászólások
Hollywood (1), humanitárius település (1), Pál Attila (1), sajtóközlemény (5), kormánymegbízott (1), Kovács Ernő (1), Magyarország szépe (1), boldog (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), munka (11), karrier (1), Sárdi Katalin (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), fitnesz (1), tanulás (2), fa (1), Balatoni Múzeum (98), Sifter Rózsa (1), gyógyfürdő (6), tappenz (1), jóga (1), horgász (5), újszülött (1), Naszádos Péter (12), republic (1), szűrés (1), idegenforgalom (174), étel (3), Rúzsa Magdi (1), Bartha Gábor (34), palyazat (164), Hírek képekben (10), Darren Cranmer (2), antsz (15), Monitor Extra (21), oktatas (347), közmunka (1), tavasz (1), Helikoni ünnepség (4), Barista bajnokság (2), vízimentő (5), Balatonfüred (3), alakformálás (6), Virágos Magyarország (6), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Balatoni Szövetség (3), Giro d'Italia (1), KiBeszél (14), eltűnt (5), kutatas (81)