Minden második húsféle antibiotikumra ellenálló baktériummal szennyezett

2011. április 17.
Nagy megdöbbenést keltett az Egyesült Államokban az a hír, miszerint az ország legnagyobb élelmiszer-áruházaiban kapható legkülönbözőbb húskészítmények 47 százalékában kimutatható az emberre is igen veszélyes baktérium, a stafilokokkusz.

A Clinical Infectious Diseases nevű, fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi folyóiratban megjelent cikk szerzői emlékeztettek arra, hogy az amerikai hatóságok rendszeresen ellenőrzik a különböző húsokat és baromfiféléket, hogy a négyféle leggyakoribb, gyógyszerekkel szemben ellenálló baktérium kimutatható-e az élelmiszerboltok által forgalmazott készítményekben. A stafilokokkusz nincs ezek között, mert nem gondolták, hogy ez tényleges kockázatot jelenthetne.
Ez a baktérium a sütés-főzés során elpusztul és nem jelent veszélyt, de ha az ételt nem készítik el megfelelően, illetve a konyhában a kórokozó egyik csomagról átkerülhet a másikra, a fertőzés esélye adott. Ez a baktérium bőrtünetektől, súlyos és életet veszélyeztető betegségekig sok gondot okozhat: tüdőgyulladást, sőt szívizomgyulladást is.
A most végzett vizsgálat során öt nagyváros 26 élelmiszer áruházában vásárolt 136 húsárut tanulmányoztak. Vettek marhahúst, csirkét, sertéshúst és pulykát Chicago vagy Washington központi üzleteiben. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye a szakembereket is megdöbbentette. A húsok 47 százaléka baktériummal szennyezett volt, s ráadásul a kimutatott baktériumok 52 százaléka rezisztens volt a jelenleg ismert antibiotikumok közül legalább háromra.  
"Ez az első eset, hogy megtudtuk: az általunk fogyasztott hús, baromfi milyen mértékben fertőzött antibiotikummal szemben ellenálló sztafilokokkusszal" - írta Lance B. Price, a munkacsoport vezetője, aki a vizsgálatot végző központ igazgatója.
A zsúfolt állatfarmok, ahol a húsuk miatt tenyésztett állatokat rendszeresen kis adagú antibiotikumokkal is kezelnek, ideális színhelyet jelentenek az ilyen baktérium fertőzésnek. A baktériumok könnyen átterjedhetnek így emberre is. Tény, hogy a stafilokokkusz a sütéssel, illetve konyhában dolgozók esetében a megfelelő kézmosással, minden antibiotikum nélkül eltávolítható, de erre a jövőben fokozottan ügyelni kell - hívták fel a figyelmet a szakemberek. mti

megosztás
hozzászólások
Pál Attila (1), zápor (1), turisztika (94), Balaton átúszás (5), szex (9), Kocsis László (1), étterem (11), beruházás (2), árviz (2), vb (8), pannon egyetem (12), Sziládi-Kovács Tibor (2), TRX (22), KeszthelyFest (15), mentő (9), keszthelyi nyari jatekok (55), Balatoni Limnológiai Intézet (1), erdekes (538), Spa Hévíz (3), Player's Restaurant & Bar (2), rádió (1), boldog (1), torkos csütörtök (3), ötös lottó (101), szalloda (59), Anna-bál (2), Dublecz Karoly (2), goldmark muvelodési kozpont (60), Berecz András (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), gyümölcs (2), Babos Lajos (1), Havasi Bálint (13), Mándó Zsuzsanna (1), képviselő-testület (37), VOLT fesztival (7), Magyarország tortája (1), szűrés (1), kábítószer (9), ÉrtékTrend extra (7), kormanyhivatal (93), matolcsy gyorgy (1), Rigo Csaba (36), Fodor Márk (8), Balatongyorok (136), Udvaros Dorottya (1), Virágos Magyarország (6), Kertész Sándor (5), Horvath Terez jegyzo (29), gyermekfelügyelő (1)