Mindegyik párttól vesz el szavazókat a feliratkozás

2012. szeptember 20.
Az induló politikai évad leginkább a Fidesznek, másodsorban az MSZP-nek hozott sikert, az előbbinek 17-ről 19 százalékra emelkedett a támogatottsága, utóbbinak 14-ről 15 százalékra bővült a tábora a választókorú népesség körében; a feliratkozástól való távolmaradás miatt minden politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók, minden negyedik potenciális voksoló "lemorzsolódhat" - állapította meg legfrissebb kutatásának eredményeként az Ipsos.

A közvélemény-kutató - 1500 fő megkérdezésével, az ország felnőtt lakossága körében szeptember első felében készült, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott - felmérése szerint a fenti eredmény a kormánypárt esetében az idei legnagyobb támogatottságot jelenti, az MSZP pedig beállította a választások óta - júniusban is mért - legjobb eredményét. A Jobbik maradt a múlt havi 8 százalékon, az LMP híveinek száma ismét csökkent egy kicsit, jelenleg 2 százalékos a tábora. Továbbra is a választókorú népesség 2 százaléka támogatja a Demokratikus Koalíciót (DK) is. A pártoktól távolságot tartók aránya 52 százalék, szinte azonos az elmúlt két hónapban mérttel.
Az Ipsos összegzése alapján a részvételüket biztosra ígérő és pártot választók közege továbbra is kis létszámú, ezért a körükben mért adatok tájékoztató jellegűek. Itt, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 40, az MSZP 32 százalékos, a Jobbik 17 százalékon áll, az LMP-nek 5, a DK-nak 4 százalékos a tábora.
Jelenleg a választópolgárok bő felének, 54 százalékának van valamilyen mértékű részvételi hajlandósága. A választásokra való előzetes feliratkozásukat 41 százaléknyian valószínűsítik, tehát e szabály esetleges bevezetésével minden negyedik potenciális szavazó távol marad a voksolástól - áll az Ipsos elemzésében.
A lemorzsolódás a cég szerint leginkább az eleve szerény részvételi hajlandóságot mutató alacsony iskolázottságúak körében, valamint az átlagos elmeneteli szándékkal rendelkező vidéki városok lakóinál figyelhető meg: e csoportokban minden harmadik potenciális szavazó nem tervezi a regisztrációt.
"A feliratkozástól való távolmaradás nem mutat párthovatartozás szerinti sajátosságokat, mindegyik politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók" - állapította meg az Ipsos.
Közölték: a társadalom legnagyobb, a választópolgárok több mint felét összegyűjtő politikai csoportja továbbra is pártoktól távolságot tartóké, s ebben a nyár sem hozott változást. Viszonylag stabil volt az elmúlt három hónapban az MSZP táborának mérete is (14-15 százalékos), nem módosult a megalakulása óta a népesség 2 százalékát magához kötő DK támogatottsága sem, de egy kicsivel szűkült az elmúlt időszakban a Jobbik tábora (a korábbi 9-10 százalékról 8 százalékra) s nagyobb mértékben az LMP-é (6-ról 2 százalékra). A Fidesz a nyári hónapokban 16-17 százalékon állt, most 19 százalékra javított.
A jövőben minden bizonnyal azok voksolhatnak, akik előzetesen feliratkoznak. Az Ipsos ezzel összefüggésben azt jelezte legfrissebb kutatása alapján, hogy az emberek 36 százaléka kívül tartja magát a politikán, nem kíván regisztrálni és így szavazni sem. A választópolgárok egytizede még hezitál, nem alakult ki markáns álláspontja a nyilvántartásba vételről, és, illetve vagy a szavazáskor való megjelenéséről. A választópolgárok 41 százaléka mind a választási részvételét, mind az ahhoz szükséges feliratkozását valószínűnek tartja. Az előzetes regisztráció azonban egyértelműen csökkenti a részvételt, ugyanis a választásra jogosultak 13 százaléka potenciális szavazónak tekinti magát, de a voksolásra nem kíván előre jelentkezni - olvasható az Ipsos elemzésében.
"A szándékokat összegezve megállapíthatjuk, hogy az aktívnak mutatkozó, választási részvételben gondolkodó 54 százalékos csoportból a regisztráció elutasítása miatt 13 százaléknyian lemorzsolódnak. Másként fogalmazva: a voksolást tervezők háromnegyede az előzetes feliratkozást is vállalja, egynegyede viszont nem" - rögzíti az Ipsos.
A cég szerint a fővárosiak választói magatartását egyáltalán nem befolyásolja a regisztráció intézményének bevezetése: 61 százalékuk valószínűsíti a részvételét, 60 százalékuk a feliratkozást. Az átlagosnál kisebb lemorzsolódás várható a diplomásoknál is, 73 százalékuk menne szavazni, 65 százalékuk regisztrálni.
A feliratkozás bevezetése két társadalmi közeget nagymértékben eltántorít a választási részvételtől. A legfeljebb 8 osztályt végzettek részvételi hajlandósága eleve csekély, 42 százalékuk menne el voksolni s mindössze 28 százaléknyian akarják lajstromba vétetni magukat. A vidéki városok lakosságának - függetlenül a népesség számától - a szavazásra való elmeneteli szándéka átlagos (54 százalékos), a regisztrációs hajlandósága viszont alacsony (34 százalékos). Mostani szándékok alapján tehát úgy tűnik, hogy mindkét csoport potenciális szavazóinak egyharmadát a feliratkozás kötelezettsége visszatartja a választási részvételtől; az előzetes jelentkezés miatti lemorzsolódás minden párt szavazóbázisában hasonló mértékű - közölte az Ipsos.
A cég adatai szerint a pártok reménybeli, aktívnak és elkötelezettnek nevezhető szavazói jelenleg mindösszesen 2,3-2,4 millióan vannak. Az Ipsos eredményei azt mutatják, hogy a Fidesznek 900-950 ezer olyan támogatója van, aki nemcsak részt venne a választáson, hanem az ezt megelőző regisztrációt is vállalja. A szocialista párt most 650-700 ezres bázissal számolhat, a Jobbiknak 300-350 ezer fős feliratkozást és voksolást tervező híve van. A DK-hoz és az LMP-hez erősen kötődő választópolgárok száma megközelítőleg 100-100 ezer fő. mti

megosztás
hozzászólások
Krasznai István (1), kutya (23), google (3), túlsúlyos (3), Naszádos Antal (1), idegenforgalmi adó (1), Télikert (5), Halott pénz (1), homoszexualis (1), vonat (7), freestyle foci (1), gyenesdias (213), Fodor Edith (3), bezárás (1), Dublecz Karoly (2), Love your belly (2), Nagy Angelika (1), emléknap (1), karácsonyi képeslap (1), skandinav lotto (81), internet (20), Kovács Patrícia (1), divat (4), állatkínzás (2), fogorvos (5), Ranolder (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), KRAFT (5), medve (1), Centrál Színház (1), pedagógus (6), Hosszú Katinka (2), triatlon (13), ruha (2), Pál Attila (1), jogszabály (1), közétkeztetés (4), reklám (1), balatongyorok jazz (23), Vajda János Gimnázium (22), Lisa (35), Balatonfüred (3), Ács István (10), boldog békeidők (2), gyermekfelügyelő (1), Főügyészség (7), mentő (9), Tar László (1), Rézsó Tamás (6), vízimentő (5)