Milyen színű a Balaton?

2016. augusztus 15.
Tengerkék, zöld, azúrkék, zöldes-szürke, barnás – napszaktól és helyszíntől, időjárástól függően más-más válasz adható arra az egyszerű kérdésre, hogy milyen színűnek látjuk a Balatont. Utánajártunk, és Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója jóvoltából tudományos magyarázattal szolgálunk e kérdésre.

A természetben előforduló, lehető legtisztább víz színe igen vastag rétegben kék. Ha a víz nem egészen tiszta, áttetsző, akkor nem kék, hanem zöldeskék színűnek látszik vastag rétegen át nézve – Cholnoky Jenő földrajztudós, író így írt erről Balaton című művében.

A víz színét alapvetően az határozza meg a Balaton esetében, hogy mennyi szervetlen lebegő anyag, szemcse kerül a vízoszlopba. Egy részük ugyanis megszórják a fentről érkező napsugárzást, másik részük elnyelődik a vízben.
Ha sok ilyen lebegő ásványianyag-szemcse, színes oldott szerves anyag van a vízben, akkor a kisebb hullámhosszú, nagyobb energiájú fénysugarak – ilyen a kék és az ibolyaszín – elnyelődnek, s eltolódik a fényklíma. Tehát kék már nem lesz, mert egy méter mélyre nem hatol le a kék fény, és a zöld lesz az uralkodó – ezt látjuk mi a víz színén szeles időben. Amikor a hullámok felkorbácsolják a vizet, szürkésebb színe lehet.
A siófoki medencében gyakran látjuk kékeszöldnek a vizet, míg a keszthelyi medencében inkább barnásabb szín a jellemző, azon barnás színű, oldott humin anyagok hatására, amelyek a Kis-Balatonból a Zala folyón keresztül érkeznek a Balatonba, és ott felhalmozódnak.

A víz színének meghatározása mellett egy másik nagyon fontos kérdésre is választ kaptunk a szakembertől: milyen fénysugártartományok érhetők el a víz alatt a fotoszintetizáló szervezetek, vagyis az algák által?
Az algák, a növényekhez hasonlóan, a nap fényenergiáját használják ahhoz, hogy szerves anyagot termeljenek, azonban míg a növények csak egy-egy bizonyos tartományt képesek hasznosítani – a kéket és a vöröset –, addig az algáknak van olyan kiegészítő festékanyaguk, pigmentjük, amellyel képesek más tartományokat is felhasználni.
Például ha egy vízben a zöld fény dominál, akkor ott olyan algák fordulnak elő, amelyek képesek a zöld fényt felhasználni, ellenben ha a narancs vagy a vörös fény dominál, akkor ott azok az algák kerülnek előnybe, amelyek azt képesek jól hasznosítani.

Még mielőtt bárki is aggódni kezdene a Balatonban lebegő algák száma miatt, a szakember igyekezett leszögezni, hogy egy évtizede kiváló a Balaton vízminősége, az algák mennyisége kevesebb mint a negyede az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott, 75 mikrogrammos határértéknek. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy a tó legalgásabb részén, a Keszthelyi-medencében literenként 17, a Siófoki-medencében 7 mikrogramm értéket mértek a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai július végén.

megosztás
hozzászólások
orvos (23), felsőoktatás (9), Tar Ferenc (3), maraton (59), hotel mirage (1), lakás (3), Rejuvena (19), Szőcs Tamás (1), web (5), relaxáció (1), euronews (1), Télikert (5), szilveszter (6), Básti Juli (1), Ékszertáska (2), korcsolya (4), étel (3), belfold (1440), diák (4), Papp Gabor (227), vendégéjszaka (2), vasút (10), Csöre Gyula (1), garázsvásár (1), Ruzsics Ferenc (434), Laky András (2), goldmark muvelodési kozpont (60), Szeiler Gábor (1), fejlesztés (12), Pappné Beke Judit (1), Koncz Zsuzsa (1), Kardos Gábor (6), Novinszky Petra (1), sárkányrepülő (1), gazdasag (363), georgikon dse (7), Fehér szalag (1), előadás (14), Szeiler (63), vállalkozó (4), Otthon Centrum (1), Serenity Hill (1), Novák Péter (1), jaras (36), fitnesz (1), KDNP (1), keszthely program (1241), Don (1), szallas (39), időkép.hu (2)