Milyen szempontokat kell figyelembe venni, a cipők vásárlása során?

2021. augusztus 31.
Mindenki számára fontos a külső megjelenés, az öltözködési stílusa, és az is, hogy milyen cipő illik hozzá. Fontos és elengedhetetlen termék a mindennapi élet során.

Az évszakok változásával, nem csak a ruházat váltáson kell gondolkozni, hanem azon is, hogy milyen cipőt vásároljunk. Számtalan formában létezik az évszaknak és alkalomnak megfelelően. Mégis a választás meggondolandó, hiszen számos dolgot kell mérlegelni egy cipő választása során.

A cipő alapvető feladata az emberi láb védelme. Mára már sokéle létezik a férfi és női cipőkből. Sarkuk lehet sima vagy magas, de vannak közöttük sima talppal rendelkezőek. A talp anyaga különböző. Például, lehet gumi, műanyag vagy keményebb szivacs. Ez az egyik legfontosabb szempont, amelyet érdemes megnézni hiszen ez maga a járófelület. Lényege, hogy ne csússzon, valamint, ne legyen kényelmetlen a járás.

A fedőtalp a cipő belső részének aljzata, közvetlenül a láb alatt helyezkedik el. A legtöbb cipő esetében ez eltávolítható. Mindenféle talpbetéttel megoldható egy cipő kényelmessé tétele, legyen szó bármilyen lábbeliről. Ezt akkor érdemes megvennünk, például amikor nem figyelünk oda az egészségünkre, (megterhelő álló munkát végzünk például) vagy rendellenesen fejlődött ki a lábunk ezen része. Lehetnek teljes, háromnegyedes vagy félbetétek, sarokékek vagy sarokemelők, sarokcsészék. Kifejezetten, gyógyászati célra kifejlesztett talpbetétek, melyek megkönnyítik és kényelmessé teszik a mindennapokat.

A talphoz közvetlen rögzített rész, vagyis a felsőrész anyaga is, igen fontos szempont, valamint a színe, sőt még az is, hogy hogyan van rögzítve a talphoz. Vannak fixen ragasztott, valamint varrott és ragasztással rögzített felsőrészek. Ez azért fontos, mert ennek a résznek a belső fele közvetlenül érintkezik a lábunkkal. Nem mindenki bírja egyformán elviselni, a különböző anyagokból készült cipőket.
A női és férfi cipő méretezése igen eltérő. Nyilván, nagyobb méretűek a férfi cipők, és teljesen más a kialakításuk is. A méretezés a férfi cipők esetében 39 és 39,5cm-től kezdődik, és elérheti az 50,5cm-es méretet is. A női daraboknál természetesen kisebb, 34,5cm a legkisebb méret, a legnagyobb pedig 45cm. A mérettől függetlenül, lehet szűk is, hiszen nem mindenkinek egyforma széles a lábfeje. Persze, erre is vannak praktikák, de ilyenkor érdemesebb nagyobb méretet nézni.

A női és férfi cipők között, számtalan féle létezik, más-más alkalomhoz vagy évszakhoz igazodva. Néhány típust, most meg is említenék, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A női és férfi elegáns cipők között, vannak a magassarkúak és kis sarokkal ellátottak, valamint teljesen lapos talpúak is. Ezek kifejezetten alkalmi cipők, nem alkalmasak, egy hosszú sétához vagy egy futáshoz. Anyaguk bőr vagy lakkozott bőr szokott lenni általában. Lehetnek csattal rendelkezőek, és bebújós darabok, valamint tépőzárral vagy fűzővel ellátottak is. Az orruk lehet kerek, hegyes vagy szögletes.

A mokaszin és vitorlás cipőket férfiak és nők számára egyaránt gyártanak. Anyaguk lehet bőr, textil, ekológikus bőr, szintetikus anyag vagy lakkozott bőr. A sarok típusa lehet vastag vagy alacsony. A talp modellje, flatform, telitalp vagy fél telitalp is lehet.
A papucsok, strandpapucsok és szandálok, kifejezetten nyári viseletek. Itt is jellemző, hogy ekológikus bőrből, bőrből, textilből vagy szintetikus anyagból készülnek. Elegáns, hétköznapi, vagy strandruházathoz alkalmasak. A papucsok lehetnek, papucscipők vagy lábujjközös papucsok. A női szandálok sarok típusa általában vastag. A talp típusa lehet alacsony, magassarkú vagy éktalpú.

A női és férfi bakancsok, nagyrész téli viseletnek számítanak. Alacsony talpú, hétköznapi viselet, melyek lehetnek cipzárosak, rögzítés nélküliek és fűzősek. A női csizmák, általában bőrből készülnek magas sarokkal. De ezek között is vannak boka csizmák, melyeknek az anyaga lehet bőr, textil vagy szintetikus anyag. Jellemzőjük, hogy csak a bokáig érnek, nem rendelkeznek hosszított szárral, mint a női csizmák. Egyszerű, mégis elegáns hétköznapi viseletek. Zárószerkezetük lehet cipzáros vagy rögzítés nélküli.

A sportcipők és tornacipők igen könnyű darabok. Szinte bármilyen sportoláshoz alkalmasak a sportcipők, például fitness/edzéshez, futáshoz, teniszezéshez, röplabdázáshoz vagy kézilabdázáshoz. A talpak különböző technológiai eljárással készülnek (pl. GEL, EVA, Omni Grip). A sportcipők és tornacipők nagyrésze textilből készült, de van köztük például szintetikus anyagból vagy bőrből készült darabok is. Zárási felületük, lehet fűzős, gumírozott, cipzáras, tépőzáras vagy rögzítés nélküli.

Ami még igen fontos egy cipő vásárlás esetén, maga az ár. Mindig annak függvényében nézzük, hogy mennyi ideig és milyen alkalomra vesszük, valamint, hogy melyik lenne a nekünk tetsző darab, színben és stílusban is.

A kép forrása: pixabay.com

megosztás
hozzászólások
Kovács Ernő (1), oktatas (347), Gyarmati Noémi (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), balatongyorok jazz (23), hegyalja fesztival (3), Biró Lajos (1), Marsalkó Dávid (1), fa (1), szilveszter (6), szauna (2), Cserép Letícia (1), állatvédő (5), Gelencsér Kálmán (2), dunantul (23), Tóth Levente (2), tispol (3), Lidl (1), Semmelweis (2), KDNP (1), ökölvívás (2), Use Unused (1), palyazat (164), georgikon dse (7), Krepsz Zoltán (38), Széll Tamás (1), országgyűlési képviselő (33), webshop (1), farsang (2), Playboy (1), hazassag (6), örömszerző pillanatok (17), alkalmassági (1), orosz (1), Otthon Centrum (1), nyaralas (12), uzemanyag (24), Bródy János (1), terápia (4), Oláh Péter (2), Szőcs Tamás (1), autizmus (2), média (1), Kovács Beatrix (1), áruház (1), Lisa (35), kollégium (1), erdő (2), VOLT fesztival (7), jogosítvány (1)