Milyen feltételekkel kaphatunk hitelt adósságaink rendezésére?

2014. augusztus 14.
Túl soknak bizonyulnak a havi törlesztő részletek, és szeretne jobban kijönni a fizetéséből? A hitelintézetektől felvett pénzt mindenképpen vissza kell fizetni, azonban nem mindegy, hogy mekkora terhet jelent ez havi szinten a családi kassza számára.

Könnyen lehet, hogy az egykoron még kedvező feltételekkel törlesztett összeg mára túl soknak bizonyul. A kiadások átütemezésére ilyenkor jön jól az adósságrendező hitel, melyet a netrisk.hu szerint is egyre többen választanak napjainkban.

Cikkünkben szeretnénk elkalauzolni az érdeklődőket a hitelkiváltás világában, s közben igyekszünk felhívni a figyelmet azokra a fontos feltételekre, amelyekkel mindenképpen számolni kell a lehetőségen gondolkodva.

Hitelkiváltás esetében egy sor tényezőt vizsgál a bank, így a fedezetként felajánlott ingatlan, a nettó jövedelem, a munkaviszony fennálltának ideje, a hiteltörlesztések rendszeressége, valamint egyéb feltételek is szerephez juthatnak az igénylés alkalmával. Nézzük most, milyen alapvető szabályok vonatkoznak ezekre, vagyis milyen elvárásokkal fog találkozni, ha adósságrendező hitel felvételét tervezi!

Magától értetődő, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan nem állhat végrehajtás alatt, de természetesen annak értéke sem mindegy. Legalább 3 millió forintos hitelbiztosítási értékkel kell rendelkeznie, de sok hitelintézet esetében ez 4,5 millióban van meghatározva. A kedvező feltételek általában csak akkor vehetőek igénybe, ha a felajánlott ingatlan értéke eléri legalább a 6 millió forintot.

Természetesen az is rendkívül lényeges, hogy mekkora bevétellel számolhat az igénylő havi szinten. Eszerint legalább minimálbérrel kell rendelkezni, de hitelösszegtől függően akár magasabbak is lehetnek az elvárások. Egyes bankoknál az is szempont, hogy hányan élnek egy háztartásban, de ugyanígy a munkaviszonyra vonatkozóan is léteznek előírások. Minimum három hónapos munkaviszony a követelmény, sőt, van, hogy a pénzintézetek a folyamatos munkaviszony hosszát is nézik.

A bankok jól fizető ügyfeleket szeretnének, nyilvánvaló tehát, hogy a problémamentes hitelmúlt igazolása pozitívum a hitelbírálat során. A hitelkiváltás kizárólag olyan hitelre lehetséges, amelynek törlesztésével minden rendben volt már a korábbiakban is. Általában elegendőnek bizonyul az igazoláshoz a legutóbbi 3-6 hónapra vonatkozó bankszámla kivonat. Abban az esetben, ha elmaradása van, nem a szerződésben foglaltak szerint törleszti a hitelt, nem sok esélye van hitelkiváltás igénylésekor.

Rengeteget hallani a KHR listáról, s nem véletlen, hiszen minden banki hitelügyintézés úgy indul, hogy az igénylőt lekérdezik a Központi Hitelinformációs Rendszerben vagy – ahogy többen ismerik – a BAR listán. Aktív szereplőjeként a listának gyakorlatilag felesleges is adósságrendezésért folyamodnia, viszont ha passzív státuszban van legalább hat hónapja, vagyis az elmaradást már rendezte, akkor egyes pénzintézetek lehetőséget kínálnak a hitelfelvételre.

Adósságrendező hitellel szabad felhasználású és lakáshitelek egyaránt kiválthatóak, csakúgy, mint gyorskölcsönök, áruhitelek, autóvásárlásra felvett hitelek, vagy egyéb, ingatlanfedezet nélkül felvett kölcsönök. A már meglévő hitelekkel kapcsolatos törlesztési nehézségek esetében érdemes először bankjával konzultálnia, ahol lehetősége nyílhat a futamidő meghosszabbítására, vagy az átmeneti türelmi időszak kérésére. Ne feledkezzen meg arról sem azonban, hogy minden hasonló intézkedésnek megvan a maga ára, amit előbb vagy utóbb, de meg kell fizetnie a banknak, mégpedig a felvett összegen felül. Mielőtt megvárná, hogy hátralékai felhalmozódjanak, járjon el körültekintően és felelősen, tervezze pénzügyeit előre!

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
muzeum (55), HIV (1), karrier (1), Gulyás Orsolya (2), Ékszertáska (2), Polgár Zsolt (1), Dublecz Karoly (2), véradás (2), fogyasztóvédelem (1), vallás (1), Év szállása (1), Semmelweis Egyetem (1), VOLT fesztival (7), tengerpart (1), szépségápolás (8), szavazas (9), középiskola (1), újszülött (1), dohany (15), Sziládi-Kovács Tibor (2), termálfürdő (1), Torsa Dániel (1), Mándó Zsuzsanna (1), minisztérium (7), verseny (2), sport (1085), onkentes (3), DRV Zrt. (3), Művészetek völgye (7), Ács István (10), iskola (338), Lisa (35), kormanyhivatal (93), téligumi (1), mozi (13), állami támogatás (1), Németh József (1), keszthelyi nyari jatekok (55), konyvtar (103), Balatonátcsúszás (1), idegenforgalom (174), szakács (1), Szent István ünnepe (3), zeneszerző (1), pünkösdi regatta (5), vírus (1), relaxáció (1), torkos csütörtök (3), béremelés (2), tappenz (1)