Mikor elég a középfokú nyelvvizsga?

2017. augusztus 01.
Nyelvvizsgázni szeretne? Fontosnak tartja, hogy olyan nyelvismerettel rendelkezzen, mely magabiztosan használható akár külföldön is?

A nyelvtudás nem csak a szükséges papír miatt fontos, hanem annak érdekében is, hogy a konkrét cél felé haladva minél több ismeretet szívjunk magunkba, melyet a későbbiekben kamatoztathatunk.

A diploma megszerzéséhez éppen úgy nélkülözhetetlen a középfokú nyelvvizsga, mint akkor, ha bizonyos munkaköröket szeretnénk megpályázni.

Míg az alapfok munkavállalás terén tulajdonképpen nem sokat nyom a latba, addig egy középfokú nyelvvizsga már inkább bizonyul előnyösnek az önéletrajzban. Természetesen mit sem ér a papír, ha közben nem áll mögötte a megfelelő szintű, gyakorlatban is alkalmazható tudás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a felkészülés során törekedjünk a szerteágazó ismeretek megszerzésére és ne pusztán az legyen a cél, hogy átcsússzunk a vizsgán.

Az euroexam.org információi szerint legtöbben a középfokú nyelvvizsga iránt érdeklődnek, hiszen ez már egy megfelelő szintű tudást feltételez a sikeresen vizsgázottakról.

Munkavállalás nyelvismerettel

A külföldi munkavállalás napjainkban nagy népszerűségnek örvend, hiszen sokszor kiváló anyagi lehetőségek rejlenek benne. Nem véletlen, hogy szakmától függetlenül sokan próbálnak szerencsét határainkon kívül. Ugyan egyes szakmunkás munkakörök esetében még nyelvismeret sem szükséges a munka elvállalásához, de az esetek többségében nem árt, ha elboldogulunk angolul vagy németül.

A magasabb végzettséget igénylő feladatok ellátásakor pedig egyenesen nélkülözhetetlen, hogy ténylegesen használható tudással rendelkezzünk az ország nyelvét illetően. A középfokú nyelvvizsga jó kiindulópontnak számít ahhoz, hogy ne érezzük magunkat teljesen elveszettnek külföldön és ügyintézés során éppen úgy elboldoguljunk, mint a mindennapokban.

Ne csússzon a diploma!

Azokban a felsőoktatási intézményekben, melyek a félévek során magas követelményeket támasztanak a hallgatók felé, nem ritka, hogy a nyelvtanulásra már nem jut elegendő idő. Ennek gyakran az a következménye, hogy a nyelvvizsga letétele elmarad, s így a diploma megszerzése is csúszhat a sikeres középfokú nyelvvizsga megszerzéséig. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy akár már két hónap a nyári időszakban is nagyon sokat számít nyelvtanulás terén. Ha tehát csak ekkor tudunk hosszabb időt rászánni, akkor mindenképpen érdemes, hiszen ezen a mihamarabbi diplomához jutás múlhat.

Kelendő önéletrajz

A munkaerő-piaci helyzetet látva sajnos tény, hogy nem könnyű olyan állást találni, mely munkakör és fizetés terén egyaránt elnyeri tetszésünket. A helyzet különösen nehéz akkor, ha nem rendelkezünk megfelelő végzettséggel, de hasonlóképp probléma lehet a túlképzettség is. Elég csak néhányat kattintani bármelyik állásokat kínáló portálon, és máris láthatjuk, hogy gyakran előnyt jelent egyes munkakörök esetében a legalább középfokú nyelvvizsga. Ha sikerült eljutni az állásinterjúig, akkor nem ritka, hogy ott nyelvtudásunkról is tanúbizonyságot kell adni egy kisebb beszélgetés alkalmával.

Fontos tehát, hogy kizárólag akkor szerepeljen a nyelvtudás az önéletrajzban, ha azzal valóban rendelkezünk is, ellenben kínos perceknek nézhetünk elébe. Gyakran nem előny, hanem egyenesen követelmény a megfelelő szintű nyelvvizsga, így annak megszerzését érdemes minél hamarabbra időzíteni.

Pályakezdő munkavállalóként jelentősen megdobhatja önéletrajzunkat, de akár a munkahelyi előrelépést is előmozdíthatjuk azzal, ha továbbképzés gyanánt a nyelvtanulás mellett döntünk.

megosztás
hozzászólások
magyar (1), Varga Terézia (1), politika (37), KFT (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), újszülött (1), utazas (15), Horváth Mariann (1), HIV (1), Horváth Lászlóné (1), hullámmasszázs (1), szauna (2), Spa Hévíz (3), állatkert (1), menekült (1), fogorvos (5), oktatas (347), horgász (5), Gelencsér Dental (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), árviz (2), Koósz Attila (1), bank (7), pszichoterápia (1), statisztika (2), tavasz (1), proa (1), Március 15 (2), Oroszlán Zsolt (2), Joós Adél (1), emléknap (1), kert (1), parkolás (8), golf (11), film (8), karate (2), családbarát (1), állami (1), verkli (5), Bradley Cooper (1), hitel (5), rezidance (5), méregtelenítés (1), Puskás Tamás (3), Pápai Gábor (6), trianon (2), betegség (12), Czigány Sándor (2), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Egészségfejlesztési Iroda (1)